Tutankamon Olayı

Orijinal Adı:
L'affaire Toutankhamon

2023 86. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2023 02:27
Antik Mısır son günlerde en çok ilgimi çeken konu. Daha önce bulunan birçok kral mezarı antik mezar hırsızları tarafından yağmalandı. Fakat bir tanesinin mezarı, kral mezarı statüsünde değildi ve daha ufaktı. Çünkü Tutankamon henüz mezarı inşa edilmeden ölen bir kral. Bu sorun onun en büyük şansıydı. Mezar odası bulunduğunda yaklaşık beş bin parça hâlâ odasında duruyordu. Howart Carter isimli arkeolog yakın tarihin en büyük keşiflerinden birini yaptı. Bu kitapta da buna tanıklık edeceksiniz. Keyifli okumalar dilerim.
2018 31. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2018 23:24
1800 lü yılların sonunda, henüz onyedi yaşında iken Mısır'a arkeolojik buluntuları resimlemek üzere giden bir ressamın hikayesi. Genç ressam zaman içinde çok başarılı bir arkeolog olur ve tüm yaşamını Tutankamon'un mezarını bulmaya adar. Kitabın dili ve konusu güzel olmakla birlikte kitabı pek sevemedim. Sebebine gelince; Kitapta İngiltere dünyanın hakimi, her sorunu çözen, adeta dünya ülkelerinin velinimeti gibi resmedilmiş. Dünyanın başına emperyalizm belasını saran ülke değil de, Allahın insanlara lütfu bir millet gibi tanıtılmış. Açıkçası bu İngiliz megolomanlığından rahatsız oldum.
2025 33. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 05:39
İnsanı tarihin soğuk koridorlarından alıp gizli bir soruşturmanın içine bırakan türden bir anlatı sunuyor. Mısır’ın efsanevi gizemi kuru bilgilerle değil, canlı bir atmosferle aktarılıyor; sanki elinizde fenerle binlerce yıllık bir mezarın içine giriyormuşsunuz gibi bir his oluşuyor. Sayfalar ilerledikçe olayların çevresinde dolaşan tuhaflıklar belirginleşiyor ve gerçek ile söylentinin birbirine karıştığı ince çizgide ilerlemek ayrı bir heyecan yaratıyor. Arkeologların yaşadığı şaşkınlıklar, ortaya çıkan garip detaylar ve tüm bu keşiflerin ardındaki olası oyunlar, kitabı sıradan bir “tarih anlatısı” olmaktan çıkarıp polisiye tadında bir meraka dönüştürüyor. Eski Mısır hâlâ yaşayan, nefes alan bir bilmece gibi. Bu bilmeceyi keyifle kurcalamak isteyen herkes için ideal bir okuma.
2018 6. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2018 00:00
Tutankamon Olayı, Fransız yazar ve Mısırbilimci Christian Jacq tarafından yazılan kitaptır. Bu kitapta, Tutankamon'un tanınmasının ardındaki olaylar akıcı ve anlaşılır bir şekilde okuyucuya aktarılmaktadır. Bilindiği üzere çok genç yaşta ölen Tutankamon Altın Maskeli Firavun olarak tanınmaktadır. Tutankamon Olayı'nda, genç ve parasız bir ressam iken, Tutankamon'un mezarını bularak ünlenen, arkeolog Howard Carter'in hikayesi üzerinden tutkular, açgözlülük, kıskançlık, macera ve aşk konuları anlatılmaktadır. Kitap daha çok mezarın bulunması sırasında ve sonrasında, orada bulunanların başına gelen ilginç ve gizemli olayları ele almaktadır.
2025 18. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 23:58
Biten kitap mıydı, yoksa ben mi, bilemiyorum. Aylardır elimdeydi, nihayet bitti. Mitolojik bir eser olduğunu düşünerek başlamıştım ama değilmiş!!! Çok sıkılarak okusam da bir tutkunun insana neler yaptırabileceğini okumak tüylerimi diken diken yaptı. Toy bir ressam ve arkeolog olan 18 yaşındaki Carter'ın Tutankamon'un mezarının peşine dusmesi, bulması ve hem siyasi hem de kişisel sorunlarla başa çıkmasını okurken aşk, dostluk, aç gözlülük, ihanet, tutku, kıskançlık, ihtiras, dram ve ölümsüzlüğü hissediyorsunuz.
2023 28. kitabı
Daha arkeolojik bişey bekliyordum ama Mısır’ın siyasi geçmişi üzerinden şekillenen tarihi tanıklık izlenimi yaratan bir kitap olmuş. Aslında bi kazı için nelerle mücadele edildiğini de gözler önüne serilmiş. Kısmen eğitici buldum.
2017 67. kitabı
Yazarının da Ejiptolog olması sebebiyle bilgi ve donanım acısından hayli üst düzey bir kitap. Tutankamon tarihe geçmiş Mısır Firavunlarindan bana kalırsa en farklisi Hem yas ve hükümranlık süresi bakımından en silik ve toy olanı ancak buna karşın Mısır firavunlarının tanrisalliklarini hiyerarşik olarak sıralayacak olsak en kudretlilerinden birisi... Kesinlikle oldukça ilgi çekici bir konunun doyurucu bilgi ve birikim ile işlenmiş hali. Teknik kusurları kurgudaki anlık sıçrama ve hikayedeki genel duygusal zayıflığı görmezden gelirsek son derece dolu bir kitap. Akademik yani biraz agir basmış bir de çok uzun bir dönemi anlattığı için yer yer kopukluklar oluşmuş. Son derece onemli olay ve gelişmelerin geliştirilme hissiyatı yaratacak kisalikta yazilmasi biraz üzse de genel olarak emek harcanmış ve başarılı bir kitaptir...
2018 417. kitabı
Christian Jacq'in şimdiye kadar okuduğum tüm kitaplarında eski Mısır'da geçen hikayeler yer alıyordu. Bu kitapta iste 1900'lü yılların başında Tutankamon'un mezarının aranmasını konu eden bir hikaye mevcut. Bu bakımdan beklediğimi tam bulamadım desem yeridir..
2022 57. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2022 16:03
Kitabın öyle bir hitabeti var ki Tutankomun’u Carter ile bulduk , kazıyı Carter ile yaptık ve mumyayı yine beraber açtık hissine kapatıyor . Kitabı cümle aleme tavsiye ediyorum. Güzel , akıcı ve sürükleyici bir bulunuş hikayesi. Kendini 3 bin küsür yıllık bir mumyaya adayan sadık bir arkeoloğun hayatı…

Christian JacqYazar · 27 kitap
1947'de Paris'te doğdu. 13 yaşındayken hayatına yön verecek kitabı okudu: Jacques Prienne'nin "Eski Mısır Uygarlığı Tarihi". Bunu takip eden 5 yıl içinde 8 roman yazdı. Böylece edebiyat kariyeri başlayan Jacq, 50 yaşına geldiğinde 50'nin üstünde eser vermişti. 17 yaşında Mısır'da geçirdiği balayı sırasında II. Ramses'in devrilmiş olan dev heykeliyle ilk kez karşılaştı. Jacq'ın kaderi artık belirlenmişti. 21 yaşında Sorbonne Üniversitesi'nde Mısır bilimi (Egyptology) ve arkeoloji eğitimi gördü. Çalışmalarını sürdürüp Eski Mısır konusunda doktora yaptı. 1986'da doktora tezi Editions du Rocher tarafından yayınlandı. Böylece akademik kariyeri ve ünü sağlamlaştı. 20 bilimsel makale yayınladı. "Büyük Firavunların Mısır" adlı makalesi 1981'da Academie Française ödülünü aldı. 1987'de yazdığı "Mısırlı Champollion" adlı romanıyla dikkatleri çekti ve büyük bir ün kazandı. Tehlikede olan tarihi alanların korunması için halen başkanlığını sürdürdüğü Ramses Enstitüsü'nü kurdu. 1995 yılında Alexander Dumas'nın ve 19. yüzyılın diğer ünlü dizi roman yazarlarının izinden giderek II. Ramses'in hayatını anlatan 5 ciltlik romanını yazdı.