Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

The Ethics

Baruch Spinoza

The Ethics Yorumları ve İncelemeleri

The Ethics yorumları ve incelemelerini, The Ethics kitabı hakkındaki okur görüşlerini , The Ethics puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
342 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
87 günde okudu
Mutlu Spinoza
Kitabı elbette beğendim. Hatta şöyle; Beklentimin kat kat üstünde. Fakat şunu kabul etmekte fayda var: Zorluyor. Çünkü yoğun bir anlatı. Büyüleniyorsun. Kitabı kapatıp düşüncelere dalıyorsun. Aklı bir cerrah gibi açıp yeni kanallar ekliyor. Heyecanlanıyorsun. Deli dolu haller. Alt yapı gerek, diyenleri dinlemeyin. Ben kitabın 100'de 8'ini anladım. Yine de çakralarım açıldı. Ara sıra tekrar döner okurum. Spinoza, üstat, gerçekten dendiği gibi muhteşemsin. Bu arada ateistler için zorlayıcı olabilir. Kitabı bitirdiğinizde inanmaya başlayabilirsiniz. Ama Spinoza'nın tanrısına;)
Etika
EtikaBaruch Spinoza · Dost Kitabevi Yayınları · 20191,587 okunma
420 syf.
7/10 puan verdi
Herkesin okumaması gereken bir kitap! Okurum mu diyorsunuz? Dene ve gör!
Açıkçası bir süredir okumaya istekli olduğum fakat bir türlü o çabayı sergileyemediğim bu kitabı bir podcast serisi aracılığıyla 2 bölümünü dinledikten sonra artık bu taze bilgilerle okumayacaksam ne zaman okurum diyerek okumaya başladım. Herkes okumamalı dediğim için egoist olarak görülebilir. Umurumda mı, hayır :D Şu adresten podcastlere de ulaşabilirsiniz: open.spotify.com/show/2j3PhnLZNp... Spinoza fazlaca panteist bir kişilik bunu unutmayın. Tanrı'nın yokluğunu dahi onun varlığıyla özdeşleştiriyor. Daha çok tanrı-töz ilişkisi kitap boyunca çok önemli kesitler oldu. Ayrıca tanrıyı edilgen değil de sürekli etken olarak gösterdi. Spinoza'ya göre insanın conatusu vardır. Yani varlığını sürdürme çabası olur. Canlı ya da cansız olsun her varlık mutlak şekilde devamlılığını sağlamaktadır. Kendisi de şöyle demiştir; "Conatus her şeyin özü olan bir çabadır ve bu çabanın etkin nedeni Tanrı'dır. Çünkü Tanrı her şeyin var olmasının ve var olma süresinin (yaşam süresinin) etkin nedenidir." Aslında tanrıyı bir tür hareket ettirici olarak da görmektedir ve buna da Spiritus animales der ve günümüzde beyin-omurilik sıvısı ile özdeştir. İlk bölümde tanrıyı anlatırken güzel idealar sundu. Fakat benim gibi agnostik birisi için bu argümanlar tatminsiz geldi. Daha sonraki 4 bölümde de insan üzerine yoğunlaşarak tanrıyı zorunlu hale getiriyor. Tanrı yok demiyor. Tanrı var diyor. Sürekli olarak bir din adamı gibi bu yinelemesi sıktı. Kitap o dönemlerde çok tepki almış.
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Kabalcı Yayınları · 20121,587 okunma
Reklam
419 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ethica
Spinoza yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu ve yahudilerin geleneklerini benimseyerek büyüdü. Ancak Spinoza ilerleyen yaşlarda yahudilerin cemiyetleriyle yollarını ayırdı. Dünyaya farklı açıdan bakışı ise en temel nedeniydi. Ethica eserinin ortaya çıkmasıyla tepki toplarken de cemiyetler onu tamamen düşman ilan etmişti. Spinoza dış etkenlere
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Kabalcı Yayınları · 20131,587 okunma
342 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
69 günde okudu
Felsefe okumalarıma bu eşsiz eserle devam ettim.Decartes ın analitik yaklaşımıyla bilginin kaynağını sorguladım.Paralel okumalarımda özellikle yavaş yavaş sindire sindire okudum alıntılarım var çokça. Erdemi,Tanrının panteist yaklaşımda nasıl konumlandığının özgür iradenin spinozaya göre mümkün olup olamayacağını öğrendim.Bana göre bir baş ucu kitabı.Duyguyu ve duygulanışları öyle derinlemesine analiz etmiş ki her gün aslında ezbere yaşadığımızın farkına vardım.Geometrik olarak ifade edişi de eşsiz tabi.İlk etapta kitaba başladığımda çok ilginç geldi çünkü bu tarz ifade yani ortaya önerme koymak bunu kanıtlamak ve bir genelleme yapmak aslında matematikçi ispat tarzıdır.Genelde matematik analizi bu şekilde ifade edilirdi fakat felsefi sorgulama çok ilginç geldi.Aslında okura nasıl sorgulaması gerektiğini de bu şekilde öğretmiş oluyor.Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum, Bol kitap dolu günler.
Etika
EtikaBaruch Spinoza · Dost Kitabevi Yayınları · 20191,587 okunma
342 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Anlaşılması en zor filozoflardan birisi Spinoza. Kendimce aktarmaya çalışacağım. Kitaba gelecek olursak 5 bölümden oluşuyor. 1)Tanrı 2)İnsan Zihni 3)Duygular Üzerine 4)Duyguların Kuvveti 5) Aklın Kudreti Aslında birinci bölüm, diğer bölümlerin ön hazırlığı diyebiliriz. Birinci bölümü anlamadan diğer bölümleri okuduğumuz anda havada kalır. Bu yüzden en basit tanımı ile birinci bölümde Spinoza ;Tanrı, doğa, evren (ne olarak algıladığınız size kalmış) başka hiçbir töz olmadığını ve sınırsız olduğuna, ancak tüm sınırlı şeylerin sadece yer kaplayan ve düşünen Tanrı'nın sıfatları olarak tanımlar. İnsan Zihni bölümünde ise insan zihninin Tanrı' nın sonsuz aklın bir parçası olduğundan bahseder. En önemli önermesi de bana göre özgür iradeden yoksun olduğumuz düşüncesidir. Çünkü yine birinci bölümle bağlantılı olarak sadece Tanrının tezahürü olduğumuz için özgür irade dediğimiz şeyi biz seçmiyoruz. (Deteylar için mutlaka kitap okunmalıdır.) Üçüncü bölüm diğer bölümlere kıyasla daha anlaşılır. Tüm duyguları kendince tanımlamıştır. Ancak şuna dikkat etmek gerekir. Spinoza'ya göre tüm duyguların aslında sevinç, keder ve ya arzu taşıdığını her sayfada dile getirir. Ve bu bölümde yer kaplayan sıfatı olduğumuza vurgu yapar. Dördüncü bölümde ise arzu kavramının ve bunun beraberinde erdem kavramını aktarmıştır. Ancak erdem dediğimiz şeyi Spinoza çok farklı yorumlar. Ona göre erdem, insanın kendisi için en iyisini istemesidir. Son bölümde ise insanın şeylerin zorunlu olduğunu kabul ederse ve bunu tekil şeylere uygulsrsa zihin duygular üzerinde daha hakim olacağından bahseder.
Etika
EtikaBaruch Spinoza · Dost Kitabevi Yayınları · 20191,587 okunma
510 syf.
10/10 puan verdi
·
37 günde okudu
ethica nın etkileri
Kitabı okumaya 3. Bölümden başlamıştım ve uzun süre devam etmedim. Her şeyin bir doğru anı vardır ama hep aklımın bir köşesinde okuma fikri kaldı. Belki de her yerde anlaşılmasını zor olduğunun söylenmesi beni biraz korkutmuş da olabilir. Ancak lafı uzatmadan söylemeliyim elimden bırakmak istemediğim, hatta okurken didik didik ettiğim, bırakın uykumun gelmesini uykumu kaçıracak kadar zihnimi açan bir kitap oldu. Yavaş yavaş hiç acele etmeden yan kaynaklar da takip ederek hala okumaktayım. Oldukça büyük bir emek sarf edilerek okunmalı. Şunu net olarak söyleyebilirim bu ana kadar okuduğum kişisel gelişim kitaplarının hepsini çöpe attım. Ethica hepsine bedel ve mutlaka okunmalı. Başka söze gerek yok zaten bir kez okunduğunda dönüp bir daha bir daha okumak ister okuyucu.Bende böyle bir etki bıraktı. Kitaptan bir alıntıyla son noktayı koymak istiyorum; " İnsandan daha mükemmelini tanımadığımıza göre, hepimiz ne denli becerikli ve yetenekli olduğumuzu ancak insanları kendi akıllarının hükümranlığında yaşamasını sağlayacak şekilde eğiterek gösteririz. S.404/
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20221,587 okunma
Reklam
419 syf.
9/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Etik kitabı, insanın düşüncelerini kullanarak Tanrı'ya ulaşmasını ve onun özünü kavramaya yönelik bir kitaptır. 5 bölümden oluşur ve Tanrı'nın özü, tabiat, duyguların kökü, insanın duygularının kölesi olması ve zihin gücünü işler. Kitabı okumadan önce yazarı olan Spinoza'nın düşüncelerini anlamayı, dünyaya bakışını ve felsefesinin daha farklı olduğunu anlamanızı tavsiye ederim. Bu şekilde kitabı okurken cümleler daha anlamlı olacaktır. Doğa ve Tanrı'yı birleştirmiştir. Okuyanın berrak bir zihinle okumasını öneririm. Özellikle 'Felsefe ve Öz' kavramlarını birleştirmiş olup felsefeye ve Tanrı özüne ilgili olanlara tavsiye ediyorum.
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Kabalcı Yayınları · 20131,587 okunma
510 syf.
·
Puan vermedi
·
624 günde okudu
Bu kitabı bilmem kaçıncı kez kaybettim, notu burada dursun. Kitabım yeniden elime ulaştığı zaman tekrar okuyacağım ya da aldığımda. Şimdilik bulma ümidim kalmadı. Hiç bu kadar uzun süre kaybolmamıştı çünkü. Üzüldüm... Hiçbir kitabımı yarım bırakamasam da bu ilk zorunlu bir vazgeçiş olacak benim için. Üzüldüm. Hoşça kal Ethica.
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20221,587 okunma
510 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Spinoza’nın Ethica’sı beş bölümden oluşuyor.Spinoza’nın hedefi insan aklını şeylerin en üst bilgisine erişecek kıvama getirmek ve bu şekilde insanı sonsuz bir mutluluğa götürecek yolu göstermektir.İnsan,batıl inançlar ve dış etkiler sebebi ile yaşamdan,sevinçten gitgide uzaklaşır ve kederin oyuncağı olur.Fakat sevinçler ya da hazlar arttıkça batıl
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20221,587 okunma
510 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
SPİNOZA’NIN ÖNERMELERİ, İKLİM VE ÇEVRE FELAKETLERİ İLE İLGİLİ İNCELEME
Spinoza, yaklaşık 350 yıl önce afaroz edilmek pahasına “doğa dışında bir tanrı aramayın, çünkü yok” diyebiliyor. Gerçi kitabını kendisi hayattayken yayınlatamıyor ama ölümünden hemen sonra yayımlanan eseri yüzyıllardır değerini hiç yitirmediği gibi, gittikçe de daha fazla anlaşılıyor, önemi artıyor, tespitleri kabul görüyor... Spinoza bu
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20221,587 okunma
Reklam
510 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap 5 bölümden oluşuyor. 1. Tanrıya dair 2. Ruhun tabiatı ve köküne dair 3. Duygulanışların köküne ve tabiatına dair 4. İnsanın köleliğine ve duygulanışların kuvvetine dair 5. Zihnin gücüne yada insanın hürlüğüne dair Yazar bu beş bölümde her bölümün de kendi içinde birbirinden farklı öneri/hipotez içermekte ve bunları da kanıtlama yapıyor. Kitapta ki konularda bir takım önerilerde bulunuyor ve bu önerileri kanıtlamaya çalışıyor ve bazılarından sonra o konuyla hikaye örneklendirme yapıyor.
Ethica
EthicaBaruch Spinoza · Alfa Yayınları · 20221,587 okunma
342 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tekil birşey yani sonlu ve sınırlı varoluşa sahip herhangi birşey kendisi gibi sonlu be sınırlı varoluşa sahip başka bir neden tarafından varolmaya ve bir eyleme belirlenebilir ..
Etika
EtikaBaruch Spinoza · Dost Kitabevi Yayınları · 20191,587 okunma
342 syf.
·
Puan vermedi
Arzuyu ontolojik bağlamda ele alan Spinoza, tek tek her şey(in) var olduğu sürece kendi varlığını sürdürme çabasına "conatus" adını verir (Spinoza, 2012:371). Dolayısıyla conatus var olmaya muktedir olabilmektir. Yani var olma gücü anlamına gelen conatus, arzunun enerjisi demektir. Zira var olmak demek, arzulamak, eyleme geçmek ve arzu nesnesinin peşinden gitmek demektir.
Etika
EtikaBaruch Spinoza · Dost Kitabevi Yayınları · 20191,587 okunma
107 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.