Tasarımcı:
Utku Lomlu
Şubat 2026
Can Yayınları

Arapçada kelime ‘yara izi’ anlamına geliyor
2026 32. kitabı
Okunma: 18 Mart 2026 22:22
“Kimi zaman hikâyenin kahramanı kimi zamansa kurbanı olduklarını düşünen insanların gösterisi hız kesmeden devam ediyor.” s.283 sözleriyle bitiyor kitap. Hayat tam da böyle değil mi? Baal hayatı orta uzunlukta bir cümleyle tasvir edecek olsaydı, tam da böyle ederdi.. Doğu YücelDoğu Yücel ‘in okuduğum ilk kitabı. Yakın zamanda bir görsel ilişmişti gözüme: Örümcek BurgacıÖrümcek Burgacı , Tanpınar'a Huzur YokTanpınar'a Huzur Yok ve TrolTrol yan yana idiler ve ‘üç muhteşem yazar aynı zamanda kitap çıkarırsa..’ yazıyordu. Malum menteş ve canıgüz hayranlığımız sorgulanamaz. Ama Doğu YücelDoğu Yücel ‘i hiç duymamıştım. Hemen aldım alelacele ve okumaya başladım. Dili çok yalın ve bizden. Kurgu menteş ve canıgüzden çok farklı. Sosyal medyanın hayatımızı ne denli yönettiğini ve bu bağlamda kişinin kimlik bulma kargaşasına farklı bir perspektif sunmuş. Kitap hiçbir edebi değer taşımamasına rağmen enteresan şekilde kendini okutturuyor. Altta yatan mesajları, içerisinde geçen alıntıları, çok basit gibi gözüken, her gün maruz kaldığımız birçok olay, obje, durumun aslında ne kadar da mühim olduğunu keşfetmek adına güçlü bir metin. Ben, Kaan Balaban ile Trol’ün hikayesini çok sevdim. Sanırım kitabın devamı da gelecek gibi. Kafanızı dağıtmak isterseniz, biraz da hem eğleneyim hem düşüneyim derseniz tam size göre bir kitap. İyi okumalar dilerim..
2026 4. kitabı
Roman demek, roman denen edebi türe haksızlık olacaktır. Hiçbir derinliği zaten yok, dil desen ortaokul talebe dili, kötü bir televizyon dizisinden öteye gitmiyor kitap. Can Yayınları neler basıyor böyle ya...
Puan vermedi
Bu vakte kadar genelde yaratıcı yazarlık eğitimlerine yüzümün yarısını ekşitmişimdir. Bu kitaptan sonra pişmanlığımı dile getirmek istiyorum. Böyle bir kitap ortaya çıkarmak için yazar olmanıza gerek yok, yazar olmak istemeniz yeterli. Sembolleri öğrenin, ardından bir yaratıcı yazarlık eğitimi alın ve bu arada da günümüz yazarlarından bir şeyler okuyun, Trol gibi bir kitabı siz de yazabilirsiniz. Üzerinde belirgin bir şekilde 'Roman' yazıyor. Yapacak bir şey yok, neler neler roman olarak anılıyor. Kitaba 236. sayfadaki başlık ile başlasanız misal hiçbir şey kaybetmez, üstelik büyük bir vakit kazanırsınız. Kitabın kara komedi taşımadığını da belirtmem gerek. Kara komedi görmek isteyen gidip bir daha Bir Zamanlar Anadolu'da filmini izlesin.
Trol
Puan vermedi
Paslanmaz Kalem sayesinde tanıdığım ve müzik hakkında düşüncelerini sevdiğimiz yazarımız Doğu Yücel'in en son romanı olan Trol ismini ilk duyduğumuzda aklımıza başka türlü bir trol gelebilir ama bu trol internet trolü ama öyle siyasilerin propagandalarını yapan trol değil bu troller. Bu troller sanal ağın tanımadığı insanlara rahatça saldırabilme imkanı tanımasından dolayı sosyal medyada kendini yüceltmiş bir trol. Doğu Yücel , romanında bize son yıllarda internet ile beraber film,dizi,müzik,resim gibi alanlarda insanların yorum yapması için herhangi bir sıfata ve isme bile sahip olmasını gerektirmediği için bu eleştirilerin yer yer saldırı boyutuna ulaşması ve bunun da günümüzde bildiğimiz linç kültürünü nasıl oluşturduğunu bize Kaan Balaban isimli bir aktör üzerinden anlatır. Doğu Yücel romanındaki bölümlerin başlıklarını yazarken alman şair Bertolt Brecht'in ''Baal'' adlı oyunun sahnelenirken kullandığı adlar gibi isimler koymuştur ve zaten hikayede Kaan Baal'ı sahnede oynar .Bu oyunun orjinalinde ad için "Baal yemleniyor! Baal dans ediyor! Baal kendini kutsallaştırıyor!!!'' gibi isimler planlanmıştır ve kitaptaki bölümlerin adları bunları anımsatıyor.Tıpkı tıpkı ''Baal'' oyunundaki gibi Trol romanında onda olduğu gibi bir anti kahraman vardır ve kaderleri benzerdir. Kendisine romanını edebiyatta ve kendisi gibi fantastik , karamizah , polisiye yazmış yazarların aksine alışık olmadığımız bir anlatım türü olan ''sen anlatıcı'' ile romanı yazmıştır ve kendisine imza gününde bunu sorduğumda kendisinin Kaan Balaban'ın zaten insanın kendisiyle kolay içselleştireceği , benimseyeceği türden bir karakter olmadığı için böyle yaptığını veya artık uzun süredir yazdığını ve daha oyunbaz teknikler denemek isteyebileceğini tahmin etmiştim ve verdiği güzel cevaptan doğru tahmin
2026 96. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 07:52
Sürükleyiciliği, kişiyi içine alan, kendisiyle beraber götüren dili ve hem güncel sosyal olaylar hem de ’trol’ konusunu gündeme getirmesi ve arkasındaki kapışmaları göstermesi açısından ilginç ama derinliği olmayan bir roman. Keyifli okunuyor, ama sonradan herhangi bir şey bırakmıyor.
2026 15. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabı ve bayıldım. Anlatımı ,kurgusu su gibi aktı. Daha önce olan kitaplarını okuma eğilimi gösterdim ama denk gelmedi. Bir oyıncunun trolle olan savaşı ,gitgelleri çok güzel anlatılmış. Vaktiniz varsa kesinlikle okuyun.
2026 42. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 17:47
Sürekli "Ne istiyorlar ya hu bu adamdan?" diye sordurdu. Çok manasız geliyor çünkü bu linç kültürü bana. En basiti, beğenmiyorsan izlemezsin. Ayrıca eleştiri işini konuya hakim olanlara bırakmak gerekmez mi? Her konuda fikir beyan etme zorunluluğu olmadığı gibi şahsen kendi alanları dışında yorum yapan bireylerin spot ışığının altına girme çabalarını da ciddiye alamıyorum. Üslup sorunu zaten her yerde karşımıza çıkıyor, o ayrı bir tartışmanın konusu. Bir de insanların üstüne basarak yükselince orada daha mı iyi havalar? Anlayamıyorum, anlayamayacağım da muhtemelen. İster istemez sinirlendim yine. Sakinleşip devam ediyorum. Asya'yı biraz tekinsiz bulsam da çok sevdim. Her şeyden önce sağlam bir arkadaş. Dizi/film sektörü korkunç, "emekçiler taş yesin" modu kim bilir ne zamandır açık ve sistemin sömürüsü altında. Bundan beslenen güruhu doyurmak zaten mümkün değil. Birey olarak güçlü durmak çok zor, ayağa kalktığınız anda yalnızlaştırma politikası başlıyor. Eh şimdi biz trole mi kızacağız, topluma mı? Sistemi mi değiştireceğiz, bireyleri mi? Özetle bu sıradan bir roman değil, güncel olarak siyasi, ekonomik, toplumsal birçok yaraya parmak basan bir anlatı olmuş. Doğu Yücel'in ellerine sağlık. Ayrıca, bir gün bu kitabın filmi çekilirse ve Kaan Urgancıoğlu başrolde oynamazsa çok yazık olur. Zira hem baş karakterin adı Kaan hem ikisinin de kariyerinde Ilgaz adında çok sevilen bir karakter var. =)
2026 48. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2026 00:00
Doğu Yücel in kurgusuna bayılıyorum.Şaşırtıcı aynı zamanda da tatmin edici olay örgüsü olan çok heyecanlı bir kitap.Güncel olaylara değinmesi,sosyal medya,yapay zeka gibi başlıkları ele alması onları olay içerisinde eritmesiyle okurken aşırı zevk aldığım bir kitap oldu.Bir oyuncunun bir trole maruz kalmasıyla gelişen olayları anlatıyor fakat sadece olayı okumuyorsunuz aynı zamanda her iki taraftan da insanların böyle süreçte nasıl hissettiğine özellikle linçlenen kişinin hayatının ne yönlü değiştiğine şahit oluyorsunuz
2026 10. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 00:29
Doğu Yücel ilk kez okuduğum yazarlardan. Romanın ismi kitabı almama sebep oldu. Son yıllarda artan trollük, dijital zorbalık, etkileşim gibi konuları merak ediyordum. Sosyal medyanın etkisi günümüzde küçümsenmeyecek kadar yer kaplıyor. Kaan Balaban isimli oyuncu oynadığı dizinin bir sahnesini sosyal medyada paylaşıp dalga geçen trol yüzünden linç edilmeye başlar. Menajeri sessiz kalmasını söylese de dayanamayıp cevap verdiğinde tepkiler artar. Artık ünlü oyuncu için kötü günler başlamıştır. Oynadığı diziden de çıkarılır. Bunun üzerine linç hareketini başlatan trolü bulmaya çabalar. Kız arkadaşından bile şüphelenince onunla da ayrılırlar. Bu gerilim ve merak dolu roman ilerledikçe trolü beklenmedik bir şekilde bulur. Oldukça sürükleyici ve merak uyandırıcı bir romandı.
2026 15. kitabı
Oyuncu Kaan Balaban'a kafayı takmış bir TrolTrol'ün hikayesi. Yazardan okuduğum ilk kitap, kalemini sevdim, yalın bir dil ile yazılmış, keyifliydi, akıcıydı, bitirmek isteseniz 1 günde bitirirsiniz. #nisanokumları #roman #doğuyücel #trol

Doğu YücelYazar · 8 kitap
Doğu Yücel(d. 15 Nisan 1977), Türk yazar. Okul filmine kaynak olan Hayalet Kitap romanının yazarıdır. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat bölümü mezunudur. Hayalet Kitap ve Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları adlı romanların yazarıdır. Mezun olduğu Dokuz Eylül Üniversitesinin bir kampüsünde geçen Hayalet Kitap adlı kitabı Durul Taylan ve Yağmur Taylan tarafından 2004 yılında "Okul" ismiyle beyazperdeye uyarlandı. BlueJean dergisi ile birlikte yayınlanan HeadBang dergisinin editörlüğünü ve aynı zamanda İzmir kökenli Rampage grubunun menajerliğini yapmaktadır. Düşler Kabuslar ve Gelecek Masalları adlı ilk öykü kitabı 2002 yılında yayınlanmıştır. Yazar, 1997'de Gençlik Kitabevi Öykü Yarışması'nda ve 1999'da Nostromo Kısa Bilimkurgu Öykü Yarışması'nda başarı ödülleri almıştır. Yazarın son kitabı 'Varolmayanlar' Doğan Kitap etiketiyle 7 Eylül 2011'de raflarda yerini almıştır.Hayalet Kitap ise Ağustos 2012'de 10. yıl özel baskısıyla okuyucuyla buluşmuştur.