Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Makaleler 1

Türkiye'de Toplum ve Siyaset

Şerif Mardin

Türkiye'de Toplum ve Siyaset Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'de Toplum ve Siyaset sözleri ve alıntılarını, Türkiye'de Toplum ve Siyaset kitap alıntılarını, Türkiye'de Toplum ve Siyaset en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de bilim "ben senden daha iyi bilirim" demek için yapılıyor
Atatürk devrimlerinin tümü arkasında yatan en derin ve kapsayıcı felsefi temel, insanın çevresi üzerinde hakimiyetini kuracağı inancıdır.
Reklam
"Osmanlıda resmî görevliler, ancak imparatorluk gerilemeye başlayınca, kendi toplumlarını talan eden kimseler durumuna geldiler"
"Siyaset sözcüğü Türkçede; yönetim sanatı, bilgisi, siyasa anlamlarına geliyor. Bugün; ama daha eski dilde Siyaset, devlet nedenleri yüzünden verilen ölüm kararı anlamına da geliyordu. 1968-1969 yıları içerisinde Türkiye geneli bir araştırmada köylülerin Siyaset sözcüğünü hala bu anlamıyla kullanıp ifade ettikleri görülmekteydi."
Dil konusu bana, kültürün ortaya çıkardığı bir problemden kaçmak için, yani söyle diyeyim, kültürü inceleyen bir araç değil, bir kültürün belirgin özelliklerini ve davranış özelliklerini incelememek için yapılmış olan bir kaçış olarak geldi.
Bir yanda, tüm devlet mekanizması sultanın yüceliği mitosunun etkisindeydi; öte yanda, sıradan ölümlülere, resmi kültürün simgelerine ulaşmalarını engelleyen kısıtlamalar konmuştu.
Reklam
"İlmiyye sınıfı tabiatıyla osmanlı imparatorluğu'na yeniliklerin girmesine aleyhtardı. Bu sınıf bilhassa kendi nüfuzunu kıracağını bildiği yeniliklere ısınmadığı için, daima padişahın otokrasisini desteklemiş, osmanlı imparatorluğunun da girişilen ıslahat hareketlerini kösteklemiştir." (Bu arada kahveyi osmanlı zamanında ilmiyye sınıfı içermiş, zihin açsın diye...)
"Toplumun bir merkezi vardır." Ama nasıl ki, bazı toplumların ötekilerden daha sağlam merkezleri varsa, bu merkezler oluşturulurken kullanılan malzeme de toplumlara göre büyük değişiklik gösterir.
Sayfa 35
Gerçekten de Kemalist devrim, birçok tarzda gerçekleştirilebilirdi. Yani bu devrim, eşrafın karşısına etkin bir biçimde çıkan bir devrimsel örgütlenimle; ve/ya da alt sınıflara gerçek hizmetler götürerek; ve/ya da çevresel kitleler üzerinde odaklaşan bir ideolojiyle gerçekleştirilebilirdi. Oysa gerçekte, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, devletin güçlendirilmesini ilk amaç olarak benimsediler ve eşrafa bağımlı kalmayı gerektirse bile bundan vazgeçmediler.
“Eksik” saptamak bir toplumun nasıl çalıştığını araştırmak yolunda kullanılabilecek yüzeysel bir yöntemdir.
Reklam
Atatürkçülükğü Jön Türkler'den ayıran en önemli öğe: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun yapısını temelden değiştirecek yeni bir toplum düzenini kurmalı ve bu toplum düzeni statik bir halde tutmayıp zamanla değişmesini sağlamalıdır.
Sayfa 184Kitabı okudu
Toplum değişmelerinin önemli bir yanı bu değişmelerin beraberinde getirdikleri değer uyumsuzluğudur. Bazı gruplar eski ile yeni arasındaki uyumsuzluğu diğerlerine nisbeten daha derin bir şekilde duyarlar, eskiyi inatla savunan bazı guruplar bulunduğu gibi, değişen toplum içinde yeniyi tutan gruplar da ortaya çıkar.
Sayfa 249Kitabı okudu
Atatürk’ün şahsi başarısı , bölük pörçük modernleşme çabalarını tek bir yerde toplayabilmiş olmasıdır
Türkiye'de entelektüeller giderek birbirine benzeyen, aynı dili kullanan, aynı gündemle meşgul olan karakterler haline gelmiştir. Artık kamuoyunu bağımsız entelektüeller değil, cemaatler belirlemektedir. Homojenliğe doğru giden bir yolda, entelektüel bireyin en büyük harcı, yani sorgulama kabiliyeti, tepkisive heyecanı elinden alınmıştır.
Osmanlıda halk , elitlerin yararlandığı eğitim kurumlarından sadece dini olanlarından yararlanabiliyordu . Bu yüzden halkın kendi kültürünü yaratamamasına şaşmamak gerek .
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.