Epiktetos’un “Söylevler” adlı eseri, hayatın tam ortasında, fırtınaların en şiddetlisinde bile sarsılmayan bir felsefenin kalbine götürür bizi. Bir zamanlar zincirler altında olan bedenini değil, ruhunu esaret altında tutmayan bu adamın sözleri, yılların tozunu silkeleyip bugünlere ulaşmıştır. Her satırı, derin bir bilgelik taşıyan bir sır gibi.
Gözlerini kapattığında, seni küçük bir antik meydanda hayal et. Taşların üzerinde oturuyor Epiktetos, etrafında gençler toplanmış, ona hayatın anlamını soruyorlar. O ise cevap vermek yerine, kalplerin kapılarını açan o sessiz bakışlarla onlara yol gösteriyor. “Mutluluğun sırrı, dışarıda değil, içindedir,” der. “Kaderin dalgalarına karşı direnme, onların seni yönlendirmesine izin ver.”
Her sözü, yaşanmışlıkla yoğrulmuş, insanın içinde bir kıvılcım yakar. İyi günlerin gelip geçici olduğunu, kötü günlerinse öğretmen olduğunu anımsatır. “Özgürlük, başkalarının senin hayatını yönetmesine izin vermemektir,” der bir yerde. Bir başka anda, sabır ve hoşgörünün gücünü anlatırken, insanın kendi zincirlerini kırması gerektiğini öğütler.
Epiktetos’un felsefesi, bize sadece bir düşünce sunmaz; bir yaşam biçimi, bir duruş, bir sığınak olur. Gündelik hayatın karmaşasında yolunu kaybettiğinde, bu kitap içindeki pusula olur. Her sayfasında, insanın kendine dönmesi için bir çağrı gizlidir. Bir çağrı ki, insanı esaretten özgürlüğe, karanlıktan aydınlığa taşır.
O kadar samimi ve dokunaklıdır ki, sanki kendi içinde bir yolculuğa çıkarsın; geçmişin pişmanlıklarından arınır, geleceğin belirsizliğine cesaretle bakarsın. Söylevler, bir bilgenin değil, yoldaşın sesi olur sana. Her kelimesiyle bir dost eli uzatır, seni kucaklar, kalk ayağa der.
Bu kitap, herkesin okuması gereken bir hazine. Çünkü Epiktetos’un sözleri sadece felsefe değil, hayatın