The First Law #1

Sıralamalar

Bankai. Minazuki!
2025 21. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2025 20:40
Seriyi ilk defa birkaç sene önce tüyapta ithaki standındaki bir arkadaştan duymuştum, okuduğum serileri söylediğimde bunu da seversin demişti (bundan sonra Barut Büyücüsü de var), güvenip seriyi tamamlamıştım ve iyi de oldu açıkçası. Kitabı genel olarak sevdim, akıcı bir üslubu var ve kolay okutuyor kendini, cümleleri sisifos gibi okumuyorsunuz kısacası :D Bana biraz Grisha kolaylığı verdi açıkçası, Grisha'yı okurken de hiç zorlanmamıştım, bir şeyler çok detaylı değildi, yumuşak bir seriydi, aynı şekilde bu kitapta biraz öyle. Yumuşaktan kastımı sakın ola vahşet açısından anlamayın çünkü kitapta ziyadesiyle vahşet var, ana karakterlerimizden birinin lakabı KANLI Dokuz ve gerçekten KANLI sıfatını hak ediyor kendisi, ki zaten başlıktaki Minazuki'nin sebebi de buydu. Şimdii yumuşaktan kastın ne derseniz şöyle ki, gerçekten baba fantastik yazarları okuduğunuzda şunu görüyorsunuz, her şey betimleniyor, her şey anlatılıyor, neredeyse hiçbir olay/ara olay atlanmıyor ki bu yer yer bayıyor ama böyle bir farkları var bu yazarların. Örnek vermem gerekirse Jezal diye bir karakterimiz var ve karakterimiz bir arena turnuvasına dahil oluyor. Burada kendisinin baş rakibi olan bir abimiz var ve biz Jezal'ın arenadaki dövüşüyle alâkalı tüm antrenman süreci boyunca bu abiye odaklanıyoruz çünkü tek rakibi oymuş gibi anlatılıyor. Tabii ki de turnuva eleme sistemiyle ilerliyor, savaşçılar birbiriyle dövüşüyorlar ve kazana kazana en son iki kişi dövüşüyor. Burada ilk dövüşü olması lazım bize şöyle anlatılıyor; o günün sabahında Jezal'ı okuyoruz, normal hayatında ne yapıyorsa onu yapıyor sonrasında bugün dövüşün var nasıl hissediyorsun gibi bir şeyler duyuyoruz, bu sayede o gün dövüş olduğunu anlıyoruz, devamında sohbetler günlük işler derken bir zaman atlamasıyla o günün akşamına
Fantastik
Yasaklar yıkılmak için mi var? Kadim Kanunlar & Bıçağın Kendisi
2024 40. kitabı
Kadim Kanunlar üçlemesi Ortaçağ'da geçtiğini düşündüğüm ve İttifak tarafından yönetilen büyük bir dünyayı anlatıyor. Bu dünya nasıl mı? Anlatayım: Kanlı engizisyon Sand Dan Glokta ve bunların uygulayıcıları Engizitörler, büyük bir savaşın isyankarları Kanlı dokuz Logen ve ekibi, İttifak askerleri Yüzbaşı Jezal ve West kız kardeşi Ardee, büyücüler ve Mecusların ilki kadim bilgeliklerin sahibi Bayaz ve nice serüvenlere doğru uzanıyor. İlk Kadim Kanun nedir? Diğer tarafa dokunmak ve şeytanlarla konuşmak yasak! Ama buna aldıran kim? Bıçağın Kendisi kitabı ne kadar yüz yıllar öncesinde geçse de vergiler, gelir eşitsizliği, savaşlar ve yıpratılan o halkın izlerini göreceksiniz. Yaratanın Evinde kardeşleri tarafından yıllar evvel ihanete uğramış bir büyücü. Ve orklara benzettiğim Mankafalar. Ferro adında bir kadın, karşıdan görseniz gözleri ateş saçıyor ve çok tehlikeli. Bu kadar karakter bir araya geldiğinde olacakları ilk kitabı okuduktan sonra daha iyi anlayacaksınız. Lotr ve Zaman Çarkı kadar değerli bir evrene sahip ama beklediği ilgiyi ona bizler göstereceğiz.
Fantastik
·536 syf.·
2021 95. kitabı
Katiller, ahmaklar, küfürbazlar, ölümyiyenler, mecuslar, engizitörler, pratisyenler, gladyatör gibi arenada savaşan muhafızlar, arifler, karanlık büyücüler, itler ve kopuklar.. kısacası bu sert dünyada yok yok. Hikayenin akışını gerçekten beğendim. Anlatım çok hoş. Kitap uzun zamandır kitaplığımdaydı ve okumaya gerçekten çekiniyordum. Ama kendini bu kadar hızlı okutacağını hiç düşünmemiştim. Her bölüm bir iki karakter üzerinden gidiyor diyebilirim. Bir sahne ondan bir sahne bundan. Baya karakter var. West, Jezal dan Luthar, Ardee, Sand dan Glokta, Buz, Severard Logen, Mecus Bayaz, Çırak, Yulwei, Ferro... Hikayemiz Mecus Bayaz'ın Luthar, Logen, Ferro ve Glokta dörtlüsünü hedef alacak şekilde hayatlarına girmesi ve yönlendirmesiyle devam ediyor. Engizitör Glokta iç sesiyle ve kendine has tarzı olan kötürüm bir eski savaşçıdır. Şimdilerde en büyük düşmanı ise merdivenler. "Hâlâ hayattayım" repliğiyle hayatta kalan Dokuzparmaklı Logen ise başıboş bir barbar gibi dünyada sürüklenmektedir. Tabiki kendince bir grubu da vardır. Ancak kitabın en başından itibaren onlardan ayrı düşmüştür. Asilzade bir babanın evladı olan Luthar ise kendine verilen görevleri yerine getiren bir muhafızdır. Böyle eğitilen bir adamın gladyatör gibi sürekli arenada savaş vermesine bir anlam veremedim. Ortada ölüm de yok. Yarala bırak. Ve ormandan kente, oradan oraya koşan kızımız Ferro. Bu dörtlü ve onların etrafındaki karakterlerin Mecus Bayaz'ın planlarına bağlanan hikayesi. Ortada bir olay yok. Kızı, memleketi ya da onu bunu kurtarmıyoruz. Tabi içinde bulunan evren karanlık bir savaşın eşiğinde ya da savaşın kendisi. Her şey biraz olgu ve olup biten ufak tefek olaylar. İlk kitap bence evreni tanıtmaya yönelik. Çünkü yazar First Law evrenine dahil edilen baya kitap yazmış. Devamını gerçekten
2025 1. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 06:38
Oldukça karanlık atmosfere sahip ve bir o kadarda mizah dolu kitap. Karakterlerin hikayeleri kendine özgü hepsi ayrı ayrı çok iyi okurken hiç sıkılmadım.Okurken hem gerildim hem güldüm.Fantastik kitap severlere tavsiye ederim.
2025 49. kitabı
Çırak Malacus Quai, Kanlı Dokuz lakaplı tanınmış ve hakkında bir sürü hikaye anlatılan barbar Logen’ı arayıp buldu hiçlikte.Çünkü Mecusların ilki, yüce ilimlerin ustası ve kadim bilgeliklerin sahibi büyücü Bayaz onu arıyordu.Planlarının ağlarını örüyordu da diyebiliriz. Engizitör Sand dan Glokta, kısaca eskiden parlak bir savaşçı olan ancak şimdinin kötürüm işkencecisi.Ki bu işi çok iyi yapıyor çünkü kendisinin kötürüm kalma sebebi de yaşadığı işkenceler. Jezal dan Luthar, genç kılıç ustası.Kendisini savaşa hazırlarken yolu büyücü Bayaz ile kesişince bambaşka bir maceraya yol aldı. Son olarak da Ferro, oldukça vahşi ama aşırı iyi dövüşen bu kızımız ise çok büyük bir göreve dahil olacak gibi.Peki bu birbiriyle alakasız bu karakterler bir araya gelirse neler yaşanır? Oldukça sert bir kitap ve sert karakterler, şakası yok çünkü iyi ile kötü ayrımı aşırı keskin.Kitaba dan diye başlıyorsunuz ve sonuna kadar cidden o ciddiyet, tedirginlik havası hiç gitmiyor.Isınmam ilk başta zor oldu karakterlere çünkü konunun ortasından başlamışım gibi bir hissiyat oluştu.Karakterler veya olaylar tek tek açıklanmıyor çünkü size, okudukça kapıyorsunuz, ben de öyle oldu en azından.Ama sevdim mi sevdim.Özellikle Engizitör Glokta ve Bayaz aşırı ilgimi çeken karakterler olarak başı çekmeye devam ediyor.İkinci kitaba da hemen girişimi yapıyorum.
2022 13. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2022 13:12
Bir dark fantasy romanı okumayı seviyorsanız bu kitap tam da sizin için. Karakterlerin kendilerine özgü hikayeleri, yaratılmış olan dünyanın karanlığı ve vahşiliyi kitapı okurken sizi kendisine çekiyor. Benim gibi kitapta yer alan her karakterin ne hissettiğini öğrenmeyi sevenlerdenseniz yazar sizin için, çoğu karakterin hissettiği duyguları çok güzel kaleme almış. Bazı kısımları yavaş ilerliyor ola bilir ancak son sayafalarda Logen ve Ferronun savaş sahneleri efsaneydi. Hele Glokta, onun iç sesi ve merdivenlere olan düşmanlığı, Bayaz ın beklemediğimiz anda parlayan öfkesini okumak çok zevkliydi.
2023 70. kitabı
Adım seslerini duyuyor musunuz? Birazdan bahsedeceğim kitap öyle böyle bir kitap değil! Unuttun aklınızdaki favori epik fantastiği çünkü bu seri öyle sağlam bir kalemle ve çok başarılı bir çeviriyle taçlanmış ki satın almak için yorumumun sonunu bekleyeceğinizi hiç sanmıyorum. Kadim Kanunlar serisinin ilk kitabı Bıçağın Kendisi tam olarak listenizdeki "başlangıç kitabı" türünde tüm maddelere tik atmanızı sağlıyor. Büyük savaşçı "Kanlı Dokuz" (Logen) köyünün işgalinden sonra tüm tanıdığı herkesi kaybetmiştir. Dostumuzun şöhreti namıyla eş değerdir. Bu yolda karşılaşacağı kişiler ise; yüzbaşı Jezal, üstat denebilecek ve yaşaması mucize olan büyücü Bayaz, zamanında tırnaklarıyla kazıyarak ünlü bir savaşçıyken şimdinin topallayan fakat ülkece çekinilen engizatör Glokta, Bayaz kadar eski büyücü Yulwei, hiçbir ünvana veya soylu bir aileye ait olmayan yüzbaşı West ve zamanın kölesiyken kaçarak herkesi kana bulayan Ferro... Bu karakterlere iyi bakın zira bu kitap tek bir insan üstünden hareket etmiyor. Her biri kitabın dinamiği gibi size mükemmel bir kurgu oluşturuyor. Grimdark sevenler burada mı? Bu kadar kanlı ve acımasızlıkla dolu karanlık bir dünyaya var mısınız? Hazır olun ya da olmayın bu kez ısrarla tavsiyemdir. Okuduklarım arasındaki enlerin tam üstünde yerini aldı. #kadimkanunlarserisi #bıçağınkendisi #joeabercrombie #ithakiyayınları
Fantastik Edebiyat
2021 63. kitabı
Uzun zamandır bu kadar sürükeyici, karakterleri ve evreni kaliteli bir fantastik kitap okumamıştım. Muazzam! Kitabın arka kapağını ve yorumlarını okuduğum zaman bayılacağımdan emindim ama bu kadar iyi olmasını beklemiyordum. Her neyse hala okumamış fantastik sever varsa kesinlikle okumalı. Araya 1-2 kitap atıp seriye devam edeceğim.
2021 66. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 16:42
Kadim Kanunlar serisi, epik fantastik ya da grimdark denildiğinde akla ilk gelen serilerden olduğundan Bıçağın Kendisi'ne güzel bir kitap okuyacağımı bilerek başladım ve oldukça da iyi bir başlangıç kitabıydı. Kitabın karakter odaklı olduğunu biliyordum ama yine de bu kadar olmasını beklemiyordum. Önemli karakterlerin sayısı çok fazlaydı ve yazar hepsine ayrı ayrı yerler vermeyi ihmal etmemişti. Öyle ki kitabın ana bir konusu yoktu: Karakterleri tanıtacak küçük küçük olayların bir araya gelmesiyle oluşan bir kitaptı. Özellikle sonlara doğru da serinin devamına güzel bir hazırlık yapıldı. Yazımı oldukça akıcıydı. Glokta'nın bölümlerinde sıkılmama ve Jezal'a sinir olmama rağmen hızla okudum. Derin karakterler okumak isteyen, karanlık, kanlı ve gizemli fantastik kitapları seven kişilerin okuması gereken bir eserdi kesinlikle. En Sevdiğim Karakterler: Logen, Köpekadam,Bayaz, West
2020 39. kitabı
Okuduğunuz fantastik kitapların çoğuna benzemeyen özgün bir seri. Özellikle karakterler (Bayaz ve büyücüler hariç) çok gerçekçi. Bir sonraki sayfada neler olacağını hangi karakterin başına ne geleceğini merak ederek okuyorsunuz. 1.kitapta sizi sıkacak tek hikaye jezal ın ki. Eğer sabrederseniz 2.kitapta o da gerçek bir karaktere dönüşmeye başlıyor. Glokta gerçekleri suratınıza vuran bir karakter ve benim belki de en sevdiğim karakter oldu. Uzun süredir bu kadar merakla ve keyifle bir seri okumamıştım. Fantastik seviyorsanız kaçırmayın hemen şimdi başlayın. Benim gibi serinin ilk 2 kitabını 3 günde bitirirsiniz.
Felsefe