(Nivel-3) 1200 palabras

Orijinal Ülke:
İspanya

·246 syf.·
2021 36. kitabı
Benito Perez Galdos, İspanyol Edebiyatında, Cervantes'ten sonraki en iyi romancı kabul ediliyormuş. Yazar, yaşadığı dönemde kadınların bağımsızlıklarını kazanabilmeleri ve eğitim almaları için çalışmalar yapmış. Verdiği mücadeleyi de Tristana üzerinden bize anlattığını söyleyebiliriz. Tristana, toplumun dayatmalara karşı çıkan ama yine ve ancak toplumun ona sunduğu alan dahilinde özgürlüğünü yaşayabilen genç bir kadın. Tristana bize, erkeklerin gölgesinde yaşamanın acısını, eğitimin önemini, kadınların ekonomik özgürlüklerinin hayati ölçüde önemli olduğunu anlatıyor, müthiş bir dille. Çok çok çok sevdim kitabı. Adeta bir kadının yeniden doğuşunu okudum. Daha fazla okurla buluşması için tekrar tekrar bahsedeceğim size. Çünkü ben 1000kitap'ta Tristana'yı okuyan 3. okurdum. Buna okumaya başlarken şaşırdım ama kitabı bitirdiğimde daha çok şaşırdım. Öyle değerli bir kitap ki, bu okunma sayısı çok üzücü. Neyse ki, kitaba ilginizi çekmeyi başardım sanırım, yazarın ülkemizdeki tanınırlığını artırmak için de video hazırladım, büyük mutluluk duyuyorum bundan. YouTube: Klasik Okur İspanyol Edebiyatının Muhteşem Romanı: youtu.be/TzOZPnCBw4w * Kitap daha önce Paris Yayıncılık'tan çıkmış ama pek ilgi görmemişti. Şimdi ise Opera Kitap 'tan çıkıyor.
Tristana Ruh İkizim
2023 35. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2023 00:00
"Dün nasıl bir gündü, nasıl bir geceydi öyle! Lakin sinmeyeceğim. Çektiğim Acılar ruhumu güçlendiriyor." "Artık seni hiç olmadığı kadar bütün ruhumla seviyorum çünkü özgürlüğüme saygı duyuyorsun çünkü bir bacağımı alıp evlilik bağıyla bir iskemleye yahut masa ayağına bağlamaya kalkmıyorsun. Tutkularım özgürlük istiyor." "Sen ne kadar kabul etmek istemesen de mutlak iyilik, mutlak yücelik, en üstün güzelliğin ta kendisisin." "Anlıyorum, doktor... Bu.... Mühim değil. Ziyanı yok. Ölüm hoşuma gidiyor; ısınıyorum ona yavaş yavaş. Bunca acı insan yaşama isteğini de yiyip bitiriyor. Dün geceye dek sanıyordum ki yaşamak güzel bir şey.... bazen.... Lakin şimdi ölümün yeğ olduğunu kanısındayım... Acı çekmememin... Ah ne hoş, ne zevkli bir şey olurdu!" Tristana bize erkeklerin gölgesinde yaşamanın acısını, eğitimin önemini, kadınların ekonomik özgürlüklerinin hayatı açıdan önemli olduğunu anlatıyor. Hem de müthiş akıcı bir dille. Kitabı çok çok severek okudum. Adeta bir kadının onu tutsak gibi hayata mahkum eden yaşını başını almış bir erkeğin hayatından çıkıp yeniden doğuşu gibiydi... Kitabın neredeyse tamamını paylaşmak, altını çizdiğim cümlelerin hepsini sevdiğim insanlara okumak isterdim. Ama ne yazık ki etrafımda kitap okumanın güzelliğini, o muhteşem keyfini hissedebilecek, okumanın, kendini geliştirmenin faydasını anlayabilecek hiç kimse yok etrafımda. Ben de Tristana gibi hayatında verdim mücadelede yapayalnızım Ama bu yalnızlık güçlendiriyor beni.. Tristana kitabın bir bölümünde çok ağrılı iltihaplı bir romatizmaya tutunuyor gecelerce ağrıdan uyuyamıyor yüksek ateş mide bulantısı acıdan kendisini kaybediyor neredeyse... İşte ben de kitabı okuduğum sıralarda Tristana gibi çok ağır sancılar çekiyordum. Kitabı resmen ağırlar içinde bitirdim Tristana hem ruhumu, hem de
EDEBİYAT DÜNYASININ TRİSTANA’SIYLA TANIŞMADIYSANIZ BUYRUNUZ:
2021 47. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2021 20:40
Daha önce okumadığınız yazarları keşfetmek sizde de bende uyandırdığı gibi heyecan uyandırıyorsa Galdos’a da bir şans vermelisiniz. Tüm İspanyol edebiyatının en iyi yazarı olan Cervantes’ten sonra 19. yüzyılın en iyi roman yazarı olarak kabul edilen Benito Perez Galdos... Eserin konusuna özetle değinirsek: Babasının vefatından sonra öksüz kalan Tristana ve babasının arkadaşı olan Don Juan’ın Tristana’nın sorumluluğunu almasıyla başlayan olay örgüsü...Don Juan ihtiyarlayan; fakat büyüleyici ve cömert tavırlarıyla karşı cins üzerinde hala etkisi olan bir avcıdır.Tristana’yı eşi yapmak isterken aynı zamanda ona bir baba gibi yaklaşmaktadır. İlk zamanlarda esirini kandırmayı başaran Don Juan’ın korkuları,Tristana’nın genç ressam Horacio ile tanışmasıyla baş göstermeye başlar. Bununla beraber eski duygu ve düşüncelerinden sıyrılan Tristana, içinde bulunduğu düzene ve baskılara baş kaldırmaya,kendini eğitmeye ve geliştirmeye başlar.Yani kendi kendine yetebildiğini gören yepyeni bir Tristana doğmuştur artık. Kendi yorumuma gelecek olursak: Kadın ruhundan ve düşüncelerinden bu kadar iyi anlayan bir erkek yazarı tanımak ve her sayfasında edebi bir dehanın elinden çıkmış olan bu eseri okumak, hayli keyif vericiydi.Yazarın, kitap boyunca zeki ve merhametli gözlemleriyle vurucu tespitlerini fark etmemek mümkün değildi.Kadın hakları ve özgürlüklerine evrensel nitelikli, çağının ötesinde düşünceleriyle ışık tutan bu yazarı ve bu kıymetli eserini tanıdığım için memnunum.Cinsiyet farkı gözetmeksizin her kesime önerimdir. Keyifli okumalar:)
TristanaBenito Perez Galdos · Paris Yayıınları · 2018741 okunma
2024 63. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 17:59
"Seni bulduğum gün, uzun bir sürgünün son bulduğu gün oldu.” Erkek egemen toplumda genç bir kızın evliliğe karşı duruşu ve kendi ayakları üzerinde durma isteği üzerine bir hikaye. Tristana küçük yaşta ebeveynlerini kaybedip, onların yakın arkadaşı olan Don Lope tarafından büyütülür. Ancak bu kişi onu duygusal ve fiziksel açıdan suistimal eden bir adamdır. Tristana büyüyüp genç bir kız olup ve sonunda aşık da olunca yaşadığı durumu daha iyi idrak eder. Ve artık sevdiği adam tarafından dahi yönetilmek istemez, kimseye bel bağlamadan yaşamak arzusu ile dolar. O yaşamak, dünyayı görmek ve gerçekte kim olduğunu keşfetmek ister. Sevdiği adamın kendisine, ideallerine desteği ile her gün daha da güçlü bir kadın olarak yetiştirir kendini. Güçlü kadın hikayelerini sevdiğim için bunu da yine severek okudum. Gerçi pek istediğim gibi son bulmasa da yine de ele aldığı konu için bile başarılı buldum. 7/10
BİZİM HİKAYEMİZ;
2021 65. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2021 20:27
Kadın; beş harftir görünürde fakat özüne indiğimde ne çok anlam barındırır içinde... Kadın; kelimesini saymak istesem kelimeler mutlaka eksik kalır...Bunları tek tek sıralamak istememe sebebim eksik kalmasını istemediğimdendir haksızlık yaparım gibime geliyor bu da yakışmaz kadınlara... İspanyol Edebiyatının kıyıda köşede kalmış keşfedilmemiş muazzam eserdir okuduğum satırlar.Kitapta geçen kelimelerin sihiri çok güçlü,okuyucuyu etkisine alacak cinsten... Kadın; başlı başına tüm dünya da bir dram değil mi zaten... Üzüntülü bir durum bu fakat yüzyıllardır kadınlar erkeklere emanet edilse de yaradan tarafından,emanetinden görmüş zulmü,acıyı,şiddeti... Dünyanın neresi olursa olsun Kadının adı yok...Var da yok...Kimi yerde farkındalıkları yüksek iken kimi yerde adı hiç yok... Tristana'yım ben...Benim hikayemi okuyacaksınız ama her şeyi kabullenen kadın olarak değil,Kadın derken ses tonunuz değişiyor dolu dolu kadın diyeniniz varsa aranızda öyle okuyacaksınız beni... Herşeye boyun eğen değil,Kadın gibi kadını satırlarda okurken beni yaşayacak ve benden dersler alacaksınız eminim... Benim yükselişim,durağanlığım ve istem dışında çöküşümü okuyacaksınız fakat çöküş aşamasındayken de nasıl çırpındığıma şahit olacaksınız. Benim hikayemi tüm kadınların okumasını isterim,kendine güveni olmayan, erkeksiz kendisini hiç gibi sanan kadınların okuması gerektiğini düşünüyorum. Kadın; Çünkü senin senden başka ilacın yok bu dünya da...Kendi derdine merhem de olan sensin yara olan da.. Merhem olanı seçelim her daim... Canım Kadınlar kendinize yapacağınız en büyük iyilik hikayemi okumanız olacaktır. Kalın sağlıcakla...
Prangalar İçindeyken Uçabilmek
2021 47. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 04:36
"Senin Beatrice'ini lapaya gömdüler büsbütün." Mahzun yüzlü kadın, böyle tanımlamış Roza Hakmen Tristana'yı. Saygıdeğer Yeşim Uzundal'ın önerisiyle tanıştığım bu güzel kitap için kendisine çok teşekkür ederim. Tristana çocuk yaşta ailesini kaybetmiş, babasının bir arkadaşı olan vasisi Don Lope ve onun hizmetçisi yanında büyüyüp yaşamış bir karakter. Fakat Don Lope toplumdaki rolünün ve kişiliğinin getirdiği gururu ve bencilliği ile Tristana'ya hem vasi, hem bir baba hem de bir koca olmak, ona tamamıyla sahip olmak istemektedir. Böyle bir ev ortamında, sosyallik adına sadece evin hizmetçisiyle ettiği bazı sohbetlerden bahsedebileceğimiz bir şekilde büyür Tristana. Evden neredeyse hiç çıkmadan, meraklarına, isteklerine aradığı cevapları bulamadan geçen yıllar ardından Don Lope'nin baskıladığı tüm duyguları, düşünceleri ve istekleri yavaş yavaş gün yüzüne çıkar ruhunda büyük bir coşkuyla. İlk kez evin hizmetçisi Saturna'ya açtığı kalbi bulunduğu kalıba sığmıyor, keşfetmek, yaşamak ve özgürleşmek hasretiyle yanıp tutuşuyordur. Sonrasında ise hikayeye Horacio isminde bir ressam girecek, karakterlerimizin hayatları tamamen değişecektir. Bedeninin, düşüncelerinin ve hatta ruhunun bile prangalandığı yıllarında dahi yıldızlara bakmaktan vazgeçmeyen Tristana, aşkı tadacak, hürlüğüne duyduğu bağlılık ile aşkı arasındaki çatışmaları bize gösterecektir. Yüzü kadar güzel olmayan kaderinin ise karşısına çıkaracağı daha çok olay vardır. Kurgusu ile yer yer Zola'nın Therese Raquin kitabına benzettiğim Tristana'nın yazarı ve İspanyol edebiyatının en önemli kalemlerinden görülen Benito Pérez Galdos, yaşadığı 19.yüzyılda kadın hakları ve kadınların eğitim görmeleri konusunda türlü çalışmalar ve mücadelelerde bulunmuş bir yazar. Konuya hassasiyeti öylesine büyük ki Don Lope karakterinin
2025 104. kitabı
Tristana // Benito Perez Galdos Hayat, tutku dolu; capcanlı Tristana; üstelik erkek egemen bir toplumda kendi kanatlarıyla özgürlüğe uçmak isteyen bir kadın. Acımasız hayat onu genç yaşta ebeveynsiz bırakırken, ailesinin yakın arkadaşı Don Lope Garrido tarafından koruma altına alınır; ama ne alınma/alınamama. Saf ve hayata dair bir şey bilmeyen Tristana’nın beklemediği bir anda pençesine düştüğü aşk; gözlerini açmasına, hayata başka gözlüklerden bakmasına sebep olur. Uzunca bir süre başkalarının etkisi altında yaşamak zorunda kalan; oyuncak bir bebek halinden, gerçek kadına dönüşmeye karar vermekte geç kalmayan “özgür” ruhlu Tristana’nın sonu ya da beklediği hayat ise onun hayalleri gibi değildir. Kurgu bazı okurlar için hafif olabilir ama yazıldığı dönem düşünülmeli; çünkü o döneme rağmen yazarın bir kadının hislerine yaklaşımı takdire şayan. Banu Karakaş ‘ın duru çevirisi ile tarafsızca okuma yapmak isteyenlere #tavsiyem
TristanaBenito Perez Galdos · Opera Kitap Yayınları · 2021741 okunma
BENITO PÉREZ GALDÓS, FEMİNİZM VE İSPANYOL EDEBİYATINDA “REALİZM”
2022 6. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 19:02
Benito Pérez Galdós, 1843 yılında Kanarya Adaları’nda dünyaya geldi. Kendisi, kimi çevrelerce Cervantes’ten sonra en başarılı İspanyol yazar kabul edilir. Fakat bana kalırsa bu tür benzetmeler İspanyol edebiyatı özelinde pek bir anlam ifade etmez çünkü herkes beğendiği ya da başarılı bulduğu yazarlara “çağımızın Cervantes’i” ya da “ikinci Cervantes” gibi yakıştırmalarda bulunuyor. Elbette Cervantes önemli ve başarılı bir Barok Dönem yazarıdır, ancak neredeyse her yazar için bu tür yakıştırmaların var olması işin ciddiyetine şüpheyle yaklaşmamıza sebep oluyor. Galdós, İspanyol edebiyatında realizmi zirveye taşıyan yazardır. Toplumu gözlemlemeyi ve ona “ayna tutmayı” kendine görev bilir. Galdós, aynı zamanda bir politikacıdır ve toplumu eleştiren fikirleri ve kitapları her zaman halk tarafından –ve tabii muhafazakâr edebiyat çevreleri tarafından- hoş karşılanmamıştır. Özellikle kilise karşıtı tutumları oldukça tepki çekmiştir, hatta 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmesine rağmen muhafazakâr Katolik kesimlerce eleştirildiği için ödülü alamamıştır. İçinde yaşadığı toplumu ve İspanya tarihinin değişik dönemlerini ele aldığı “Episodios Nacionales” (Millî Tefrikalar) isimli eseri, Galdós’un gözlem ve muhakeme yeteneğini –ve pek tabii bilgi birikimini- görmek açısından önemlidir. Galdós’un kitaplarında çoğu kez kadın karakterler ön plandadır ve Galdós bu karakterleri dönemin anlayışının çok ötesinde yaratır. Tristana da böyle bir karakterdir. Yazar, dönemin feminist yazar ve siyasetçilerinden kabul edilir. Ancak o dönemde ne Galdós kendisi için “feminist” ifadesini kullanıyordu, ne de başkaları onu bu şekilde tanımlıyordu. Zaten siyasî bir terim olarak “feminizm”, ilk defa 1960’larda kullanılmaya başlanmıştır. (Bundan önce 19. yüzyılda “feminist” sözcüğü
2022 5. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 17:41
Merhaba güne kitap yorumuyla başlıyorum.Haftalardır okuduğum kitabım tristana sonunda bitti.Neden bu kadar uzun sürdü bitmesi çok mu sıkıcıydı hayır.Ben eşliğinde başka kitaplarda okuyorum onun yanı sıra bu ay okumaya cok zaman ayıramadım.Telefonumda bozulmuştu.Şubat ayında bana eşlik eden en derinlikli ve özel kitapta tabiki tristana oldu.Başladığım andan itibaren merak ederek ve severek okudum. Tristana ispanyol yazar'ın en bilindik kitabı.19.yüzyıl'da yazılmış en iyi romanlardan biri.Evet o dönemin anlatımına ve ruhuna kesinlikle sahip.Ailesini küçük yaşlarda kaybeden tristana babasının en yakın arkadaşı olan don lupe 'yle yaşamaya başlar.Don lupe kadın düşkünü bir ihtiyardır.Tristanaya büyüdükçe ilgi gösterir ve zamanla ona bağımlı olur.Hem eşi hem de kızı gibi gördüğü tristanayı adeta bir kafese tıkmıştır. Tristana ise tüm bunlara karşın özgür ruhlu, erkeklerin egemen olduğu bir toplumda kendi işini yapmayı isteyen genç ve güzel bir kadındır.Bir gün hayatına bir ressam girer ve ona sonsuz bir aşk'la bağlanır.Fakat tristana talihsiz bir şekilde bacağını kaybeder ve yapmak istediklerini yapamaz.Resim ve müziğe tutku duyar hatta yaptığı yapamadığı tüm şeyleri aşk'tan bile ötede görmektedir. Tristana kendi başına varolmayı isteyen ,hatta buna karşı büyük bir hırs duyan bir karakter. Belki de bir kafese tıkılmasaydı ve herşeye yeterince erişebilseydi bu kadar hırslı olmazdı diye düşünüyorum.Yine de başına gelen her kötü olay karşısında güçlü durabilmesi hayranlık uyandırıyor.Kadın hikayelerini sevenlere mutlaka tavsiye ederim.mutlu okumalar.
2021 11. kitabı
Güzel kapağına, uçarı ismine rağmen beklentimin çok altında kaldı.İnanılmaz sıkıldım İspanyol edebiyatını,özellikle kadın karakterleri çok sevsem de Tristana bana ulaşamadı.Okudugum birkaç yorum baş yapıt olarak nitelendiriyor bu kitabı. Oysa ben arka kapakta yazdığı gibi " erkek egemen bir toplumda var olmaya çalışan bir kadın" göremedim maalesef.Bu kitabın bana tek katkısı Bir İspanyol yazarla daha tanışmak oldu. Bir de Tristana ile Saturna'nın sohbetlerini okumaktan keyif aldım .Tristina ile Horacio'nun ilişkisi benim için havada kaldı.

Benito Perez GaldosYazar · 4 kitap
Miguel de Cervantes'ten sonraki en büyük İspanyol yazar olarak kabul edilir. Kronolojik bir tarihi ve 19 yy. İspanyol toplumunu irdeyen kısa romanlarının büyük etkileri onu Honoré de Balzac ve Charles Dickens ile kıyaslanacak kadar ileriye götürmüştür. Orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğan, Pérez Galdós 1862'de hukuk okumak için Madrit'e gider ancak yarıda bırakarak gazetecilik eğitimi alır. İlk romanı, La fontana de oro (1870; “The Fountain of Gold”), başarısından sonra İspanya tarihini anlatan bir dizi roman daha yazar.