Bilgi Çağında Gerçeği Bulmak

Şüphecinin El Kitabı

Çağrı Mert Bakırcı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
424 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Hayatımda okuduğum en verimli kitaplardan biri oldu. Harika ötesi bir kitap. Bir Araştırma nasıl yapılır, nasıl düşünülür ve yöntemsel manipülasyonlardan nasıl korunacağım diye merak ediyorsanız bu kitabı kesin okuyun!
Şüphecinin El Kitabı
Şüphecinin El KitabıÇağrı Mert Bakırcı · Ginko Bilim Yayınları · 2019170 okunma
Reklam
424 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
-Nasıl şüpheci olunur? -Peki ya benim de sorgulamadan kabul ettiğim bir şeyler varsa ve bunca zamandır kör bir şekilde bunlara inanarak yaşadıysam? -Nedir bu sahtebilim? Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi şüphelenmek, şüpheci olmak. Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığı iyi bir şey olsada aynı zaman da safsata bilginin de yayılması 10 kat daha hızlı. Bu durumda ne yapmalıyız? Karşılaştığımız bu bilginin doğru olduğunu nasıl anlayabilirim? Kitapta öğreneceğimiz şeyler; bilimsel olarak şüpheci nasıl olunur. Metotları neler ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Devamında mantık safsatalarını sonrasında münazara yapmanın en kolay yolunun, kurallara uygun tartışmaya çalışmak gerektiğini. Son olarakta aklımızın bi köşesinde yer etmiş, gerçek mi değil mi diye üstünde durmadığımız en yaygın iddialar. Örneğin; 11 Eylül Saldırıları: Kulelerin Yıkılmasında Uçaklar Yeterli Miydi? 21 Aralık 2012 Kehaneti: Bir Kıyamet Kopacak Mıydı? 13 Sayısı: Uğursuzluğun Bir Sayısı Olabilir Mi? 51. Bölge: ABD Hükümeti Uzaylıları Bizden Saklıyor Mu? Akupunktur: İğne Tekniği İşe Yarıyor Mu? Apollo Görevleri: İnsanlar Gerçekten Ay'a Ayak Bastı Mı? Atlantis: Suların Altında Kaybolmuş Bir Medeniyet Mi? Gerçeğin alternatifi yoktur. Doğru bildiklerini geliştir, yanlış bildiklerini düzelt, bilmediklerini öğren ve bilemediklerine üzülme...
Arsel Berkat Acar
Arsel Berkat Acar
Keyifli okumalar dilerim.
Şüphecinin El Kitabı
Şüphecinin El KitabıÇağrı Mert Bakırcı · Ginko Bilim Yayınları · 2019170 okunma
424 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Herhangi bir münazarada (bilerek, tartışma demiyorum) taraflardan birinin argümanının mantıksal geçerliliğinin olmaması ve dayanaklarının temelsiz olması durumunda ortaya çıkan hataya "mantık safsatası" deniyor ve maalesef hepimiz bu hatayı yapıyoruz; Alev Alatlı'nın "Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor" kitabında bunun onlarca örneğini görmüştüm. Şüphecinin El Kitabı, mantık safsataları hakkında okuduğum en akıcı, en açıklayıcı kitap oldu. Bunu sadece basitçe yapmak yerine, bilimsel bakış açısıyla yapması da ayrıca doyurucuydu. Kitap beş bölümden oluşuyor. Bunlar: Bilimsel Şüphecilik, Sahtebilim, Mantık Safsataları, İddialar ve Olası Açıklamalar ve Argümanların Değeri isimlerini taşıyor. İçindekiler kısmı biraz daha geniş tutulabilirmiş. Özellikle, popüler kültürde kendine yer bulan 33 iddiaya verilen cevaplar, içindekilerde yer alsaydı daha iyi olurdu sanki ama ne gam, kendim oluşturdum bunu :) Kitaba başladığımda elimde tam bir kırmızı kalem vardı. Kitap bittiğinde, kalemim de bitmişti. Bu da ne çok yerin altını çizdiğimi gösteriyor. Bilimsel şüphecilik nedir? Mantık safsataları nelerdir? Sahtebilimler nasıl anlaşılır gibi konuları merak ediyorsanız bu kitaba bakabilirsiniz. Yazarların yeni kitaplarını bekleyeceğim.
Şüphecinin El Kitabı
Şüphecinin El KitabıÇağrı Mert Bakırcı · Ginko Bilim Yayınları · 2019170 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.