İslam, oku emri ile birlikte bilgisizliğe savaş açmıştır. Bilgisizlik, hem ferdi ve hem de içtimai çöküşün temelini oluşturur.
"Oku" emrinden dini ve dünyevi her türlü bilgi anlaşılır. Kur'an-ı Kerim'in ayetlerinde ve Hz. Peygamber (s.a.s.)'den gelen rivayetlerde bilginin kendisi ve bilginler övülmüştür. Bu anlamda İslam; ilme, öğretme ve öğrenmeye büyük değer ve önem vermiştir.
Kitle iletişim araçlarının olabildiğince yaygınlaştığı günümüzde iletişim teknolojisi sayesinde taşınan bilgi ile birlikte malesef insanımız bilgi kirliliğine de maruz kalmaktadır. Bu durum, özellikle İslam dininin inanç, ibadet, ahlak esasları ve evrensel değerleri hakkında sağlıklı bilgi sahibi olunmasını da engellemektedir.
Bilindiği gibi ilk asırlardan beri üretilen dini bilgiler her ne kadar hayatın içinden ise de, bugün bazı bilgilerin yenilenmeye ihtiyacı vardır. Bu sebeple, İslam'la ilgili bilginin yaşadığımız hayatı aydınlatmada ve ortaya çıkan sorunlara kapsamlı çözümler getirmede yeniden güncellenmesi gerekmektedir. Bunu da yapacak olan sahasında uzman din bilginleridir.
İşte "Sorularla İslam" adını taşıyan bu kitap, doğru bir din anlayışını ortaya koymada birikim sahibi ve uzman olan bir grup din bilgini tarafından yazılmıştır. Bu eserde; itikattan ibadete,ahlaktan hukuka, kültürden sosyal hayata vb. varıncaya kadar pek çok konuya değinilmiş, ayrıca güncel dini meselelere de temas edilmiştir. Bir ihtiyaçtan dolayı kaleme alınan bu eserde konular, bilimsel yöntemlere uygun, ilk elden kaynaklara atıflar yapılarak ve çözüm odaklı soru-cevap yöntemine bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Özellikle soru-cevap yönteminin izlenmesindeki gaye, okumada hem akıcılığı ve hem de pratik açıdan konuların kolay bir şekilde anlama ve kavramayı sağlamaya katkıda bulunmaktır.
Bu eser, dini ilimler
Hepimiz zamanın olağan veya olağandışı hallerinden ötürü pek çok olayla karşılaşıyoruz. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle beraber olaylar daha farklı hallere bürünüyor. Yiyecek ve içecek sınıfından çıkan belli maddeler( sakız,sigara...) ayrı bir değer kazanıp Ramazan sorularında baş köşeye oturuyor. Televizyon dünyasında kırk yıl düşününce akla gelmeyecek sorular türüyor. Bu, soru sorulmamalı anlamına gelmemeli asla. Soru sormak öğrenmek için en gerekli hal. Sor ki öğrenesin. Ama soruların gittikçe tuhaflaşan bir yanı var.( Evimde televizyon olmamasına ve internetten hassaten açıp bakmamama rağmen bu sorular karşıma çıkabiliyor.)
Aklımıza takılan dini konularla ilgili Diyanet İşleri, Din İşleri Yüksek Kurulu adında bir program oluşturdu. Her türlü sorunuzu; öncelikle benzer bir soru daha önce sorulmuş mu, sorulmuşsa cevaplandırılmış mı diye baktıktan sonra kategorilendirip yazılı olarak iletebiliyorsunuz. ( Ben mail yoluyla iletişim sağlıyorum. Telefon ile iletişim de mevcut sanırım.) Kategorilendirdiğiniz sorunuz 15 gün içerisinde kurul tarafından cevaplandırılıp size yollanıyor.
Bu kitapsa toplumun çoğunun aklında olan sorulara toplu bir cevap mahiyetinde. Her konu dini öğrenmede önceliğimiz olan Kur' an' dan ayetlerle, hadislerle cevaplandırılmış. Ve sorular daha kolay ulaşılması açısından 10 başlık altında(İnanç, mezhepler, helaller ve haramlar, sosyal hayat, siyaset...) toplanmış. Sorular cevaplandırılırken de tek bir açıdan değil başka açılardan bakılmış. Dili gayet yalın. Sorular net. Cevaplar olabildiğince net. Kategorilendirmenin ayrı bir güzelliğyse benim gibi kitabı okumaya tersten de başlanabilmesi. İfade ettiğim kategorilerde sorularınız varsa okumanız tavsiye edilir.
İtikat, ahlak, hukuk, kültür, sosyal hayat ve güncel meseleler hakkında sorulan çetrefilli sorular bilimsel yöntemler ve nakil/akıl ışığında gavlen leyyin üslubuyla vazih ve veciz ifade edilmiş. Tavsiyemdir size tavsiyem :))
Sorularla İslamKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2016156 okunma
Toplumda sıkça karşılaşılan sorulara ayet ve hadislerle kısa,öz ve net şekilde cevaplar verilmiş. Müslüman birisinin mutlaka bilmesi gereken güncel sorular var içinde. Bunun için tavsiye edebileceğim bir kitap.
Sorularla İslamKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2016156 okunma
Kitabı diyanetin düzenlediği mevlidi Nebi yarismasi vesilesiyle okudum
Her muslumanın bilmesi gereken temel soruları genel başlıklar altında toplayarak cevaplayan bir kitap
Detaylı okumak isteyecek birisine hitap etmez ancak konuya dikkat çekmek için faydalı bir eser
Sorularla İslamKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2016156 okunma
Dini bilgilerde merak edilen belli başlı soruların Hadis ve Kuran çerçevesinde kaynaklarıyla birlikte cevaplandırıldığı gayet akıcı ve bilgilendirici bir kitap.
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir.
Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir:
- Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur.
- Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur.
- Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır.
- Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.