Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza

Tülin Bumin

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza Sözleri ve Alıntıları

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza sözleri ve alıntılarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza kitap alıntılarını, Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza’nın, döneminin felsefesine “bir bedenin ne olduğunu” bilmediklerine ilişkin yönelttiği eleştiri, yalnızca onların bedene sâhip bir varlık olarak insanı biyolojik yönüyle tanıma açısından eksikliklerine işâret etmez. Daha önemli olan, onun bedene ve maddeye yaptığı bu vurgunun etik ve politik boyutudur: İnsanın eylemlerini, onun “doğal” hakkını bilmek, onun bedeninin yapabileceklerini, gücünü bilmeyi gerektirir.
“İnsanlar yurttaş olarak doğmaz, yurttaş olurlar.” “Doğa durumu, doğa ve zaman bakımından dinden önce gelir; doğa hiçbir zaman kimseye Tanrı’ya boyun eğmesi gerektiğini öğretmemiştir...” Birincisi Politik İnceleme’de ve ikincisi de Teolojik-Politik İnceleme’de yer alan bu cümlelerle Spinoza, Antik Çağ’ın, Hıristiyanlığın da belli bir biçimde sürdürdüğü politika felsefesinin temel görüşlerini köklü bir biçimde yadsıdığını dile getirmektedir.
Reklam
Rönesanslılar doğayı sevdiler, onu sonsuz bir merakla araştirdılar; ama onu, bugün bilimden anladığımız anlamda bilmediler. Dolayısıyla onlarda bizim bilimimizin ilk örneğini aramamız doğru değildir.
Sayfa 12 - Yapı kredi yayınları 8.baskıKitabı okudu
Spinoza’ya göre, onun döneminde varolan dünya görüşlerinin ortak olarak içinde yer aldıkları anlam ufkunun anahtar kavramı, özgürlüktür. O, dinsel, ahlaksal ya da politik tüm kuramların bir yanılsamayı, özgürlük yanılsamasını paylaştıklarını düşünür. Ama Spinoza, aynı zamanda felsefe tarihinin tanıdığı ilk sistemli demokrasi ve düşünce özgürlüğü savunucusu olarak da bilinir. Bunun nasıl olabildiğini anlamak için, önce onun bir yanılsama olarak özgürlük felsefelerine yönelttiği eleştirileri hatırlatmak yerinde olacak.
Bilindiği gibi, Hegel, Felsefe Tarihi Dersleri'nde Descartes'la birlikte Modernliği başlatır, Spinoza ile ise felsefeyi özdeşleştirir: "Ya Spinozacıyız ya da filozof bile değiliz." Bu sözlerle Hegel, Spinoza'nın tek töz anlayışını övmektedir.
Sayfa 89 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
...Deleuze'ün yorumuna göre, filozof, derin anlamında bir yalnız, yurtsuz ve bir yabancıdır. Yabancı olmamak, yerli olmak, yani topluma boyun eğmektir. Toplumsallık, iyinin ve kötünün yeri olarak boyun eğmenin de yeridir.
Sayfa 68 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
185 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.