Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ücretli Emek ve Sermaye

Karl Marx

Ücretli Emek ve Sermaye Gönderileri

Ücretli Emek ve Sermaye kitaplarını, Ücretli Emek ve Sermaye sözleri ve alıntılarını, Ücretli Emek ve Sermaye yazarlarını, Ücretli Emek ve Sermaye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Üretken sermaye ne kadar büyürse, işbölümü ve makine kullanımı o kadar genişler. İşbölümü ve makine kullanımı ne kadar genişlerse, işçiler arasındaki rekabet o kadar genişler ve ücretleri o denli küçülür.
(...) satıcılar arasında, piyasaya sürdükleri metaların fiyatını düşüren bir rekabet söz konusudur. Fakat aynı zamanda alıcılar arasında da bir rekabet vardır; onların rekabeti de satışa sunulan metaların fiyatını yükseltir.
Reklam
İşçi, kendini kiraladığı kapitalisti dilediğinde terk eder, kapitalist de uygun bulduğu her an, artık ondan faydalanmadığı ya da istediği faydayı artık sağlamadığı an işten atar. Ne var ki, yegâne gelir kaynağı, emek gücünün satışı olan işçi, tüm alıcılar sınıfını, yani kapitalistler sınıfını, kendi varlığından vazgeçmeden terk edemez. O, şu ya da bu kapitaliste ait değildir, ama kapitalistler sınıfına aittir.
Bir ev büyük ya da küçük olsun, etrafındaki evler de küçük olduğu sürece, bir konuta dair tüm toplumsal talepleri tatmin eder. Ama küçük bir evin yanı başında bir saray yükselirse, o küçük ev bir kulübe haline ufalır. Bu küçük ev artık, sahibinin hiç talepte bulunamayacağının ya da sadece en asgari taleplerde bulunabileceğinin alametifarikasıdır; ve uygarlığın ilerleyişi sırasında istediği kadar yükseledursun, komşu saray aynı, hatta daha büyük oranda yükseldiğinde, görece küçük evin sakini kendini dört duvarının arasında gitgide daha huzursuz, hoşnutsuz, ezik hissedecektir.
Ama sermaye yalnızca emekle yaşamaz. Aynı zamanda aristokrat ve barbar bir efendi olarak sermaye, kölelerinin cesetlerini, bunalımlar sırasında can vermiş bütün işçi kurbanlarını, kendisiyle birlikte mezara sürükler.
Ücretli emek için en elverişli olan koşul üretken sermayenin olabildiğince hızlı büyümesidir demek, işçi sınıfı ne kadar büyük bir hızla çoğalır ve kendisine hasım olan gücü, kendisine ait olmayan ve kendisi üzerinde egemen olan zenginliği genişletirse, burjuvazinin kendisini kuyruğuna takıp peşinden sürüklemesine yarayan altın zincirleri kendi eliyle üretmekten hoşnut olarak, yeniden burjuva zenginliğini artırma, sermayenin gücüne güç katma uğrunda çalışmaya koyulacağı koşullar o kadar elverişli olur demekten başka bir şey değildir.
Ücretli Emek Ve Sermaye
Ücretli Emek Ve Sermaye
Maharram Akperov

Maharram Akperov

@maharramakperov
·
20 Nisan 22:22
Sermayenin hızla büyümesinde işçinin çıkarı vardır demek, işçi başkalarının zenginliğini ne kadar hızlı bir biçimde artırırsa, kendisine düşen kırıntılar o kadar bol olacak, o kadar büyük sayıda işçi çalıştırılabilecek ve yeni işçiler yaratılabilecek, sermayeye bağımlı köleler yığını o kadar artırılabilecek demekten başka bir şey değildir.
Reklam
Sermayenin hızla büyümesinde işçinin çıkarı vardır demek, işçi başkalarının zenginliğini ne kadar hızlı bir biçimde artırırsa, kendisine düşen kırıntılar o kadar bol olacak, o kadar büyük sayıda işçi çalıştırılabilecek ve yeni işçiler yaratılabilecek, sermayeye bağımlı köleler yığını o kadar artırılabilecek demekten başka bir şey değildir.
Hiç boş zamanı bulunmayan,uyku,yemek yeme vb. salt fiziksel kesintiler dışındaki bütün ömrü kapitalist için kullandığı emeği tarafından soğurulan bir insan, bir yük hayvanından beter durumdadır. Bedenen çökmüş ve zihnen vahşileşmiş olan böyle bir insan,başkalarının zenginliğini üreten bir makineden başka bir şey değildir.
"Kullanacak boş zamanı olmayan, uyku, yemek vb. gibi salt fiziksel kesintiler dışında tüm yaşamı kapitalist hesabına çalışmaya giden bir adam, bir yük hayvanından daha beterdir. O, fizik olarak ezilmiş, kafaca alıklaşmış, başkası için servet üreten basit bir makinedir. "
Bütün metaların değerleri, genellikle, ancak,arz ve talepteki sürekli dalgalanmaların sonucu olarak durmadan değişen pazar fiyatlarının birbirlerini dengelemeleri ile gerçekleşir. Bugünkü sistemin temeli üzerinde,emek bütün öteki metalar gibi bir metadır ancak.Bundan dolayı onun da kendi değerine uygun düşen bir ortalama fiyata ulaşması için aynı dalgalanmalardan geçmesi gerekir.Bir yandan onu bir meta gibi görmek,öte yandan da onu metaların fiyatlarını belirleyen yasaların dışında tutmayı istemek saçmadır.Köle,kendi geçimi için kesin ve değişmez bir miktar alır,ama ücretli emekçi öyle değildir.Salt bir durumda,ücretinde meydana gelen düşmeyi telafi etmek için olsa bile, bir başka durumda ücretini yükseltmeye çalışmalıdır.Eğer kapitalistin iradesini, diktasını,değişmez bir iktisat yasası olarak kabul etmekle yetinirse,kölenin sahip olduğu güvencesi olmaksızın onun bütün sefaletini paylaşacaktır.
Reklam
iş gücünün değeri,ya da günlük konuşmadaki emeğindeğeri,geçim araçlarının değeri ile,yani bunları üretmek için gerekli emek miktarıyla belirlenir.
İşçinin sattığı şey,doğrudan doğruya emeği değil,onu kullanma hakkını geçici olarak kapitaliste devrettiği işgücüdür.Bu o kadar doğrudur ki,
Eğer emeğin ya da başka herhangi bir metanın değerinin,son tahlilde,arz ve talep tarafından belirlendiğini varsaydınız, tam bir yanılgı içinde olurdunuz.Arz ve talep,pazar fiyatlarındaki geçici dalgalanmalardan başka bir şeyi düzenlemez.Arz ve talep, bir metaın pazar fiyatının neden kendi değerinin üstüne çıktığını ya da altına düştüğünü açıklar,hiç bır zaman bu değerin kendisini değil.Varsayalım ki, arz ve talep birbirlerini dengeliyorlar,ya da iktisatçıların dedikleri gibi,ödeşiyorlar. Bu karşıt güçler eşitlendikleri anda birbirlerini felce uğratırlar ve şu ya da bu yönde etkin olmaktan çıkarlar.Arz ve talep eşitlendiği,dolayısıyla etkin olmaktan çıktığı anda,bir metanın pazarfiyatı kendi gerçekdeğeri ile,yani pazar fiyatının onun etrafında dalgalandığı standart fiyatı ile çakışır.Bu değerin mahiyetini araştırırken, arz ve talebin pazar fiyatları üzerindeki geçici etkileri ile bir alıp veremediğimiz olamaz.Bu,ücretler için olduğu kadar, öteki bütün metaların fiyatları için de geçerlidir.
423 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.