Sobe Siyah Orkide

Nisan 2018
Maceraperest Kitaplar

2020 242. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2020 15:38
Yaprak Öz okumayı özlemek diye bir şey var. Kendisi benim okumaktan en keyif aldığım, en sevdiğim yazarlardan biri. Okumadığım iki kitabı kaldı sonra ne yapacağım hiçbir fikrim yok. Sobe Siyah Orkide'yi de büyük bir heyecanla ve çok severek okudum. Her zamanki gibi çok akıcı, bir o kadar da ürkütücü. Ben olsam o apartmanda bir dk bile durmaz, arkama bakmadan koşarak uzaklaşırdım. Bir de ben genelde geceleri kitap okumayı seviyorum. Düşünün bunu nasıl okudum. Özellikle son sayfalarda iki cümlede bir kitabı kapatıp bekledim desem yalan olmaz. Ama bayıldım mı evet bayıldım. Böyle de bir şey var işte Yaprak Öz kitaplarında.. İnşallah yakında yeni bir kitap gelme durumu vardır yoksa iki kitap bana hayatta yetmez
2020 24. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 15:40
Yaprak Öz kalemine sağlık, çok keyifle okuduğum bir kitap oldu. Kitapta bir genç kızın ayrılık sonrası yaşadığı hayat anlatılıyor, fakat o yaşlı ev sahibesinin yaptıkları insanı en sonunda şaşırtıyor. Keyifli ve şaşırtıcı bir hikaye olmuş. Ve kitabın sonunda " Manevi olarak canı yanan bir kadının fiziksel acılarla bunu unutması mümkün müdür? " diye sorguladım. Çok fazla spoiler vermemek için değişik bir yorum yapmak zorunda kaldım ama sizi şaşırtacak ve keyif almanızı sağlayacak bir kitap okumak istiyorsanız, muhakkak okuyun.
Yine Bir Apartman Vakası
2022 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2022 00:00
Yaprak Öz'ün okuduğum üçüncü kitabı diğerleriyle bir sıralama yaparsak en vasatı diyebilirim. En güzeli ve en gizemli en süpriz sonlu olanı "Şeytan Disko" kitabıydı. Polisiye, gizem kitaplarını okumayı sevdiğim için pek çok parçayı birleştirerek okuduğumda tahminlerim de yanılmadım. Ve gizemli olayların sırrını kitabın süpriz sonundan önce çözdüm. Sadece baş karakterimiz Jülide'nin erkek arkadaşı Hakan'ı başına gelecekleri tahmin edemedim. Kitabın başından beri Jülide'nin ev sahibi Paloma'dan şüphelenmiştim. Kadın zaten şüphelendirecek, garip bir insandı. Kitabın kısa oluşu ve orta halli sürükleyici temposu çabucak kendini okutuyor ama gizemli, heyecanlı olayların geç başlaması okurken bana 'hadi artık şu gizem başlasın' dedirtti. Berlinli Apartmanı kitabında olduğu gibi burda da gizemli olaylar bir apartman da geçiyor. Apartman sakinleri birbirinden gizemli başta hepsinden şüphelenebiliyorsunuz. Kitabın 90'lı yıllarda geçmesi, nostaljik şarkılar, eski samimi sıcak insanların varlığı okurken içinizi ısıtmıyor değil yani.... Ağır kitaplar dan sıkıldığınızda araya kafanızı kısa süreliğine dinlendiren bir tür olarak seçilebilir.
2021 55. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 14:39
Şeytan Disko'yla dört dörtlük bir gerilim kitabı yazmış olan Yaprak Öz, Sobe-Siyah Orkide kitabında gerilim hissi ve atmosferi yaratmadaki yeteneğini bir kez daha gösteriyor; ancak kitabın final kısımlarında, olayların neden o şekilde geliştiğini açıklayan kısımda anlatılanların kitabın kendine has gerçekçilik hissini bozduğunu ve anlatılanlara uyum sağlamamız yerine ona yabancılaşmamıza yol açtığını söylemek gerek. Bu kadar abartı, arzu edilen vurucu etkinin bir türlü meydana gelememesine sebep oluyor. Neden? Çünkü anlatılan şeyler meydana gelmiş olamaz. Ancak ve ancak bir yazarın hayal edebileceği bir şey bu. Kitapta içine girdiğimiz dünyanın kendine ait bir gerçeklik duygusu olması gerekiyor. En basitinden yazarın inandırıcı olması şart. Yaprak Öz, Sobe'de gerçeklik hissini şaşırtıcı ve ilgi çekici bir sır kurmak uğruna aslında heba etmiş oluyor. Bu anlamda Sobe, iyi bir gerilim kitabı olamıyor. Ayrıca spoiler olacak ama, Hakan karakteri herhalde bütün edebiyat dünyasındaki en bahtsız karakterlerden biri. Hiç kimse bunu hak etmiyor. Bu eleştirilerime rağmen, Yaprak Öz'ün gerilimli sahneler yazmak konusunda hakikaten çok iyi olduğunu söylemek gerek. Bu kitapta da bir kaç yerde bayağı gerilimli anlar vardı. Yaprak Öz okumak isteyenlere bu kitabı öneremem. Ya da bütün kitaplarını okumak isteyenler belki de bu kitapla başlamalı, böylece diğer kitaplarını okudukça alacağı keyif artmış olur.
2020 17. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 21:11
Son sayfalara kadar heyecanı devam ederek gizemini koruyor. Türk polisiye romanları için güzel bir soluk. Yıldız Alatan maceralarından sonra, yazarın okuduğum 3. Kitabı. Diğer kitaplarını da aldım Yaprak Öz Sobe Siyah Orkide
2020 5. kitabı
Julide, taşındığı Işıl Apartma'nın da yeni yaşamına adapte olmaya çalışıyordu. 6 Mayıs 1995 yılında yeni taşındığı evin ilk akşamında hemen bir günlük tutmak için kalemini defterini eline aldı.... Okuyalı bir kaç ay oldu ama özet çıkar deseler 5 6 sayfalık özeti çıkarır hatta kitabı olduğu gibi yeniden yazabilirim. Bir çırpıda okuyup bitirdiğim için pişmanım. Yeni gelecek olan kitaplarımı sindire sindire okuyacağım yani sanırım belki Yaprak Öz Sobe Siyah Orkide
Sobe- Siyah Orkide
2024 7. kitabı
Merhabalar sevgili kitap severler Bugün sizlerle dün okuyup bitirdiğim ve kurgusuna hayran kaldığım ve sonuyla büyük şoka girdiğim #yapraköz #sobesiyahorkide kitabından bahsedeceğim. Yaprak Hanım’ın kalemine neden hayran olduğumu bir defa daha anladım. Her kitabı mı muhteşem olur. Evet her hikayesi muhteşem Gelelim kitaba; kahramanımız Jülide 90’lı yıllarda çok büyük bir aşk ve ayrılık acısı çekiyor. Evlenmek üzere olduğu adam, Hakan bir gün ortadan aniden yok oluyor ve Jülide’ye de o boşluktan bu boşluğa düşmek kalıyor. Onu büyüten anneannesi ve dedesi bakıyorlar bu iş olacak gibi değil tebdil-i havada ferahlık vardır diyorlar ve ona şık möbleli bir çatı dairesi kiralıyorlar İstanbul’da Işıl Apartman’ında. Apartman tuhaf karakterlerle dolu. Bir Doğan var mesela kapıcı ama tuhaf bakışları var. Sonra apartmanın girişinde gelinlikçi var ki evlenmek üzereyken yolda bırakılan Jülide için gelinlikçi dükkanına alışmak çok kolay olmuyor. Apartmanda geceleri gelinlikçi dükkanı kapandıktan sonra sadece çatı katında Jülide ve 3.katta oturan ev sahibi Bayan Paloma kalıyor. Geceleri epey sessiz Işıl Apartmanı. Gel zaman git zaman Jülide ile Bayan Paloma arkadaş oluyor. Paloma Jülide’yi kendi gençliğine benzetiyor. Yaşadığı acıları da kendi acılarına. Jülide de Bayan Paloma’yı anneannesi gibi görüyor. Onun yanında onun evinde huzur buluyor. ( Tam bu noktada benim de huzur bulacak bir Bayan Paloma’m olsun çok isterdim) Yan daireden bir kedi kaçıyor. Gelinlikçinin cansız mankeninin kolu kopuyor. Hakan pişman oluyor. Hatta yerlerde sürünüyor 4. Kata birileri taşınıyor Ve siz daha anlamadan o muhteşem, akıl almaz, şok edici sonda buluyorsunuz kendinizi. Kitabın son cümlesi bitip kapağını kapattığınızda da tek düşünce geçiyor aklınızdan. ‘Nasıl yani!’ Mutlaka okuyun derim!
#kitapincelemesi
Puan vermedi
Merhabalar, Nasılsınız? Bugün #YaprakÖz kaleminden okuduğum #SobeSiyahOrkide kitabının yorumuyla geldim. . Kitapta ana karakterimiz Jülide. Zaten okumaya başlayınca onun yıllar önce yazdığı ve aradan yıllar geçtikten sonra bir yaz günü okuma cesareti gösterdiği günlüğü ile başlıyor. . Yıl 1995 ve Jülide yaşadığı hayal kırıklığı ve aşk acısını unutmak üzere yeni bir hayata başlamaya karar veriyor. Bunun için de ilk yaptığı şey Söğütlüçeşme'de bulunan Işıl Apartmanına taşınmak oluyor. . Apartman sakinleri birbirinden farklı ve birbirinden yaralı kadın karakterler. . Geçmeyen yaraları ve unutamadıkları anıları olan kadınlar... . Bir çırpıda biten ancak özellikle kitabın sonunda okuyucuyu şaşırtan bir kitap. Çünkü ben okurken özellikle son 35 sayfa kala "hmm demek böyle bitti" diye düşünürken ve benim düşüncelerimi duymuş gibi hareket eden Yaprak Hanım hoop bir ters köşe ile beni şaşırttı . . Kitabın içinde #Kadıköy olması, #2Temmuz1993 olaylarına değinmesi, #BarışManço'nun doğum gününde onunla ilgili satırların olması ve son olarak da #SütKardeşler filmi ile nice sanatçılarımızı barındırması kitabı daha da sevmeme sebep oldu . . Polisiye ve gerilim sevenler için kesinlikle tavsiye ederim .
2020 841. kitabı
Sizin hiç kalbiniz kırıldı mı? Siz hiç terk edildiniz mi? Aşk acısı çektiniz mi? Öldüresiye nefret ettiniz mi? Peki, ya öldürmek... öldürmek istediniz mi?... Yaprak Öz'ün tarzını seviyorum. Meraklanıyor, gerilimin ne zaman artacağını bilemiyor, kendinizi bir anda olayların ortasında buluyorsunuz. Sonunda sizi bir sürpriz bekliyor. Yeni dönem yazarlarımızın pek çoğunu gölgede bırakıyor. Tanıdık gelen bazı bölümlerle karşılaşsanız da, son 10-15 sayfayı okuduğunuzda yeniden konuşalım.
2021 12. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2021 10:32
Birbirinden farklı kültür ve kuşaktan iki kadının hayatının, bir şekilde kesişmesiyle başlıyor hikaye. Her iki kadının da geçmişinde hayatlarının seyrini değiştiren travmaları var. Bu travmalar sonrası hayatlarını yeniden kurmaya çalışan kadınların geçmişleri onları bırakacak mı? sorularıyla son dakikaya kadar merakla okutan, sonunda da tüyler ürperten bir sonla biten başarılı bir roman.

Yaprak ÖzYazar · 13 kitap
Yaprak Öz, 1973 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünde öğrenimini tamamladı. Şiirleri bugüne dek Şiir Oku, Poetik'us, Hayvan, Başka, Üç Nokta, Özgür Edebiyat, Akköy ve Akata l p a da, ayrıca Avrupa'da çeşitli şiir dergilerinde yayımlandı. İlk şiir kitabı Fırtına Günlüğü 2006'da, ikinci şiir kitabı Şiirli Müzik Kutusu ise 2009 yılında yayımlandı ve bu kitabıyla Cemal Süreya Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli edebiyat festivallerine konuk olan Öz, çağdaş Avrupalı yazar ve şairlerin pek çok eserini Türkçeye çevirdi ve bu çevirilerden bir kısmı çeşitli yayınlarda yer aldı. Kendi şiirleri ise Yunanca, Romence, Bulgarca, Sırpça, Makedonca ve İngilizceye çevrildi. Bir, İki, Üç Gökyüzü, şairin 3. şiir kitabıdır.