Sırça Köşk

Eve Chase
11 Kasım 2024
Altın Kitaplar

Eve Chase, Black Rabbit Hall ve The Wildling Sisters'ın yazarı ve gazeteci ve romancı Polly Williams'ın takma adıdır. Eşi ve üç çocuğuyla birlikte İngiltere, Oxford'da yaşamaktadır. Harrington ailesi, Londra’daki evleri yanınca iki çocuk ve dadılarıyla birlikte masalsı bir ormanda, gözlerden ırak Foxcote Malikânesi’ne taşınır. Şehirden ayrılıp ıssız bir ormanda, eski bir evde yaşamak kolay olmayacaktır ama macera başlamıştır artık.   Ailenin sıra dışı üyesi, on üç yaşındaki Hera ormanı keşfetmeye çıktığında arazilerinde terk edilmiş bir bebek bulur. Geçmişi yas ve trajediyle lekeli Harrington ailesinin üyeleri, bebeği evlerine almaya ve yetkililerden saklayarak kendi bebekleri gibi büyütmeye karar verirler. Umutsuzlukları kısa sürede sevince dönüşür ancak iki kişinin bildiği sır, artık sır olmaktan çıkmıştır. Kitap günümüzde Sylvie’nin, geçmişte de Rita ve Hera’nın anlatımlarıyla ilerliyor. Üçünün de ayrı ayrı yaşadıkları bir noktada birleşip hikayenin bütününü oluşturuyor. Gizem türünde şayet beklentiniz yüksek değilse, hakkını veren kitaplardan. Aslında daha çok duygusal bir hikayesi var. Yazar konudan ziyade karakter odaklı, haliyle psikolojik unsurları istemediğiniz kadar yoğun. Anlatımı sakin, işleyişi durağan. Bu yüzden sadede gelmesi de onu geliştirip sonuca götürmesi de biraz zaman alıyor, sanırım okurlardan da bu anlamda sabır bekliyor. Kitap benim için son yüz sayfadan ibaretti, ne yazık ki tek düze ve heyecansız bir okuma oldu. Bu türü nadir okuyanları daha çok cezbedecektir diye düşünüyorum.
2024 35. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #sırçaköşk adlı eserin yorumu ile geldim. Eve Chase’in Sırça Köşk (Orijinal adıyla The Glass House), gizem, gerilim ve insan psikolojisinin derinliklerine inen bir roman. İngiltere’nin kırsal kesimlerinde geçen hikâye, tarihsel ve çağdaş zaman dilimlerini birleştirerek, okuru hem geçmişin hem de bugünün karanlık sırlarıyla yüzleştiriyor. Roman, bir ailenin travmalarını, sırlarını ve ilişkilerini keşfederken aynı zamanda doğa ile iç içe bir mekânın nasıl insan ruhu üzerinde derin etkiler yaratabileceğini de anlatıyor. Olay iki zaman diliminde ilerliyor: 1960’lar ve günümüz. 1960’larda, genç bir kadının, ünlü bir sanatçının eşi olan Helen’in hayatına tanık oluyoruz. Helen’in bulunduğu kır evindeki hayatı, yalnızlık, sevgi eksiklikleri ve kayıp ile şekilleniyor. Günümüz zamanı ise, bu geçmişin etkisi altındaki karakterlerin yaşadıkları psikolojik gerilimleri merkez alıyor. Eserimiz, ev kavramına farklı açılardan yaklaşarak, evin bir tür yansıma gibi işlemesini sağlıyor. Evin fiziksel yapısı, karakterlerin ruh halinin ve geçmişteki travmalarının bir sembolü haline geliyor. Bu çerçevede, evin içindeki boşluklar, kırılmalar ve değişiklikler, karakterlerin duygusal durumlarına paralel olarak okunabiliyor. Sırça Köşk, sadece bir aile dramı değil, aynı zamanda zamanın ve mekânın insan psikolojisindeki etkilerini gözler önüne seren derin bir roman. Eve Chase, geçmişin gölgesinde yaşayan bir ailenin içsel çatışmalarını ve aralarındaki bağları ustaca işliyor. Gerilim ve psikolojik tahlillerle dolu olan bu roman, okuru hem bir anlatı olarak hem de bir deneyim olarak etkileyip, arkasında güçlü bir iz bırakıyor. #alıntı ; Güzel şeyler ışık hızında gerçekleşirdi. Sıkıcı şeylerse asırlar sürerdi. Üstelik zaman, büyüklerin söylediği gibi hiçbir şeyi
Hayata Dair
2025 8. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 00:55
Gizemin de gerilimin de g'sini hissettirmeyen acayip sıkıcı bir kitaptı. Esneye esneye, hatta uyuklayarak bitirdim. Finalde tüm karakterler birbirine bağlanacak diye ortalığın 56'ya dönmesini de saçma buldum.
2024 130. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2024 23:53
Eve Chase - Sırça Köşk #arkakapak Harrington ailesi, Londra'daki evleri yanınca iki çocuk ve dadılarıyla birlikte masalsı bir ormandaki gözlerden ırak Foxcote Malikanesi'ne taşınır. Şehirden ayrılıp ıssız bir ormanda, eski bir evde yaşamak kolay olmayacaktır ama mutsuz bir macera başlamıştır artık. Ailenin sıra dışı üç üyesi, on üç yaşındaki Hera ormanı keşfetmeye çıktığı günlerin birinde arazilerinde terk edilmiş bir bebek bulur. Geçmişi yas ve trajediyle lekeli Harrington ailesinin üyeleri, bebeği evlerine almaya ve yetkililerden saklayarak kendi bebekleri gibi büyütmeye karar verirler. ••••••••• Herkese selam sevgili okurlar! Öncelikle şahane bir kitap okudum diyebilirim. Gizem içinde gizem, tam bir labirent tadında bir kitaptı ya hu! İlk başlarda içine girmeye biraz zorlandım. Çünkü bölüm bölüm farklı kişiler tarafından geçmiş ve günümüz şeklinde anlatılmıştı. Ama olaylar ilerlemeye, sır perdesi aralanmaya başladığı zaman kitabı elinizden bırakamıyorsunuz. Artık en son sayfalara geldiğimde heyecandan ve stresten yerimde duramadım aynı zamanda şok üstüne şok yaşadım. Aile beraber malikaneye taşındığında tabii yanlarında dadıları vardı. Ve dadı evin tüm sırlarına hakim bir insandı. Trajedi yaşayan neredeyse parçalanacak bir aile karşısında tek yapabildiği çocuklara destek olmak, onların yanında olmaktı. Ama nereden bilebilirdi olayların bu noktaya geleceğini. O bebeğin ya da çok masum görünen bir adamın yaratacağı olayları nasıl bilebilirdi? Nasıl engel olabilirdi? Hera ve erkek kardeşi, anne, baba ve dadı Rita. Ah olayların gidişini size spoiler vermeden anlatmam mümkün değil. Her an bir şey kaçırabilirim içimde tutamam diye korkuyorum... Ama gizeme, duygusallığa şahit olacağınız çok iyi bir kitap diyebilirim sevgili dostlar. Hele sonlara yaklaştığınızda o sır
2024 195. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 01:28
Selamlar. Nasılsınız? Ben iki gündür #elazığkitapfuarı 'ndaydım ve ortamı çokça özlediğimi fark ettim. Çok tatlı insanlarla tanıştım. Önümüzdeki haftasonu yine orada olacağım. Şimdiden heyecanlandım. Bana fuar boyunca ve evde eşlik eden kitabından bahsetmeye geldim sizlere. Kitap beni biraz zorladı diyebilirim. Başlarda konusunu oturtmam ve ilerletmem yavaştı. Lakin sonrasında kafamda taşlar oturunca kendimi kaptırdım desem yeridir. Kitap gelecek - geçmiş şeklinde anlatılıyor. Normalde bu şekilde anlatımlar pek bana hitap etmez ama bu kitapta olması gerekliydi. Kişiler ağzından anlatılması ise beni sevindirdi. Malum direk karakter ağzından okumanın tadı her zaman bir başkadır. Kitabın sonu inanılmazdı. Resmen tüm puanlarım, sevdam o muhteşem sonadır. Rita, Hera ve Sylvie.. Kitaptaki gizem gerilim ve psikolojik yönlerin birliği çok güzel anlatılmıştı. Kitabın aslında olan ama net olarak görünmeyen Orman karakteri ise işin bonus kısmıydı. Rita ben senden razıyım kızım! O kadar karmaşanın ve dengesizin arasında şahane bir güçle durdun. Keşke kendine güveninde tam yerinde olsaydı. Evdeki ortamı resmen tek başına idare etti. Gerçi aklı başında ki tek birey oydu demek doğru olacaktır. Jeannie böyle ağzına kürekle vurmalık bir karakterdi. Resmen bir ara bir karakterden daha ne kadar nefret edebilirim bile dedirtti. Sylvie ise bir başka cigere sokulması gereken karakterdi. Geçmişi ile yüzleşmesi,bugünü dengede tutma çabasını okumak hüzünlüydü. Velhasıl kelam ben yine içinde bir çok mesaj bulunduran güzel mi güzel bir kitap okudum. Gönülden, konusunu sevenlere tavsiyemdir.
2024 Okuma Raporları
2024 30. kitabı
Rita, Harrington ailesinin evinde dadı olarak çalışmaya başlar. Evin hanımı heannie hamiledir ama doğumda bebeğini kaybeder ve psikolojik sorunlar yaşamaya başlar Birde üstüne evlerinde yangın çıkınca şehirden insanlardan uzak olan ormandaki Foxcote Malikanesine taşınırlar. Bu ıssız ormanda yaşamak sanıldığı kadar kolay olmayacaktır Tuhaf sırları olan bu yerde evin kahyası ise olayları daha da tuhaflaştırıyor. Evin çocuklarından olan meraklı Hera ormanda gezintiye çıktığında bir bebek bulur durumu yetkililere bildirmek yerine bebeği büyütmek isterler. Garip olaylar silsilesi de bundan sonra başlar ve durum ilginç hal alır. Hikayenin geçmiş ve gelecek olarak karakterler tarafından aktarılmış olmasına ayrıca sevindim hem gerilim hem psikoloji olarak güzel anlatım dili ile keyifli kesinlikle tavsiye edilir bir kitap oldu. Her sayfada bir fikirde bulunsamda isin içinden kitap sonuna kadar çıkamadım Rita beni etkileyen bir karakterdi hani bazı hikâyeler vardır bitince ne söyleyeceğinizi bilemez kalırsınız iste tamda öyle oldu benim için.
2024 71. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2024 22:14
Günümüzde ve 1971 ağustosu arasında anlatılan bir kitaptı. Adeta film izler gibi okudum. Böyle kitap zor bulunur bence. Karakterler gözünden olaylar anlatılıyor ve her bir ruh halini tanıyorsunuz. Kitabın konusundan bahsedeyim; Rita dadıdır. 1971 de Londra'da çalıştığı ev yanar ve Harrington ailesinin ormanlık bir kasabadaki evine yaz için bir süreliğine giderler. Hanımı Jeannie yeni doğum yapmıştır ve bebek ölü doğmuştur. Jeannie'nin ruh hali hiç iyi değildir. Diğer yandan Hera 13 yaşında ve fazla meraklı bir tip. Ormanlık alanda gezip evine dönerken bir ses duyar. Takip ettiğinde bir kütük üzerinde ağlayan bir bebek bulur. Eve getirir. Walter ise evin babası. Bence baba demeye bin şahit ister ama neyse... Güzeldi, tavsiye ederim.
2024 46. kitabı
#alıntılar “Güzel insanlar sizi fark etmektense sizin onları fark etmenizi beklerler.” “Kalbimi ön kapıyı kapadığım kadar kolay kapatamıyorum.” “Çocukken size acı veren şeyleri gömmeyi öğrenmişseniz ileride de bazı şeyleri görmezden gelme konusunda oldukça iyi hale gelirsiniz.” Walter & Jeannie Harrington iki çocuklu (Hera ve Teddy) tipik bir İngiliz ailesidir. Dışarıdan bakıldığında her şey normaldir (!) Londra’daki evlerinde yangın çıkmış psikolojileri alt üst olmuştur. Gözlerden ırak Foxcote Malikânesi’ne çocuklarının dadısı Rita ile taşınırlar. Doğanın huzurlu kollarında yaralarının daha çabuk iyiyleşeceğini düşünen aileyi bir çok olay beklemektedir. Çocuklarına ormandan uzak durmaları gerektiği tembihlensede gizeme kayıtsız kalamazlar. Malikâneden kaçıp ormana nefes almak için kaçan Hera #ormanbebek ile karşılaşır. Bundan sonra ne olacaktır? Bebeğe kayıtsız mı kalacaktır? Acımasız Marge’nin planı nedir? Rita içten içe hayalini kurduğu aileye kavuşabilecek mi? Eşinin arkadaşı Don ile münasebeti olan Jeannie dünyaya getirmiş olduğu bebeğin akıbeti ne olmuştur? Geçmişe gidip bu gün ile bağlantı kurularak kurgulanan #sırçaköşk her ailenin sırrı olabileceğini vurguluyor. Hayatın içinde kaybolan, nerden ve nasıl başlayacağını bilemeyenler için ideal bir kitap. Her Ay Okuyanlar Kulübü Sırça Köşk
2024 217. kitabı
Eve Chase’in Sırça Köşk romanı,geçmişin sır dolu gölgeleriyle günümüzün karmaşasını ustaca harmanlanmış. Kitap,yalnızca bir aile dramı değil,aynı zamanda psikolojik unsurlarla bezenmiş,derin bir iç hesaplaşma hikayesi. 1971 yılına uzanan ve Foxcote Malikanesi’nde geçen olaylar,sıradan bir gizemden çok daha fazlasını vaat ediyor. Ormanda bulunan bir ceset,terk edilmiş bir bebek ve tüm bunların Harrington ailesiyle bağlantısı,biz okuru sayfalar boyunca gerilimle buluşturuyor. Kitapta özellikle Rita,Hera ve Sylvie karakterlerinin farklı bakış açılarıyla anlatılan bölümler,hikayenin derinliğini artırıyor. Geçmiş ve şimdiki zaman arasında gidip gelen anlatım,ilk başta karmaşık gibi görünse de zamanla taşlar yerine oturuyor ve okuru hikayenin tam kalbine çekiyor. Chase’in dili hem akıcı hem de duygusal;her cümlede bir ağırlık,her diyalogda bir kırılganlık hissediliyor. Özellikle Sylvie’nin geçmişle yüzleşme çabası ve Hera’nın çocukluk masumiyetinin altında yatan travmatik gerçekler,hikayeyi daha da unutulmaz kılıyor. Sırça Köşk’ün en dikkat çekici yönlerinden biri de mekânın adeta bir karakter gibi hissedilmesi. Malikanenin kasvetli atmosferi,hikayeye hem bir derinlik hem de ürpertici bir hava katıyor. Ormanın sessiz tanıklığı ve malikanenin yıllardır sakladığı sırlar,okuru her sayfada daha fazla içine çekiyor. Ayrıca kitap boyunca “geçmişin ağırlığıyla nasıl başa çıkılır” sorusu,her karakterin hikayesinde farklı bir yanıt buluyor diyebilirim. Eğer yavaş işleyen ama her detayıyla zengin bir roman arıyorsanız,Sırça Köşk tam size göre. Hem gerilim sevenler hem de psikolojik derinlik arayanlar için oldukça tatmin edici bir okuma deneyimi kesinlikle. Kitabın son sayfasını çevirdiğinizde yalnızca bir hikâye değil,aynı zamanda geçmişin ve insan ruhunun derinliklerine yapılan
2024 177. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2024 00:04
Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine başladığım ve beni bambaşka yerlere götüren bir hikaye ile geldim bugün sizlere. Sırça Köşk. Hikaye gizem gerilim ve merak üzerine kurulurken geçmiş gelecek şeklinde okumamız da kitabı daima canlı tuttu gözümde. Ben çoklu karakterlerden okumayı seviyorum. Onların her birinin düşüncesiyle daha oturuyor hikaye bende. Tıpkı bu kitabımızda olduğu gibi üç kişiden gördüm her şeyi. Sırça Koşk'te Harrington ailesine gidiyoruz. Yıllar önce bebeklerini kaybeden ailenin daha sonra evlerinde de yangın çıkmış. Bebeklerinin kaybını atlatamayan Jeannie, ailesi ve dadıları Rita evleri tamir olana kadar Londra'dan Foxcote Malikanelerine giderler. Bebeğinin kaybından sonra psikolojik durumu pek iyi olmayan evin hanımı için şehirden sonra ormanın içinde yaşamak zor olur. Fakat evin on üç yaşındaki kızı Hera'nin ormanda bir bebek bulmasıyla işler değişiverir. Kendi bebeğini kaybeden Jeannie için bu bebek hayata yeniden tutulmasını sağlar. Evin dadısı bebeği yetkilileri vermek istese de o da bebeğe bağlanmıştır. Sessiz bir ortamdan orman da bir evde yaşamak ilk başta güzel gibi gelse de, ortaya çıkan bir bebek bir ceset ve sırlarla olay bambaşka noktaya gelir. Günümüzde ise Sylvie ile devam ediyoruz okumaya. Uzun süren bir evlilikten sonra yeni bir hayata başlamaya çalışan Sylvie'e ise kızından gelen bir haber ile devam ediyoruz. Severek ve merakla okudum hikayeyi. Bu ara sıkça ters köşe okuyorum ve bu beni aşırı keyiflendiriyor. Belki de en sevdiğim şeydir bunu okumak. Beklenmedik olayları şaşırmayı seviyorum. Yasak aşkını sonucu, geçmişteki yaşanan olayların ortaya çıkışı, gizemi, ters köşesi çok iyiydi. Benim için keyifli bir okuma olan #sırcakösk 'ü bana tavsiye eden canım @nihllck.kitap 'e teşekkür ederim. Tabi benden önce okuyup da beni