Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Felsefesi

Doğan Özlem

Tarih Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Tarih Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Tarih Felsefesi kitap alıntılarını, Tarih Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kısacası Grekler için tarih, rastlantısal olarak tekrar eden bir süreçti.'Tarih tekerrürden ibaretti.' "
" Etkinliğimi çoğaltmaksızın ya da doğruca yaşamıma mal olmaksızın bana öylece öğretilmiş olan her şeyden nefret ediyorum"
Goethe
Reklam
İnsan hayvana şunu sorar: Sen neden kendi mutluluğundan hiç söz etmezsin ve bana öylece bakar durursun? Hayvan yanıt verebilseydi şöyle derdi: Çünkü ben söylemek istediğim şeyi her zaman unuturum.
Nietzsche - Zamana Uymayan Düşünceler
Konumuz tarihti ama bu hikaye bana başka yerden tanıdık geldi :)
Totalitarizm, düşünce düzeyinde kaldığı sürece her şeyi açıklama sevdasındaki “metafizikler”e yataklık eder. Ama düşüncedeki bu totalitarizm, aynı zamanda toplumsal bir totalitarizmi de besler. Çünkü düşünce düzleminde her şeyi açıkladığına inanan insanlar, toplumsal düzlemde bu inançlarının herkesçe paylaşılmasını da isterler.
Sayfa 253Kitabı okudu
Schlegel'e göre, "Tarihçi geri dönmüş Bir peygamberdir." Buna göre tarih, "bir açımlama süreci tanrısal gücün kendini gösterdiği tinin kendini açtığı alan"dır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Gelenek, bu yüzden “bugünde yaşayan geçmiş”tir.
Reklam
Giambattista Vico :)
"Kuşkusuz, Vico yaşadığı dönemde de tanınıyordu. Ama çağını doğrudan etkilemeyecek kadar çağını aşmış bir kişiydi."
(Hegel'e göre) özgür insan, Kant'ta olduğu gibi bir hukuk devletinde, bu devletin kurumları ve yasaları ile kendini bağlı kılan, bu yasalara uymayı sadece kendi aklıyla onaylayan insan olarak "ahlaklı yurttaş"tır.
Sayfa 128Kitabı okudu
Despotun üstün gücü, istenmese de uzun sürmüş bir boyun eğmişliğe dayanır; boyun eğenlerin saf dil, uysal zayıflığı, giderek tevekküle dönüşen bir durağanlığı hazırlar ki, bu durağanlığın kendisi, sonradan boyun eğenlerin biricik ve en büyük sığınağı olup çıkar. Çünkü bir şeyi güç kullanarak daha iyi hale getirmektense, tevekküle sığınmak kuşkusuz daha kolaydır.
notos kitap/ HerderKitabı okudu
GİRİŞLER 137 - TARİH FELSEFESİ
“Tarih Felsefesi” sözcüğü, “tarih” sözcüğünün çifte anlamına göre içerik kazanan bir sözcüktür. “Tarih” sözcüğü, hem geçmişte kalan insani ve toplumsal olaylar topluluğunu, yaniyaşanmış geçmişi adlandırmada kullanılır hem de bu sözcükle, bu yaşanmış geçmişi konu edinen bilim,tarih bilimi kastedilir.
tarih bir bilim midir? bilemedim şimdi.
Reklam
“Tarihin konusu, insanın (psişik) yaşantılarının geçmişidir.”
Sayfa 183 - Wilhelm WundtKitabı okudu
(Schelling'e göre) .. herkesin özgürce kabul ettiği bir "evrensel hukuk düzeni" ne ulaşıldığında, devletler arasındaki savaşlar, çıkar çekişmeleri, bu "doğal durum" sona erecek ve "gerçek insanlık tarihi" başlamış olacaktır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Gelenek bu yüzden "bugünde yaşayan geçmiş"tir.
Notos Kitap/ HerderKitabı okudu
“İnsan kendisi yapar; o kendi durumunu, kendisi için daha iyi bildiği şeye göre kendisi kurar..”
Tarih inananların devleti ile inançsızların devleti arasındaki gerilimin, bunların birbirlerinden "ayrılmalarının" sürecidir. Bu süreç kör bir kadere (Fatum) göre belirlenmemiştir. Tersine, bu süreçte hem doğayı hem de kurduğu devletlerle birlikte insanı belirleyen Tanrı'nın evrensel öngörüsü egemendir...
Sayfa 34 - Pdf
188 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.