Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ontolojik ve Epistemolojik Bağlamda Türk Mitolojisi

Türk Mitolojik Sistemi - 1

Fuzuli Bayat

Türk Mitolojik Sistemi - 1 Sözleri ve Alıntıları

Türk Mitolojik Sistemi - 1 sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojik Sistemi - 1 kitap alıntılarını, Türk Mitolojik Sistemi - 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...hayat onarılamaz, ancak evrenin yaratılışının simgesel tekrarlarıyla yeniden yaratılabilir, çünkü evrenin yaratılışı her yaratılışın örnek alınacak modelidir.
Reklam
Türkler, din değiştirmiş ve yeni dini sistemlerden bir takım alıntılar yapmış olsalar da iman ve inanç bağlamında her zaman eski mitolojik inançlarına bağlı kalmışlardır. Önemli olan dini-mitolojik sistemin özünü oluşturan inanç tutuculuğudur.
Sayfa 21 - ÖtükenKitabı okudu
Önemi, göründüğünden daha fazla olan ve Türk milletinin var olduğu her yerde mevcut olan mitlerimiz, bizleri geleceğe taşıyacak, geleneklerimizi ve geleneksel inanç öbeğimizi değerler paradigmasında yaşatacak manevi ve kültürel varlığımızdır.
Sayfa 14 - ÖtükenKitabı okudu
Türkler yılların oluşması hakkında anlattıkları mitlerde de yılların oluşmasına Yengi Yıl (Nevruz) bayramına bağlarlar. Bu mite göre bilginler yeni yıl bayramında geziye çıkarlar ve karşılaştıkları hayvanların isimlerini yıllara ad olarak verirler. Yılların hayvanların özelliklerini taşıması zoomorfik bağlamda tasavvur edilen takvim iyelerinden haber verir.
Bu 12 çadırın, yılın 12 aya bölünmesini simgelemesi, kesilen ritüel karakterli ak ve kara koçların da takvim mitinde gece ile gündüzü sembolize etmesi milli kültürel olguda etnik kimliğin pasaportu görevini yerine getirir. Oğuz'un 12 çadırda ikişer ikişer oturan 24 torunu ise gece ve gündüzün yani bir günün ölçü birimi gibi takvim mitinin etnogonik mite çevrilmesidir. Kesilen ak va kara koçlar günün iki kısma ayrıldığına atıf yapmaktadır. Altı oğlun her birinden dört torunun türemesi matematiksel olarak 6.4 =24 şeklindedir. Kağanın merkezde yerleşmesi ve 12 çadırın altısının onun sağında ve altısının solunda kurulması dünya modelinin devlet anlayışından veya devlet yapısının dünya modeline uygun bir biçimde oluşturulmasından başka bir şey değildir.
Sayfa 42 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
“...yerning tört bulunung kağanı bolsam gerek.” Oğuz Kağan
Sayfa 33 - ÖtükenKitabı okudu
Dolayısıyla kurtarıcısını beklemek yerine, her insanın önce kendisini sonra ailesini ve yakın çevresini kurtarmakla yükümlü olduğu varsayılmaktadır.
Sayfa 155Kitabı okudu
İşte bu en küçük zerrecik yapılan hesaplamalara göre sıfır hacimli tek noktadır ki, evrenin tüm maddesini içinde barındırmıştır. Çağdaş fizik ve astronomi bilimi evrenin sıfır hacme sahip bu noktanın patlamasıyla ortaya çıktığı düşüncesinde hemfikirdirler. Bu patlamaya ilmî literatürde "Big Bang" (Büyük Patlama) dendi ve bu teori de aynı isimle anılmaya başlandı. Hiçbir hacmi olmayan, yani hiçbir yer kaplamayan ve yoğunluğu sonsuz olan bir nokta, aslında yukarıda da değindiğimiz gibi yok anlamına gelmektedir. O halde kozmosun yoktan var edildiği hakkındaki dinsel varsayımlar gerçeği yansıtmaktadır. Ayrıca büyük patlamadan önce ne vardı sorusuna modern bilim cevap vermese de evrenin yaratılışında sonsuz güç sahibi bir Yaratıcı'nın varlığı, dolayısıyla da olsa kabul edilmiş durumdadır. Bu Yaratıcı, hem maddeyi hem de zamanı yaratmış olan, yani her ikisinden de bağımsız bir varlık olmalıdır ki, Türk mitolojisinde bu deus otiosus olan Gök Tanrı'dan başkası değildir.
Sayfa 87 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
İlginçtir ki Türk tasavvurunda cennet semada tasavvur edilir. Orhun-Yenisey yazıtlarındaki uçmak terimi cennetin semada olduğunu kanıtlar durumdadır. Sonradan uçmak cennet laminda kullanılmaya başlanmıştır.
Türk menşe mitinin özünü oluşturan bozkurt simgesi tarihi-kültürel ve sosyo-ekonomik şartlarla taşarlanmış, bir ayrıcalık sergilemiş ve diğer kavimler tarafından (avrupa hunlarından gotlar ve almanlar; ön asya türk kavimlerinden ise romalılar kurt simgesini almışlardır.) benimsemişlerdir.
Sayfa 167Kitabı okudu
Hz. İsa 'nın kıyamet günü gelmesi ve mehdinin kurtarıcılığı Kuran 'da yoktur.
Sayfa 154Kitabı okudu
Benzeri bilgiye Tevrat'ta da rastlarız. Rab Allah, Adem'e, "Bahçenin her ağacından ye, fakat iyilik, kötülük bilme ağacından yemeyeceksin, yersen ölürsün.", dedi. (Tekvin 2:5-23) İnsanın ölümlü kılınması etiolojik bir şekilde bu mitle açıklanmış olur. Aynı bilgi Kuran'da da geçmektedir. "Ey Adem! Eşin ve sen cennette kal, orada olanlardan istediğiniz yerden bol bol yiyin, yalnız şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz." dedik. (Bakara Suresi, 35-37) Bütün bunlardan şu sonuç çıkmaktadır: Yasak meyve insanın bilmediklerini bildirecek bilgilerle donatılmış, ancak bilginin saf ve temiz olan insanın başına bela olduğu da vurgulanmıştır.
Sayfa 114Kitabı okudu
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.