Kur’an’ın Anlamı ve Tefsiri

Tefhimu’l-Kur’an

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi

ilkim
Puan vermedi
Esselamu aleykum ve rahmetullahu ve berâketuh Yıl 2004 Allahu alem 14 yaşındayım. İslam ile takvim yapraklarından okuduğum ayet ve hadisler dışında bir bilgiye sahip değildim. Ailemden namaz kılan kimse yoktu teeee bir tane yaşlı amcam dışında. 2004 de yine hiç islam ile alakası olmayan dayılarımıza kurban bayramı tatili için gitmiştik. Köy odasının TAKA (penceresinde) Sabah gazetesi kılıflı kaplanmış bu güzel eseri okumaya başladım. O gün Allahu alem Tevhid tohumu düştü kalbime. Ondan 10 sene sonra Tevhid ismini duydum. Ondan da 10 sene sonra TAĞUTLARI red ediyorum inşaAllah 35 e geldi yaş ve anca kavrayabildim. Bu yıllarda binden fazla yerli ve yabancı kitaplar okudum. Elhamdülillah beni bana tevhide getiren Rabbime sonsuz hamd olsun.
Tefhimu’l-Kur’anEbu'l A'lâ el-Mevdudi · İnsan Yayınları · 19861,166 okunma
2018 98. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2018 23:21
Esselamualeykum. Şu an 1.cildini bitirdim ve içimdeki huzuru size sanirim tarif edemem. Mevdudi'nin 7 ciltlik olan tefsirinin ilk cildinde Fatiha , Bakara , Ali Imran , Nisa, Maide ve En'âm sürelerinin tefsirleri mevcut. Uzun süredir okumak istediğim ama hangisini okusam diye karar kilamadigim sonra tuyapta tevafuken( rastlantılara inanmadigmdan) görüp aldığım bu tefsir kitabını nasıl anlatsam eksik kalır zannimca . Her bir ayetin altında açıklaması var ve sadece Kuran'dan açıklama yapmıyor. Ayetler aynı zamanda Incil , Tevrat , Zebur gibi diğer dini kitaplar ile de destekleniyor . Gönlünüze sirayet edeceğine inanıyorum. Okuyun faydalı olsun insAllah
Tefhimu'l Kur'an (7 Cilt, Küçük Boy)Ebu'l A'lâ el-Mevdudi · İnsan Yayınları · 20171,166 okunma
2020 19. kitabı
Eğer tek bir yaratıcıya inanıyorsam ve Allah diyorsam Rabbimizin bizimle iletişime geçtiği Kuranı Kerim'i okumalı ve anlamaya çalışmalıyız. Allah ne diyor ve ne istiyor bilmeliyiz. Elbette bir sözü kim söylemiş çok önemli. Evrenin sahibi Allah söylediyse o söz en değerlidir. Ateist, deist de olsa okumalıdır. Ama tefsir okumalıdır. Mevdudi gazeteci kökenli olduğu için çok ayrıntıya girmiş. Kitabı mukaddesten çok atıf yapmış. Dirayet tefsiri meydana gelmiş. Hapse atılmış. Çile çekmiş.
Din
2025 16. kitabı
Gayet güzel ve açıklayıcı bir kitaptı. Dili sade, açık ve anlaşılır, bu nedenle ilk defa tefsir okuyacaklar için ideal. Kitap kısa olmasına rağmen bazı ayetleri ve konuları daha iyi anlamamı sağladı; bu yönüyle hem okunabilir hem de temel bilgileri toparlaması açısından avantajlı. Ayrıca, daha derin tefsir kitaplarına geçiş için sağlam bir temel oluşturuyor. Okurken beni düşündüren yerler de oldu ki bu da hoşuma gitti.
İnceleme
Kısa Sûrelerin TefsiriEbu'l A'lâ el-Mevdudi · İnsan Yayınları · 20201,166 okunma
2020 30. kitabı
Masanın altında, kutusunun içinde yıllardır duran bu eserlere bir gün anlık bir güdüyle başladım. Nasip, kısmet, tevafuk, doğru zaman her ne olduysa işte o an iyi ki de olmuş elhamdülillah, yıllardır içinde debelenip durduğum birçok meseleden sıyrılmama vesile olmuş, o andan itibaren okuduğum diğer kitaplarda da o bereketi bana hissettiren bir dönüm noktası bu eser benim için. Çoğu zaman nefsimi aşmayı başaramayıp okumalarım arasına uzun uzun zamanlar sokmuş olsam da bir buçuk yılın sonunda tamamlayabildim çok şükür. Koca bir engebeyi aşmış gibi hissediyorum inşallah devamı daha düzenli ve istifadeli ilerler. Okuduğum ilk teferruatlı tefsir kitabıydı, çok açık anlaşılır bir üslupla kaleme alınmış, gerçekten öğretici, zaman zaman içimizde uyanan vesveselere verdiği cevaplarla gayet doyurucu, tamamlayıcı bir kitap. Sureler mushaf sırasına göre dizilmiş halde ve ilk cildi En'am suresi ile tamamlanıyor. Açıklamalarda yeri geldikçe aynı konunun başka ayetlerdeki yerine, açıklamalarına da işaret ediliyor ve bütüncül bir üslupla anlatım devam ediyor. Her surenin girişinde surenin indiği dönemdeki genel kültürün izlenimi, surenin ayetlerinin hangi konu üzerine indiği, hangi mesajı vermek için ayarlandığı hususlarında minik birkaç sayfalık sınıflandırmalar yapılmış, bu sayede uzun bir ara vermiş olsanız da bu kısma göz atıp kolayca hatırlayarak devam edebiliyorsunuz, tabi siz benim kadar aralıklı okumayın inşallah... Sonuç olarak tefsir okumaya başlamak isteyip de ağırlığından, anlaşılırlığından çekingenliği olan arkadaşlarım varsa aramızda başlangıç için ideallerden olduğunu düşünüyorum. Böyle bir niyetiniz varsa elinizde hangi tefsir bulunursa bulunsun o niyeti bekletmeden başlayıverin, emin olun pişman olmazsınız, Rabbim yolları açıyor yeter ki biz isteyelim. Keyifli ve
2023 28. kitabı
Okunma: 20 Mart 2023 00:00
Elhamdülillah Allah ilk cildi bitirmeyi nasip etti. Biraz uzun sürdü ama bu benim gevşekliğimle alakalı. Eğer günlük okumayı güzel bir düzene sokamıyorsanız benim gibi bir cildi üç ayda bitirirsiniz. İnşallah diğerlerini daha kısa zamanda okumayı umuyorum. Kitap hakkında bir bilgi vermeye gerek yok bence. Çünkü okumaya niyet edenler içeriğini, Mevdudi'nin anlatım tarzını hiç değilse başka kitaplardan az çok biliyordur. Ama şunu söylemeliyim ki, ilk defa tefsir okuyorsanız kesinlikle bunu tercih etmelisiniz...
2022 20. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2022 14:55
İlk okuduğum tefsir ve güzel bi tefsir biraz radikal bunu bilelim ama haddimizide bilelim çok şükür bitirdim İlk okunacak tefsir olmayabilir……………………..
Din
Tefhîmu'l-Kur'ân (7 Cilt Takım)Ebu'l A'lâ el-Mevdudi · İnsan Yayınları · 20201,166 okunma
İlk Cilde Veda Ederken
2023 3. kitabı
Mevdudi'nin daha önce kitaplarını okumuştum ama tefsirine ilk kez niyet ettim ve ilk cildin sonunda iyi ki başladım diyebilirim. Kendisi değerli bir ilim adam adamı. Bu ilmi, hayatın özellikle sosyal alanlarındaki hadiselere bakış açısında da cereyan ediyor. Kopuk olmaması, algısını benim açımdan anlaşılabilir kılıyor. Bu cilt için herhalde en önde kalan noktalar, Yahudilerden bahsedilen ayetler oldu benim için. Yoğunluk buradaydı ve Mevdudi de İsrailoğulları ile ilgili kısımların bazılarını uzun uzun açıklıyor.
Düşünce
Tefhim: Ebu’l A’lâ el-Mevdudî’nin Başyapıtı
Tefhimü’l Kur’ân İncelemesi: Ebu’l A’lâ el-Mevdudî’nin Başyapıtı Ebu’l A’lâ el-Mevdudî’nin Tefhimü’l Kur’ân adlı eseri, modern çağda Kur’ân-ı Kerim’in anlaşılması ve yorumlanması konusunda eşsiz bir yere sahip olan, derinlikli ve kapsamlı bir tefsirdir. 20. yüzyılın en önemli İslam düşünürlerinden biri olan Mevdudî, bu eseriyle Kur’ân’ın evrensel mesajını sadece tarihsel bir bağlamda değil, aynı zamanda modern insanın sorunlarına ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde sunmayı başarmıştır. Yedi ciltlik bu monumental çalışma, hem akademik hem de manevi bir perspektiften Kur’ân’ın anlamını derinlemesine keşfetmek isteyenler için bir başyapıt niteliğindedir. Eserin Amacı ve Felsefesi Mevdudî, Tefhimü’l Kur’ân’ı kaleme alırken, Kur’ân’ın yalnızca bir ibadet metni değil, aynı zamanda insan hayatının her alanına rehberlik eden bir yaşam kılavuzu olduğunu vurgulamayı amaçlamıştır. Eser, Kur’ân’ın mesajını, çağdaş dünyanın karmaşık sorunlarına çözüm sunabilecek bir çerçevede açıklamayı hedefler. Mevdudî’nin tefsiri, Kur’ân’ın lafzını ve ruhunu birleştirerek, okuyuculara hem entelektüel hem de manevi bir tatmin sunar. Bu bağlamda, tefsir, klasik tefsir geleneğinin derinliğini korurken, modern düşünceye hitap eden bir dil ve üslup kullanır.Mevdudî’nin eseri, özellikle İslam’ın bireysel ve toplumsal hayatı düzenleyen ilkelerini vurgulayarak, Müslümanların modern dünyada karşılaştıkları ahlaki, sosyal ve siyasi sorunlara Kur’ânî bir perspektiften yanıtlar sunar. Bu, tefsiri sadece bir akademik çalışma olmaktan çıkarıp, aynı zamanda bir aksiyon ve dönüşüm çağrısına dönüştürür. Eserin Yapısı ve Yöntemi Tefhimü’l Kur’ân, Kur’ân’ın surelerini sırasıyla ele alan ve her ayetin ayrıntılı bir açıklamasını sunan sistematik bir tefsirdir. Mevdudî, her surenin başında, surenin ana temalarını,
Düşünce
Tefhimu'l-Kur'an Kur'an'ın Anlamı ve Tefsiri (7 Cilt Takım Büyük Boy)Ebu'l A'lâ el-Mevdudi · İnsan Yayınları · 19861,166 okunma
Kitap Hakkında
2026 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 20:37
Kitapta, Fâtiha Sûresi ve Duhâ’dan Felak-Nâs’a kadar olan kısa sûrelerin Tefhîmu’l-Kur’ân’daki tefsirinden alınmıştır. Herkesin anlayabileceği bir yol izlenmiştir.
Duygu ve Düşünce

Ebu'l A'lâ el-MevdudiYazar · 105 kitap
Mevdudi, 25 Eylül 1903 yılında Pakistan'ın Haydarabad Dekran bölgesinde doğdu. Hint Yarımadası'nın büyük alim yetiştiren ailelerinden birine mensup olan Mevdudi'nin babası, çocuğunu İngiliz eğitiminden uzak özel bir eğitimle yetiştirdi. Özel öğretmenlerden aldığı derslerle yetişen Mevdudi; İngilizce, Arapça ve Farsça öğrendi. 1920'de babasının vefatı üzerine çalışma hayatına atıldı ve 17 yaşında iken Hint Kıtası Müslümanlarının büyük ilgi ile izlediği el Camiat Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Tercüman'ul Kur'an adıyla bir gazete çıkarmaya başladı. 1941 yılında Cemaat-i İslâmiyye'yi kurdu ve 1976 yılına kadar bu teşkilatın liderliğini sürdürdü. Ebû'l-A'la Mevdûdî, fıkıh, ekonomi, siyaset, tarih, siyer, sosyoloji, kültür tarihi ve Kur'an bilimleriyle ilgili önemli eserler yazdı ve bu eserleri dünyanın neredeyse bütün dillerine çevrildi. Yüzyılımızın en büyük bilginleri arasından yer alan Mevdûdi, 22 Eylül 1979'da Amerika'da tedavi gördüğü Buffalo Hastahanesi'nde vefat etti.