Söylevler

Orijinal Dil:
Yunanca

·413 syf.·
2020 19. kitabı
Daha önce okumuş olduğum Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür DeğildirKendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir ve İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açarİçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabınlarında geçen bir çok olay bu kitapta kaleme alınmış. O yüzden tekrar etmiş oluyorsunuz. Daha önceki kitap incelemelerinde de bahsetmiştim bir köle olan Epiktetos hiç bir kitap yazmamıştır. Yanında bulunan öğrencisi tarafından kaleme alınmıştır. Güzel bir kitap bazı konuları basit bulabilirsiniz günümüzün masumiyetini kaybetmiş olmasından kaynaklı böyle bir duyguya kapılabilirsiniz. Yine tekrar ediyorum bütün kişisel gelişim kitaplarını karşılar Epiktetos anlatımları.
2022 48. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2022 00:00
Stoa felsefesinin geç dönem düşünürlerinden biri olan Epiktetos günümüze hiçbir eser bırakmamıştır. Söylevler ismindeki bu eser, öğrencisi Arrianus tarafından kaleme alınmıştır. Arrianus bu konuda şöyle der: "Epiktetos'un Söylevler'ini, onları yazma kudreti gösterebilecek bir kimse edası ile derlemediğim gibi; hiçbir zaman onları kendim yazmış gibi teşhir etmedim." Söylevler kitabı dört kitaptan oluşuyor. Bunlar da kendi içlerinde 95 alt bölüme ayrılıyor. Bu bölümlerde, pek çok konuya dair fikir, olay, söz ve insanlar örnekleniyor.
2021 71. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 10:05
Epiktetos'un doğumu net olarak bilinmemekle birlikte MS 50 yılında Frigya' da ki Hierapolis kentinde dünyaya geldiği bilinmektedir. Gençliğini Roma'da Neron tarafından azat edilmiş
2023 9. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2023 16:24
Mutlaka okumanız gereken kitaplar arasında yer alır şüphesiz. Öncelikle bu kitap çok güzel yazılmış, anladığım kadarıyla toplanarak kitap haline dönüştürülmüş. Kitapta birbirinden alakasız konu başlıkları var mesela birisi gelip Epiktetos'a bir konu hakkında danışmış ve konuyla ilgili bilgiler verilmiş. Diyalog şeklinde değil de daha çok öğüt, tavsiyeler olarak kitaba geçirilmiştir. En çok dikkatimi çeken yazarın her şeyin irademize bağlı olduğunu vurgulaması oldu, kitaptaki konularda sıkça yer alıyor. Benim okuduğum kaynakta biraz yazım hataları vardı bu da anlam belirsizliğini ortaya çıkarıyor. Genel olarak kitabı beğendim ve tavsiye ederim. İyi okumalar
İçsel özgürlüğün rehberi
2024 22. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2024 20:22
Epiktetos’un "Söylevler"i, Stoacı felsefenin en önemli eserlerinden biri olarak, insanın kontrol edebileceği ve edemeyeceği şeyler üzerine derin bir düşünme pratiği sunar. Filozofun en
2025 758. kitabı
Romalı bir köle olan Epiktetos bize hayatını ve hayatın amacı konusunda bir perspektif geliştirmiş. Hiristiyanlık öncesi dönemde görülen Stoa’cılığın güçlü bir temcisi olan Epiktetos aslında bir çoğumuzun sahip olduğu şeye sahip değil iken (dünyevi olarak sahip olduğumuz imkanlar /olanaklar ) çoğumuzun sahip olamadığı bir şeye sahipti:İRADE. Örnek bir söylemi: “Ey talihsiz adam! Hakikati konuş o zaman! Filozofları(ya da başkasını) taklit etmekten vazgeç. Bu düşüncelerle yaşadığın müddetçe okul sıralarında sana öğretilenlerin hiçbir faydası olmaz. Sen sadece güçlü ve kudretli olanların izinden gidebilirsin.” Epiktetos’un resmî olmayan derslerinden derlenmiş güzel bir söylev kitabı. Kolay anlaşılır ve sistematik olmayan bir kitap. Ruh dinginliği arayanlar için güzel bir kitap.
·413 syf.·
2021 47. kitabı
Kitaptaki temel düşünce tasarruf alanımızda yer alan konularda düşünmeli, bizim irademizin dışında kalan durumlarda ise kaygılanmayı ve düşünmeyi bırakmalıyız. Okunabilir
Düşünce
2024 16. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 21:29
Eserin çevirisi maalesef bolca yazım yanlışı ve anlatım bozukluğu içermekte. Çeviride artık kullanılmayan ve Türkçe karşılığı kolaylıkla bulunabilecek eski kelimeler sıklıkla kullanılmış. Bir diğer husus ise çevirinin eserin orijinal dilinden değil, İngilizce çevirisinden yapılmış oluşu. Tüm bu hususların okuma zevkini düşürdüğü yönündeki kanaatimi okumayı düşünen okurlarla paylaşma mecburiyeti hissettim.
Söylevler - Epiktetos
2025 154. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 23:17
Günümüzden 2.000 yıl önce Denizli'de doğmuş Romalı dindar bir filozof olan Epiktetos, SöylevlerSöylevler kitabında, Stoacı felsefenin temel prensiplerini kısa ve net bir şekilde anlatmıştır. Kitabın içinde bir çok güzel aforizmalık söz vardır. EpiktetosEpiktetos'a göre, insanların acı çekmesinin nedeni dış dünyadaki olaylar değil, bu olaylara verdikleri tepkilerdir. Bu yüzden huzurlu olmak için, kontrol edemediğimiz şeyleri kafaya takmaktan vazgeçmemizi vurgular. Felsefeye ilgi duyan tüm okurlara eseri tavsiye ederim. Kitaba 8.9/10 puan veriyorum.
SöylevlerEpiktetos · Divan Kitap · 2013332 okunma
Kaygı ve korkularımızın bizi köleleştirmesine karşı bir dialog
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 22:05
“Tanrım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver.” Reinhold NiebuhrReinhold Niebuhr'un bu güzel sözü,
Felsefe
SöylevlerEpiktetos · Divan Kitap · 2013332 okunma

EpiktetosYazar · 16 kitap
Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüğü Yunanca'da en basit anlamıyla “kazanılmış, elde edilmiş” anlamına geliyor. Bilindiği kadarıyla, Epiktetos hiçbir şey yazmadı. Çalışmalarından kalan her şey Anabasis Alexandri'nin yazarı, öğrencisi Arrianus tarafından yazıya döküldü. Temel eseri, orijinali 8 kitaptan oluşan konuşmaların muhafaza edilmiş 4 cildidir. Arrianus ayrıca Enkhridion ya da el kitabı olarak başlıklandırılan bir özet de derlemiştir. Arrianus Konuşmalar'ın önsözünde Lucius Gellius'a hitabında şöyle der: “Ondan ne duyduysam, onun düşünce biçimini ve konuşmasındaki içtenliği kendim ilerde kullanmak üzere elimden geldiği kadar ve onun bir anı olarak muhafaza edilmesine çalışarak sözcüğü sözcüğüne yazıya döktüm.”