What We Should Know About the People We Don't Know

Talking to Strangers

Malcolm Gladwell
10 Eylül 2019
Little, Brown and Company Publisher
Orijinal Adı:
Talking to Strangers: What We Should Know About the People We Don't Know
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce
Ciltli

2022 5. kitabı
Ötekiyle ilgili farkında olmadığımız önyargılarımız, yanılgılarımız, bunun doğurabileceği olumsuz ve ağır sonuçlar, insanın önlenemez aptallığı ve bu aptallığın gerekliliği, bu gerekliliğe rağmen doğruya doğru ağır ilerleyişimiz vesaire. İnsan olmanın bir açmazından bahsediyor kitap. Bunu fark etmek bile önemli olabilir. Pek çok trajik olayın, basit önlemlerle önlenebilir olduğunu öğrenmek, bize bildiğimizi zannederken bile bilmediğimizi hatırlatabilir. Vesselam.
Hayat ve İnsan
2025 66. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 11:46
Çok fazla örnek vermiş ama hiçbir çözüm önerisi sunmamış Bay Gladwell. Uzun uzun okumak istemeyenler için spoiler veriyorum: "İnsanların yalan söylediğini düşünmeyiz, çünkü dürüst olduklarına inanma eğilimi gösteririz. Diğer türlü bir toplumda yaşamamız zor olurdu." Daha çözüm odaklı olmasını tercih ederdim, zira yazarın bahsettiği deneyleri ve örnekleri bilmeden de bunun böyle olduğunu hepimiz yaşayarak görüyoruz zaten. Biraz vaktim boşa geçmiş gibi hissediyorum. =(
2025 61. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 23:41
Ötekiyle Konuşmak – Malcolm Gladwell Önyargının karanlıkta bıraktığı nice hayat üzerine bir kitap daha… Malcolm Gladwell, bu kitapta da önyargıyı masaya yatırıyor. Daha önce Outliers kitabında başarıyı anlamak için toplumsal koşullara odaklanmıştı; bu kez ise “neden birbirimizi yanlış anlıyoruz?” sorusuna cesur bir şekilde dalıyor. Eğer daha önce Gladwell okuduysanız, onun olayları analiz etme biçiminden keyif alacağınızı tahmin ediyorum. Benim gibi onun kitaplarına aşina olanlar için bu kitap, hem tanıdık hem de taze hissettiriyor. Terimsel Yoğunluk: Artı mı, eksi mi? Kitabın en dikkat çeken yönlerinden biri, kullanılan akademik ve psikolojik terimlerin yoğunluğu. Bu, bazı okuyucular için kopuş yaratabilecek bir unsurken, bilgiye doymak isteyenler için doyurucu bir lezzet. Yani, kimin için fazla, kimin için tam kıvamında… Mahkeme Salonunda Geçen Satırlar Gladwell, kitabın büyük bölümünü gerçek dava örneklerine ayırmış. Sandra Bland, Amanda Knox, CIA sorguları, Hitler’e güvenen İngiliz elçiler… Bu tercihin etkisi iki yönlü: Bir yandan kitabı oldukça gerçekçi ve çarpıcı kılıyor, diğer yandan da olay yoğunluğu nedeniyle zaman zaman yorucu bir okuma deneyimi yaşatıyor. Genel Değerlendirme: Eğer insan ilişkilerini daha derinden anlamak, neden bazı kişiler “bile bile” yanlış anlaşılır ya da neden doğru niyetle kötü sonuçlar doğar gibi soruları sormak istiyorsanız, bu kitap size çok şey katabilir. Ancak biraz sabır gerektiriyor. Gladwell bu sefer daha teorik, daha yoğun.
2023 3. kitabı
Okunma: 06 Mart 2023 16:23
Kitap arastirma - inceleme kitabi. Ismi otekiyle konusmak degil de tehlike ile ve ya supheli ile konusmak olsa daha dogru olurdu sanirim) karsinizdaki kisinin yalan soyledigini nasil anlarsinizdan daha cok karsinizdakinin sizin yaniltan davranislarindan bahs ediyor kitap. Bu tip arastirma kitaplari sevmeyenler sikila bilir ama sevenler tekrar okuya bilir))
2023 33. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 00:00
Tanıdığımız, tanımadığımız, tanıdığımızı sandığımız insanlarla her gün temas halindeyiz. Bu insanlarla iletişimimizde çoğu sorun, bir yanlış anlamayla, bir varsayımla, dinlemeden atılan beklenmedik bir adımla başlıyor. İnsanları yanlış anlamak basit bir mesele değil; büyük çatışmalara, ölümlere hatta savaşa yol açabiliyor. Malcolm Gladwell, bir kez daha araştırmasını derinlemesine yapmış ve günlük olaylardan, II. Dünya Savaşı'na kadar geniş bir çizgide birini tanımanın ya da tanıdığını zannetmenin nelere sebep olduğunu gerçek olaylar üzerinden incelemiş.
Kim Yabancı?
2022 10. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2022 13:42
İlk kez biriyle iletişime geçtiğinizde ne hissettiniz? Kaygılandınız mı? Her söylediğine inandınız mı? yoksa ona karşı ön yargılı mıydınız? Ötekiyle Konuşmak, Malcom Gladwell'in üç yıl araştırma sürecinden sonra kaleme aldığı bir eser. Yabancı bir insanla karşılaştığımızda takındığımız tutumlara ve aldığımız kararları sorgulayan bir yapım. Gladwell'in üslubu o kadar yalın ki sıkmadan ve pürüzsüz bir okuma vaat ediyor. Anlattığı konuya ilişkin yaptığı derin araştırmalar sonucunda ortaya koyduğu örnekler öne sunduğu tezini iyi bir şekilde vurgulamasına ve güçlendirmesine olanak sağlıyor. Okuyucu bundan dolayı durumlarla birlikte yazarın derdine sağlam bir bağ kurmuş oluyor. Tabii bazı yerlerde bu örnekler insanı biraz sıkabiliyor. Bu da okuyucu açısından olumsuz bir durum teşkil edebilir. Bunun dışında, tarihten ve günümüzden anlattığı olaylar çok ilginç bilgiler de içeriyor. Kitap, dip notlar ve kitabın sonundaki ek notlu kaynakça sayesinde daha da zengin bir bilgi kaynağına dönüşüyor. İlişkiler, ilk intibah, karşıdakine güven ve inanma konularına ilgili herkesin sıkılmadan okuyacağını düşünüyorum. Keyifli okumalar.
İnsan ve Toplum
2025 49. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 00:00
Son zamanlarda ən bəyəndiyim kitab. Çox böyük maraqla dinlədim və həmişə xatırlayacağım məlumatlar öyrəndim. İnsana həqiqətən bir şeylər qatan bir kitabdı. Bu tip kitab recommendationlarına ehtiyacım varr.
İnceleme

Malcolm GladwellYazar · 10 kitap
Malcolm Gladwell, 1963 İngiltere doğumludur. İnşaat profesörü İngiliz bir baba ile Jamaikalı psikoterapist bir annenin oğlu olarak Kanada'da büyümüştür. Tarih öğrenimini tamamlayıp New York'a yerleşen yazar 1987-1996 yılları Washington Post'ta ekonomi, ve bilim konularında yazdı, bir süre de bu gazetenin New York Bürosu'nu yönetmiştir. 1996'dan bu yana The New Yorker dergisinin yazarları arasında yer alan Gladwell 2000'de yayınladığı Kıvılcım Ânı (The Tipping Point) ile çok büyük bir başarı yakalamış ve 2005'te yayınlanan Göz Açıp Kapayıncaya Dek (Blink) ile başarısını katlayıp İş Dünyasının itibar edilen bir gurusu haline gelerek 'Pazarlamanın Yeni Tanrısı' olarak anılmaktadır. Akademisyen değil gazeteci kökenli olan yazar işletmecilikte bilimsel devrimlere yol açan bakışıyla Peter Drucker'ı anımsatmaktadır.