Hayatınızı Kontrol Etmek İçin Ne Zaman Evet Nasıl Hayır Demelisiniz

Orijinal Adı:
Boundaries

2023 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2023 10:41
Bu yıl için kendime koyduğum hedef “sınırlarımı öğrenmek” olmuştu. Bu niyetle alıp okuduğum kitapta yazarım akıcı dili ve özetleyen örnekleri çok çok etkileyiciydi. Çoğu zaman kitaptaki cümleler kalbimi acıttı. Hayatımın acı gerçekleri harf harf yazıyordu sanki. Nasıl sınır koyarımdan ziyade neden sınır koymalıyım aydınlığı ile başlamıştım. Her iki sorumun da cevabını doya doya aldım. Yolunda gitmeyen şeyler varsa, neden her şey iyi ama ben iyi hissetmiyorum dediğiniz zamanlar sıklık gösteriyorsa, kendinizi öfkeli olarak buluyorsanız çoğu zaman, sınırlarınız üzerine düşünmelisiniz. Bunun her aşamasını tek tek anlatıyor kitap. Elbette kültür farklılıklarını içeren önerileri vardı, örneğin destek grupları gibi. Ancak kendi hayatımızda bunun yerine koyulabilecek gerçekliklerimizi inşa edebiliriz diye düşünüyorum. Buraya alıntı yapmak istediğimde her satır bana göz kırptı adeta. O yüzden alıntı yapmak yerine kitabın üç kısımdan oluştuğunu söylemek isterim: 1. Sınır Nedir? 2. Sınırlarla İlgili Uyuşmazlıklar 3. Sağlıklı Sınırlar Oluşturmak Bu kısımların alt başlıkları zihninizde çok güzel oturacak şekilde tasniflenmiş. Boşluk kalmayacak ifadeler ve örneklerde kendinizi ve sorunuzun cevaplarını bulacaksınız. Coğrafya olarak sağlıklı sınırlar konusunda yetkin olamadığımızı düşündüğüm için ekseriyetle ihtiyacımız olan bir kaynak kitap olduğunu düşünüyorum. Not1: Bu kitap ile beraber “Beş sevgi dili” kitabının eş zamanlı okunması iyi gelebilir kanaatindeyim. Çünkü bizde sınır çizerken sevgiyi kısıtlama eğilimi baş gösteriyor. Not2: “Youtube Tülay Kök” kanalında sınırlar video serisi kitap bittikten sonra izlenebilir. Pekiştirici olacaktır. Not3: Sınırlarını oluşturmaya çalıştığınız süreçte “bu kızı yeniden büyütmeliyim” diye şarkınızı mırıldanabilirsiniz. İyi gelir.
Puan vermedi
Kitabın isminden ve kapak resminden de çok net anlaşılacağı üzere sınırların ne olduğu ve ne olmadığı, sağlıklı sınırların nasıl oluşturulabileceği, yaşamımızı derinden etkileyen aile, arkadaş, eş, çocuk, iş ilişkilerinde sınırlarımızı çizmek ve bu sınırları korumak başlıklarını ele almış oldukça destekleyici bir kitap. Hayır deme sorunu yaşayanlara, sınırlarına saygı gösterilmemiş bir çocukluk geçirmek zorunda kalmış olanlara tavsiye edebilirim. Amaç odaklı bir kitap olduğu için sınırlar konusunda bilinçlenmek hedefiyle okunduğunda 2-3 günde bitebilir, ancak öylesine dikkatimi çekti bir okuyayım dediğinizde aylarca bitiremeyebilir veya yarım bırakabilirsiniz. Konu sınırlar olunca galiba, kitabın dili de biraz sivri geldi bana. Hatta bazı cümleleri okurken yüksekten ve çok büyük harflerle konuşulduğunu hissettim. Kitap Sherrie’nin “Sınırların Olmadığı Yaşamda Bir Gün” başlığı ile gün içerisinde ne kadar hayır diyemediği, sınırlarını belirleyemediği durum varsa örneklendirerek başlar. Neyse ki iyi haber; aldığı destekle birlikte yaşanan öğrenme ve değişme sürecinin sonucunda “Sınırların Olduğu Bir Gün” örnekleri ile biter. Başında ve sonunda yaşadığı sorunlar birebir aynıdır fakat artık sorunlara verdiği tepkiler tamamen farklıdır. Çünkü Sherrie sınırlarını öğrenmiş bir insan olarak bu süreçten çıkmıştır.
SınırlarHenry Cloud · Diyojen Yayıncılık · 20194,338 okunma
Mutluluğun formülü çok açık. Sınırlar, sınırlar, sınırlar...
2021 6. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 15:06
Yine neden daha önce okumamışım dediğim ve neredeyse her satırını çizdiğim bir kitap. Sonlara doğru tekrar eden yerler var ama bu, zaten öğrenmem gereken konuları tekrar etmemi sağladı ve çok da rahatsız etmedi. Sınırlar deyince aklımıza insanlar ile aramıza duvarlar çekmek, duygusal ve fiziksel uzaklık gelmesin. Burada insanlar ile ilişkimizde geçişe izin verecek kadar saydam, ancak tehlikeleri uzak tutacak kadar sağlam sınırlar çizmek konu ediliyor. Hem kendimiz hem de diğer insanların sınırlarının farkında olarak, karşılıklı duygusal olgunluk, anlayış ve saygı ile kurulan sağlıklı ilişkiler amaçlanıyor. Bu konuda sınıfta kalmış olan toplumumuzda, okullarda ders olarak işlenilmesi gereken bir konu bana göre. Gerektiği zaman "hayır" diyebilmeyi ve diğerlerinin "hayır"larına saygı duyabilmeyi öğrendiğimizde gerçek anlamda hayattan ve ilişkilerden keyif almaya başlıyoruz. Okuyun, okutun..
Kendi Alanını Korumak Sağlıklı Bağların Anahtarı
2025 193. kitabı
Sınırlar’ı okurken, her satırda kendi hayatımın, ilişkilerimin ve seçimlerimin yankısını hissettim. Henry Cloud’un sözleri, öylesine net ve samimi bir dille yazılmış ki, kitabın sayfaları birer ayna gibi, kendi ruhumun derinliklerine bakmamı sağladı. Okudukça fark ettim ki, sınırlar yalnızca diğer insanlarla değil, kendi iç dünyamızla kurduğumuz bir denge meselesi; neyi kabul edip neyi reddedeceğimizi bilmek, hem huzurun hem de sağlıklı ilişkilerin anahtarıymış. Kitap boyunca kendi geçmişim, özellikle bazı dostluklar ve ilişkilerim gözümün önüne geldi. Kimi zaman fazla vermek, kimi zaman ise korkudan ya da suçluluk duygusundan sınırlarımı çizememek, beni hem yormuş hem de anlamam gereken dersleri ertelemişti. Cloud, bana gösterdi ki, sınır koymak ego meselesi değil, kendine ve başkalarına saygı meselesiymiş. Okurken, geçmişte hatırlamak istemediğim anlarda kendimi yeniden gördüm; sınır koymayı bilmediğim için kaybettiğim özgürlükleri, sessiz kaldığım anlarda hissettiğim öfkeyi ve hayal kırıklıklarını fark ettim. Kitabın dili ve üslubu öylesine içten ki, okurken kendimle yüzleşmem kolaylaştı. Cloud’un örnekleri, kendi hayatımda göz ardı ettiğim durumlara ışık tuttu; aile, arkadaşlık, iş ve romantik ilişkilerde sınırların hem korunması hem de gerektiğinde esnetilmesi gerektiğini fark ettim. İnsan, sınırlarını bilmediğinde hem kendi ruhunu hem de ilişkilerini zedeler; sınır koymayı öğrendiğinde ise hem özgürleşir hem de daha sağlıklı bağlar kurar. En çok etkilendiğim nokta, sınırların kişisel özgürlük ve iç huzur ile nasıl doğrudan ilişkili olduğuydu. Kitabı kapattığımda, yalnızca teknik bir rehber değil, kendi yaşam yolculuğumda bir pusula bulmuş gibi hissettim. Cloud, okura hem düşündürüyor hem de harekete geçme cesareti veriyor. Sınırlar, bana gösterdi ki, insanın
Hayata Dair
Kendi Alanını Korumayı Öğren
2025 18. kitabı
“Sınırlar”, insanların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için duygusal, fiziksel ve zihinsel sınırlar koymalarının önemini ele alan bir kişisel gelişim kitabıdır. Cloud ve Townsend, özellikle bireyin “hayır” diyebilmesi, sorumluluklarını belirlemesi, başkalarının duygusal yükünü taşımaması ve toksik ilişkilerden kendini koruyabilmesi konularına odaklanır. Kitap, bireyin hem kendi sınırlarını çizmesini hem de başkalarının sınırlarına saygı duymasını temel alan bir sistem önerir. Aile ilişkileri, romantik ilişkiler, iş hayatı ve arkadaşlık gibi farklı alanlarda sınır koymanın yolları örneklerle anlatılır. ⸻ Temel Temalar 1. Sınır Nedir? • Sınırlar, kişinin nerede başlayıp nerede bittiğini belirlemesine yardımcı olur. • Sınırlar; fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal olabilir. 2. Sınır Çizemeyen İnsanların Sorunları: • Aşırı sorumluluk alma • Hayır diyememe • Suistimal edilen ilişkiler • Sürekli suçluluk ve öfke hissi 3. Sınır Koyarken Karşılaşılan Zorluklar: • Aile baskısı • Dini veya kültürel inançlar • Terk edilme korkusu • Suçluluk duygusu 4. Sağlıklı Sınırlar Nasıl Geliştirilir? • Sorumlulukları ayırt etme • Açık ve dürüst iletişim kurma • Kendi ihtiyaçlarını fark etme • Sınır ihlallerine net tepkiler verme
2020 3. kitabı
Özellikle insanin kendine olan saygisini sorguladigi, kisinin kendisinin sinirlarina girilmesine ne kadar izin verildiginin farkindaligini saglayan, hayir diyebilmenin onemini anlatan, hayir diyebilme konusunda yol gosteren, sinirlarin korunulmasi icin yardimci olan, hayir diyebilmekte zorluk ceken ve insanlar icin kendinden fazla odun veren kisilerin mutlaka okumasi gereken bir kitap, kesinlikle tavsiye ediyorum.kisisel olarak bir cok durumla yuzlesip farkli bir insan olmami sagladi bu kitap, basucu kitaplarim arasinda yerini aldi.
2021 1. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2021 06:01
"Hayır" demenin bir insanı bu kadar mutlu edeceğini bilmezdim. Ben "hayır" demeyi bilmeyen kişilerden biriydim ve sırf başkaları üzülmesin diye kim ne derse yapmak zorunda hissediyordum. Bu durumun beni tükettiğini bilmiyordum. Bu kitapla farkındalık oluştu ve ilk defa "hayır" dediğimde sonrasında yaşadığım rahatlığı tarif edemem. "Hayır" demeyi bilmeyenler mutlaka okuması gereken bir kitap.
SınırlarHenry Cloud · Diyojen Yayıncılık · 20194,338 okunma
Dolu dolu ve eğitici bir kitap
2025 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 02:17
Kitap; sınırlar nedir? Nasıl korunurlar? Nasıl gelişirler? Nasıl hasar alır? Nasıl tamir edilir? Nasıl kullanılır? Sorularına cevap verdiği gibi aslında daha fazlasından bahsetmektedir. Dolu dolu ve içerik olarak oldukça faydalı bir kitap. Çok yönlü bir kazanımım oldu. Özellikle 4.Bölümde çocuklarda sınır ve gelişim evrelerinden bahsediyor. Benim kavramı gelişmezse sorumluluk kavramının da gelişmeyeceğini söylüyor. Hatta böyle olmadığında nasıl bir yıkımın bizleri bekleyeceğini de anlatıyor. Çocuk yetiştirirken bu konuda neler yapmamız gerektiği ile ilgili güzel bilgiler veriyor. Sırf bu yüzden bile bir çok kişi alıp okumalı diye düşünüyorum. "İyi ebeveyn çocuklarını denetler ve korur ancak hata yapmalarına da izin verir." cümlesi ebeveyn olduğumda ve çocuğum için en iyisini yaptığımı sandığımda yoluma ışık tutacak kıymetli bir düşünce oldu. SınırlarSınırlar yaşamımızdaki her alanı kategorize edip ayrı ayrı ele alıyor. Hatta ele aldığı her kategoride mesela çocuklar; yaş dönemlerine ayrıyor. Mesela arkadaşlıklar; kişilik yapısına göre ayırıyor. Yani her dönem, her durum ayrı ele alınmış durumda. Bu benim çok hoşuma gitti. Kitabın sunduğu çözümleri daha gerçekçi ve uygulanabilir bulmama neden oldu. Bazı kitaplar sorunu anlatıp duruyor sanki çözümüde anlatmış gibi ama o kısım bittiğinde hala ne yapacağını bilemiyorsun. Bu kitap öyle değil. Kafamda tek bir soru işareti bırakmadan her şeyi netleştirdi. Ayrıca bir psikoloji kitabı havasında(aslında tam da öyle) aynı zamanda. Sorunları ele alırken altında yatan nedenleride masaya yatırıyor. Örnek vermek gerekirse; suçluluk duygusu temel olarak, hayatımızın ilk sosyalleşme dönemlerinde nasıl bir eğitim gördüğümüzle ilgilidir. Sınırların kötü olduğu söyleyen-açık veya kapalı- bir ailede yetiştiyseniz, bir isteğe hayır
2024 16. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 01:16
Herkesin bir çizgisi, netliği olmalı... Çizgi bazen esneyebilen bir duvar olmalı. Sert olursa birileri zarar görebilir, ince olursa sen zarar görebilirsin, cam gibi olursa kırılabilir... Bir sürü olasılığın olduğu bir durum. Ama insan biricik ve kendine özgü. İşte bu alan içinde yaşarken saygı duymayı öğrenince hem kendine hem karşındakine bir şeyler yoluna girecektir. Saygı peşinden sevgiyi de getirecektir. Okunması gerekilen bir kitap!
Puan vermedi
Hayatımızda çoğu zaman başkaları için yaşarız.Çoğu kez onların istekleri ön planda olur.Ama bazen bu istekler hayatımızı cikmaza sokmaya başlar.Bu kez ise bir fanusun içerisinde sıkışmış hissettirir bize yaşam...Bu kitap tam da neyi,nasıl,hangi zaman diliminde,ne kadar sinir cizmeliyim derken bulduğumuz hayat yolculuğumuzda el fereni niteliğinde.Oylesine yalın ama gerçekçi bir biçimde ortaya koyuyor ki, yaşadığımız sınır sorunlarının hepsine çözüm önerisi getiriyor.Hayatımıza uygulamak için ne kadar da geç kalmışız hissi vermesi de cabası Kitaplığınızda bulundurulmasi gereken nadide eserlerden..

Henry CloudYazar · 5 kitap
Cloud 1956'da Vicksburg, Mississippi'de doğdu. Southern Methodist Üniversitesi'nden onur derecesi ile psikolojide bir BS derecesine ve Biola Üniversitesi'nden (1987) klinik psikolojide doktora derecesine sahiptir. Ayrıca Talbot İlahiyat Fakültesi'nden dersler aldı. ''Boundaries: When to Say Yes, How to Say No to Take Control of Your Life'' kitabının yazarıdır.