Enver - Talat - Cemal Paşa

Sürgünde Üç Ölüm

Emir Şekip Arslan
Enver, Talat ve Cemal Paşa... Osmanlı´nın son döneminde üstlendikleri etkin role karşın bu üç paşa hakkında şimdiye dek objektif bir değerlendirme yapılamadı ne yazık ki. Ya muhalifleri tarafından sorgusuzca karalandılar ya da yandaşlarının şişirmelerinin ardında gereğinden fazla aklandılar... Peki gerçekte kimdi onlar? Vatan haini mi, kahraman mı? Kötü birer asker mi, yoksa iç güçlerin çıkarları için ´tasfiye´ edilen ´sivri fikirliler´ mi? Öte yandan, bir şekilde yurtdışına sürülen bu üç Paşa hangi sebeplerle ve kimler tarafından öldürüldü? Ölümlerinin ardında hangi ülkeler vardı? Onları kimler, niçin korumak istedi? Cevabı ne kadar sarsıcı olursa olsun, tarihin doğru şekilde yorumlanabilmesi için bu soruların yanıtlanması gerekiyor. Bu kitap hem bu sorulara günümüz Türkçesinin yalın anlatımıyla ve roman tarzında objektif yanıtlar veriyor hem de Enver, Talat ve Cemal Paşalar´ın gizlenen yaşamlarını belge, bilgi ve fotoğraflarla ortaya koyuyor.
Kitabın Konusu:
160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2005
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Üç Adam
157 syf.
·
Puan vermedi
Yaşamlarını bir ülkeye adamış üç güzel insanın kısacık hayat öyküleri. Özetin özeti babında. Kısa ve öz bilgilerle merakınızi biraz olsun gidermek adına okuyabilecegiz bir kitap.
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 064 okunma
157 syf.
6/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Öncelikle çok hüzün veren bir kitap. Sırasıyla Talat, Cemal ve finalde Enver Paşa'nın şehadete yürüyen sürecini belgeleriyle anlatıyor. Dönemin kasvetini okuma esnasında size hissettiren bir eser.
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 064 okunma
157 syf.
8/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Enver, Talat ve Cemal Paşalar.. Osmanlının son dönemine damga vuran üç isim. Talat ve Cemal Paşaların Ermeniler tarafından şehit edilmesi, Enver Paşanın ise Türkistanın bağımsızlığı için Ruslarla giriştiği amansız mücadeleler sonucunda şehit edilmesi.. Bu üç isme en yakın kişilerden birisi olan Şekip Arslan tarafından yine bu üç isme yakın kişilerin verdiği bilgilerle desteklenerek kaleme alınmış güzel bir çalışma..
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç Ölüm
Emir Şekip Arslan
Emir Şekip Arslan
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 064 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Oldukça sade ve hatıralar şeklinde yazılmış bir eser. Osmanlı'nın son dönemine damga vurmuş 3 kişiyi özellikle de Enver Paşayı merak ediyorsanız okumanız gereken eserlerden biri. Yazar tarafsız olmaya çalışmış ama bazı yerlerde övgüyü biraz fazla kaçırmış.
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 201064 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir dönemin izinde; Enver Paşa ve İttihat ve Terakki okumalarım soluksuz devam ediyor. Bu defa ki mihmandarım Emir Şekip ASLAN. Bir İttihat Terakki mensubu. Osmanlı Devletinin son dönemine damga vurmuş üç isim. Enver, Talat ve Cemal Paşalar. Dönemi anlatan kimi kitap Enver’i övdü, kimi Talat’ı. Bana göre tarihçi odur ki, iyi yönleri de kötü yönleri de olduğu gibi aktarmalı. Yazar bu ilkeye elinden geldiğince sadık olmaya gayret sarf etmiş. Kitap anı, hatırat benzeri olarak yazılmış. Özellikle Enver, Talat ve Cemal paşaların kişilikleri şahsiyetleri üzerinde durmuş. Bu benim açımdan önemli bir şeydi. Zira okumalarımda bu yönlerine hep üstü kapalı değiniliyordu. Cihan harbi sonrası ülkeden çıkışlarındaki zorluklar ve gittikleri yerlerde Anadolu için bir çıkış arayışları. Enver Paşanın Moskova’ya geçiş hikâyesini ayrıntıları ile anlatıyor kitap Cemal ve Talat paşaların öldürülmelerine dair anekdotlar vb. Fakat yazar Enver paşa üzerinde yoğunlaşmış. Mesela Kafkaslar da verdiği mücadeleyi elinden geldiğince ayrıntılı anlatmış. Bir iki örnek verecek olursam Paşa şehit olduktan sonra, her gün kabri başında düzenli olarak hafızlar Kur’an okumuş nöbetleşe. Ve üç paşaya dair birkaç özel fotoğraf eklenmiş kitaba. Bence tarih okumaları yapanlar için göz atılması gereken bir kitap. Bu özel fotoğraflardan birkaçını da ekliyorum… resmim.net/f/WorX1v.jpg resmim.net/f/64WUmv.jpg resmim.net/f/O4pEKL.jpg
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 201064 okunma
%25 (40/160)
·
Puan vermedi
Eski İttihat ve Terakki liderlerinden Enver,Talat ve Cemal Paşa'nın Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki anlarını konu alan akıcı bir kitap. Tarih severler için güzel bir kitap, okumanızı dilerim.
Sürgünde Üç Ölüm
Sürgünde Üç ÖlümEmir Şekip Arslan · Truva Yayınları · 201064 okunma

Yazar Hakkında

Emir Şekip Arslan
Emir Şekip ArslanYazar · 8 kitap
Emir Şekip Arslan,1869 yılında Lübnan’ın Şuveyfe köyünde doğdu. 1874’te Beyrut’ta Medresetü’l-Hikme'de eğitim gördü. Maruni okuluna girerek burada edebiyata yöneldi. Bunun yanında Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini öğrendi. Daha sonra Türkçe’yi de öğrenmesi için Medrese-i Sultaniye’ye gönderildi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteye gidemedi. 1902 yılına kadar pek çok şiir yazdı. Kahire ve Beyrut’un ünlü gazetelerinde makaleler yayımladı. Jön Türklerin Teşkilat-ı Esasiye Kanunları'nı Osmanlı'ya kabul ettirme çabalarını destek verdi. Bunun yanında Sultan Abdülhamid'in tahtan indirilmesine de büyük üzüntü duydu. 1911'de Libya topraklarını işgal eden İtalyan askerleriyle savaşmaya gitti. Daha sonra buradan ayrılarak Mısır'a gitti. 1912 Nisan ayında Trablusgarp’a giderek burada Enver Paşa'nın dostluğunu kazandı. El-Müeyyed’de yayımladığı makalelerle Batı emperyalizmine karşı duyduğu düşmanlığı ortaya koydu. Osmanlı kuvvetlerinin Trablusgarp’tan çekileceğini öğrendiğinde İstanbul’a giderek, hükümeti Kuzey Afrika’da savaşmaya ikna etmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Yaşamı boyunca Osmanlıcılık fikrini destekleyerek bu konuda çalışmalarda bulundu. Kanal hareketi sırasında Dürziler'den oluşan 120 kişilik bir gönüllü birliği kurarak başına geçti. 1914-1916 yılları arasında Cemal Paşa’nın çevresinde yer aldı. Yüzlerce Arap soylusunun ve binlerce kişinin Kudüs ve Anadolu’ya sürülmesi, Arap liderlerinin idam edilmesi ve açlığa karşı verilen savaşın kaybedilmesi yüzünden, pek çok suçlamayla karşı karşıya kaldı. 1918 ortalarında Enver Paşa’nın isteğiyle Almanya’ya gitti. İstanbul’a dönerken ordudan kaçan bir grupla birlikte Berlin’e döndü. Oradan İsviçre’ye geçerek, yirmi sekiz yıl sürecek sürgün hayatının ilk yılını burada geçirdi. Daha sonra yeniden Almanya'ya dönerek burada Talat Paşa’nın yardımıyla, Berlin’deki Müslümanları biraraya getirmek için kurulan Şark Kulübü’ne başkan seçildi. 1921 yılında Moskova'ya gitti. 1921'de Cenevre’de yapılan Suriye-Filistin Kongresi sekreterliğinde bulundu. 1920 yılından başlayarak, Arap meseleleriyle ilgili görüşlerini içeren konuşmalarda yaptı. Bunun yanında Türkiye’de kurulan cumhuriyet yönetimine tepki gösterdi. 1923 sonlarında, Fransızları Suriye’den atmak için ortak bir Türk-Arap cephesi kurmak amacıyla İstanbul’a gitti. Ancak Mustafa Kemal Atatürk Türkçe konuşmayan bölgelerde Osmanlı sınırlarını yeniden oluşturma yönündeki fikirlerini kabul etmedi. Bundan sonraki yaşamını Arap-İslam ülkelerinin bağımsızlık mücadelesiyle geçiren Şekip Arslan, 9 Aralık 1946’da Beyrut’ta vefat etti.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.