Osamu Dazai’nin Meteliksiz Öğrenci adlı kısa anlatısı, yoksulluğu bir toplumsal sorun olarak değil, varoluşsal bir hâl olarak ele alan nadir metinlerden biridir. Dazai burada “parasızlık”tan çok, parasızlığın insanın benlik algısında açtığı çatlakla ilgilenir. Anlatıcı bir öğrencidir, ama öğrencilik kimliği bile metinde bir gelecek vaadi olarak değil, ertelenmiş bir hayal gibi durur.
Metin boyunca yoksulluk dramatize edilmez. Açlık, utanç ve küçük hesaplar vardır; fakat bunlar yüksek sesle anlatılmaz. Dazai’nin anlatıcısı kendine acımaz, okurdan da acımasını beklemez. Tam tersine, parasızlığını çoğu zaman ironik bir mesafeyle aktarır. Bu ironi, metni hafifletmez; aksine, anlatılan yoksunluğun ne kadar içselleştirildiğini gösterir. Aç kalmak olağan, umut etmek ise neredeyse gereksiz bir çaba gibidir.
Meteliksiz Öğrencinin asıl gücü, yoksulluğun insanı nasıl görünmez kıldığını göstermesindedir. Anlatıcı, çevresindeki insanlarla gerçek bir bağ kuramaz; çünkü parasızlık sadece cebini değil, sesini de boşaltmıştır. İnsan ilişkileri kırılgan, geçici ve çoğu zaman hesaplıdır. Yardım görmek bir lütuf değil, utanç kaynağıdır. Dazai, bu utancı dramatik bir çöküş olarak değil, gündelik bir alışkanlık gibi sunar.
Metin, Dazai’nin sıkça işlediği “yabancılık” duygusunu sade bir biçimde taşır. Anlatıcı ne toplumun içindedir ne de tamamen dışındadır. Bir yere ait olamamanın verdiği sessiz yorgunluk, satır aralarına siner. Bu yorgunluk, isyanla değil, kabullenişle ifade edilir. Okur, anlatıcının durumuna kızamaz; çünkü ortada haksızlıkla savaşan bir karakter değil, hayatta kalmaya çalışan bir bilinç vardır.
Dazai’nin dili yalındır; süs yoktur, duygusal yükselme yoktur. Bu sadelik, anlatılan yoksulluğu daha gerçek kılar. Metin, okuru etkilemek için çabalamaz; tam da bu nedenle