Türk Devlet Felsefesi

İlk Yayın Tarihi:
1993
Ötüken Neşriyat

2023 10. kitabı
İyi akşamlar merhaba güzel insanlar yine güzel bir eserin daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Uzun oldu ama en sonunda bitirdim. Türk devlet felsefesi adından anlaşıldığı gibi devletin yönetim şeklini sorguluyor. Yazarımız eski Türk devletlerini Osmanlı devletini Artısını eksisini bize anlatmış . Söyle söylüyor mesela Ne yazıkki devletimizin analizi yeterince yapılamamıştır. Belki geçmişte buna ihtiyaç duymuyorduk çünkü bir cihan devletimiz tarih sahnesinden çekilirken bir yenisi doğuyordu . Ama bugün devletimizi tanımaya muhtacız ancak onunla mazimize layık bir yere geçebiliriz bu yüce ideale yardımcı olabilecek inancıyla Türk devlet felsefesini yayınlıyoruz. Yazarımız insanın öneminin üstünde duruyor çünkü insanımız düzgün olursa kurulan sistem de sorunsuz yürür ama insan bozuk olunca en güzel sistem olsun çöker diyor bence doğru diyor . İçinden. Çıkarılacak bir sürü dersler var bence okunmalı diye düşünüyorum kitaptan güzel sözlerle İncelememi bitiriyorum. Her milletin devlete bakışı farklıdır . Her şeyin fani olduğuna inanan Türk milleti ise sadece devletini ebed müddet devam edecek bir varlık olarak görürdü . Türk devlet felsefesinin ne olduğuna cevap ararken Türk devletinin doğuşunu tarihteki gelişmesini; Türk milletinin İslamiyeti kabul edişi ile devletinin amacının mahiyetinin, bu amaç ve mahiyete bağlı olarak teşkilatının da değiştiğini bugünkü durumunda nelerin payı olduğunu, geleceğinin de nasıl olabileceğini araştırmak gerekir. Asgari bir nüfusla devlet kurulabilir . Devletin nüfusu astronomik rakamlara da ulaşabilir . Yalnız gelişigüzel bir araya gelmiş insanlardan oluşan bir topluluk devletin nüfus unsurunu meydana getirmez. İnsan unsuru çeşitli sebep ve faktörlerin etkisiyle bir araya gelmiş birbirine bağlı aynı zamanda devlet kurabilecek
2018 62. kitabı
Türklerin tarih boyunca, devlet algısının nasıl olduğunu doğrusu yanlışıyla dile getirmiş bir eser. Yazarın da entellektüel birikimi yazılarını gayet zenginleştirmiştir. Eserin içinde bir kaç bölüm bulunmakta. Okumanızı tavsiye ederim.
Türklerde Devlet Felsefesi
Puan vermedi·285 syf.·
2023 44. kitabı
Eserin Türklerin devlete atfettiği anlam ve önemi, dünyaya nizam verme yolunda Türk devlet felsefesinin hayati durumunu Türk milletinin evlatlarının her kesiminin anlayacağı ve içselleştirmesine vesile olacak bir Türkçe ile edebi şekilde anlatmış olup bir başucu eseri olarak alanında yerini aldığına inanıyorum. Her başlığını tekrar tekrar okuduğum eserde, kadim Türk devlet geleneği ile Türklerin hedefe ulaşma yolunda Türk devletinin görevi ve sorumlulukları hatta Türk devletinin varlığının temeli olan yüce Türk milletine hizmetin, millet varlığının korunması ve güçlendirilmesinin bu millettin her evladının asli vazifesi olduğuna çok güzel değinmiş. Okuyalım özellikle de genç kuşaklara okutmaya ve anlayıp özümsemelerine de vesile olalım.
Türk Devlet Felsefesi MEHMED NİYAZİ
2018 21. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2018 13:53
Hakanlar hakanı oğuzların atası ile başlayan kitabımız eski türk devletlerinin nasıl bir yaşayış biçimini benimsedikleri ve ayrıca nasıl bir devlet töresi kullandıkları ayrıca çeşitleri yol buldukları otarite askeri güç siyasi bilimler din yönetim hakanların kuralları ve diğer beylik makamlarının ne şekilde korunduğu gözler önüne seriliyor "Devlet devleti yapan sadece toprak parçası değil millettir sözü ile cihanlar sultanı osmanlıya ait olduğunu söylemiştik .Tabiki türk devleti deyince sadece osmanlı olmadığını biliyoruz (Oğuzlar,Büyük Hun ,Avrupa Hun,Göktürk ,Karahanlılar,Gazneliler,Moğollar,Büyük Selçuklu ,Osmanlı ,Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük devletlerin töre ve siyasi izlenimlerini açıkça görebiliyoruz .Güçlü bir türkiye ağır baskılara rağmen galip gelmesi antlaşmaları bozması ve kimseye boyun eymemesı tehditlere rağmen "Abdulhamittin dediği gibi benim canımda caanımda Osmanlı devletin paidah kalmasıdır sözleri ile birkez daha güçlü bir ülke olduğumuz acıkça kıtabımız belirtmiştir ve son öğreniğimiz bu şanlı ulusumuzu savaşta dahil ayakta tutan yüce Atamız "Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır. M.Kemal.ATATÜRK
Tarih
Türk Devlet Felsefesi
2020 5. kitabı
Gayet anlaşılır sade bir dille yazılmış bir eser. Sürükleyici özeliği de var. Oğuzlardan, diğer Türk devletlerinden ve Osmanlılardan günümüz cumhuriyete kadar olan Devlet anlayışını, yapısını özelliklerini dile getiriyor. Genel anlamda tüm kurulan devletlerde Adaletin önemine vurgu yapıyor. İslamiyeti kabul eden devletler Adalet, eşitlik gibi kavramlara çok değer veriyorlar. Hz Muhammed'in hadisleri ve diğer Kuran'da geçen birçok adalet ile ilgili sözlere yer verilmesi ve bunu da tüm beylerin, padişahların uygulamasını anlatıyor. Ve Zaten Türklerde islamiyetle özdeşen birçok şeye sahip olduğundan zayıf kalacak bir yanları olmuyor. Osmanlı devletinin kuruluşu itibariyle ilk temel gayeleri İslam ruhunu yaşatmak ve adaletle cihan imparatorluğunu yönetmek olmuştur. Ve başlangıçta ise Mekke ve Medine'ye sahip oldukları için kendilerini İslamiyet'in baş koruyucusuda etmişlerdir. Bir başka şey de kitapta sayfalarin altlarında küçük küçük bilgilendirici, açıklayıcı metinlerin olması çok iyi olmuş. İyi ki de okumuşum diyorum. Bazı bilmediğim olayları, sözleri, yaşananları, unuttuğum şeyleri tekrar aklıma getirtti. Va akılda kalıcı özelliği var. Son olarak şunu demek istiyorum bu kitap tarihe yeni başlamak için herkesin okuması gerekiyor. Şiddetle tavsiye ederim.
Tarih

Mehmed NiyaziYazar · 24 kitap
Mehmed Niyazi Özdemir, Türk tarihçi, yazar ve mütefekkirdir. Özdemir, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 8 Nisan 1942’de dünyaya geldi. Sırasıyla Akyazı İlkokulu ve Ortaokulu’nu bitiren Özdemir, 1957’de Haydarpaşa Lisesi’ni, 1964’te ise İs­tanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Felsefe bölümünde de sertifika alan Özdemir, felsefe doktorası yapmak üzere gittiği Alman­ya’da, Goethe Enstitüsü’nde dil öğreniminin ardından Marlburg, Bonn ve Köln üniversitel­erinde araştırmalar yaptı. Mehmet Niyazi Özdemir, Moxburg Üniver­sitesi’nde Prof. Dr. Ditrich Pirson’un yanında “Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler” konu­lu doktorasını 1976’da tamamladı ve 1988’e ka­dar Almanya’da kaldı. “Vatan” başlıklı ilk makalesi 1967’de Milli Hareket dergisinde okuyucuyla buluşan Öz­demir’in köşe yazıları, Tercüman, Türkiye ve Yeni Şafak’ın da aralarında bulunduğu çeşitli gazetelerle Yeni Hafta, Nizam-ı Âlem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi, İnsan ve Kâinat, Türk Edebiyatı dergilerinde okuyucuyla buluştu. “Çanakkale Mahşeri” eseriyle 1999’da “Tür­kiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü”ne layık görülen yazar Özdemir, 2000 yılında ise Türk Ocakları Osman Turan Türklük Araştırmaları Armağanı’nı aldı. Mehmet Niyazi Özdemir, eserlerinde hem milli konuları ön plana alırken hem de Türki­ye’nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklıyor­du. Tezli romanlarıyla tanınan Özdemir, 1969’da “Varolmak Kavgası”, 1971’de “Bayram Hediyesi”, 1977’de “Çağımızın Aşıkları”, 1982’de “Ölüm Daha Güzeldi”, 1989’da “Yazılmamış Destanlar”, 1998’de “Çanakkale Mahşeri” 2001’de ise “Da­hiler ve Deliler” adlı roman ve hikâye kitaplarını kaleme aldı. Yazarın inceleme ve deneme eserleri arasın­da ise “Millet ve Milliyetçilik”, “İslam Devlet Felsefesi”, “ Türk Devlet Felsefesi”, “Medeni­yet Ülkesini Arıyor”, “Türkiye’nin Meseleleri Kültür, “Türkiye’nin Meseleleri II Devlet”, “Mil­let ve Şark Milliyetçiliği”, “Medeniyetimizin An­alizi ve Geleceği”, “Millet ve Türk Milliyetçiliği” ve “Mütareke ve Kurtuluş Savaşının Başlangıç Döneminde Türk Demir Yolları: Yapısal ve Ekonomik Sorunlar 1918-1920” yer almaktadır. Dr. Mehmed Niyazi Özdemir, 11 Mayıs 2018 Cuma günü akciğer yetmezliğin­den vefat etti. Özdemir’in cenazesi, 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü Mar­mara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.