Bir Hakan Geda Macerası

2015
Kanon Kitap

2025 27. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 13:44
Macera-gerilim türünde bir kitap okuma isteğimle, bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Cenk Kayakuş’un Uçuş 345 isimli kitabını okudum. Başlangıç için gerçekten harika bir tercih yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim. Kitap, 30 Ocak 1975’te İzmir–İstanbul seferini yapan 345 sefer sayılı Türk Hava Yolları uçağının Marmara Denizi’ne düşmesiyle başlıyor. Hâlâ Marmara açıklarında, içinde yolcularıyla birlikte yatan bu uçağın hikâyesi, gerçek bir olaydan ilham alınarak kurgulandığı için beni daha ilk sayfalardan itibaren içine çekti. Özellikle kitabın ana karakteri Hakan’a bayıldığımı belirtmeliyim. Sadece Hakan değil, yan karakterlerin de oldukça özenli işlendiğini fark ettim. Her biri hikâyeye farklı bir yön kazandırıyor. Karakterler sadece birer kurgu figürü değil, sanki gerçekten yaşamış gibilerdi. Kitabın dili sade, akıcı ve oldukça sürükleyici. Her bölümde yeni bir sır açığa çıkıyor ve bu gizem zinciri, “Bir sonraki sayfada ne olacak?” sorusunu sürekli canlı tutuyor. Farklı olayların sonunda birleştiği kitaplara bayılıyorum; bu kitap da o tatmini fazlasıyla verdi. Kurgu sadece bugüne değil, tarihin derinliklerine de uzanıyor. 1975’teki uçak kazasından başlayan hikâye; Kıbrıs Barış Harekâtı’na, oradan da Avrupa Hun İmparatorluğu’na ve Atila’nın gizemli mezarına kadar uzanan soluksuz bir serüvene dönüşüyor. Gerçek olaylar ve tarihi göndermelerle örülü bu yapı, kitaba hem derinlik hem de özgünlük katmış. Aynı zamanda yazarın bilgi birikimini ve araştırma gücünü de açıkça ortaya koyuyor. Benim için en önemli nokta ise evet sorulsaydı mutlaka tavsiye ederdim
Kitap yorumum
2023 115. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2023 02:40
UÇUŞ 345 Uçuş 345 kitabının yorumuyla sizlerleyim. Harflerle Okuyoruz grubuyla oku yor YAZAR moderatörlüğünde Eylül ayında "U" harfinden @cenkkayakus 'un kaleminden #UÇUŞ345 kitabını okudum. Uçuş 345, yazarın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Gerçek bir olayın kurguyla harmanlanması ve yazarın olayları ince eleyip sık dokuması görülmeye değerdi. Kusursuz anlatımı, bitmeyen enerjisiyle kitabın her sayfasında her an bir olay olacakmış hissine kapıldım. Kitaptan bahsedecek olursam; Hakan Geda, Atatürk Havalimanı'ndan arkadaşı İsmet'i alıp Topkapı Sarayı'na geliyor. Müze müdürü İlber Alatlı'ya gizemli bir zarf gelmiş ama nereden geldiği ve gönderen kişi belli değil. Kaseti gönderen kim? Hakan zarfı açtığında içinden bir kaset çıkıyor. Kasetin üzerinde 345 yazılıdır. Kaseti incelediklerinde Almanca birkaç cümle duyuluyor. Hakan daha sonra kaseti alıp bu Almanca kelimeler üzerinde araştırma yapmaya başlıyor. Çıkan sonuçlar ise çok ilginç Hakan Geda, yaptığı araştırma sonucunda; 30 Ocak 1975 tarihinde İzmir'den kalkan THY'na ait TK345 sefer sayılı uçağın İstanbul'a inişi sırasında Marmara Denizi'nin serin sularına düştüğü bilgisine rastlıyor. Uçağın modeli ise Fokker F28'dir. Fokker F28, döneminin en ikonik uçaklarından olmasına rağmen aynı zamanda birçok uçak kazasına karışmış da bir modeldir. Hakan, TK345'in denize düşmesinin sabotaj sonucu düştüğüne inanıyor. Yaptığı araştırmalarda Florya sahilinde bir balıkçının, kayalıkların olduğu bölgede cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi yer alıyor.Hakan Geda, şüphelerinde haklı olabilir mi? Araştırmalar derinleştikçe ilginç detaylar ortaya çıkıyor. Hakan'ı bekleyen gizemli olaylar neler olabilir? Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar #okudumbitti #kitapyorumum #TK345 #erdeminkitapligi #izmir #istanbul
2025 5. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 01:53
İnstagramda gördüğüm bi yazı üstüne bu konu hakkında bi kitap olduğunu öğrendim. Kitapta kazanın birebir nasıl olduğu anlatıyor daha sonrası kurgu olarak devam ediyor bölümler kısa ve sürekli bi yerden bi yere atlıyor sonunda hepsi aynı olaya bağlanıyor ama derinlik yoktu. Yazarın diğer kitaplarına şans verilebilir. En azından Marmara denizinde 42 kişilik bir mezar olduğunu ve halen yetkililerin bu konuda bişey yapmadığını öğrenmiş oldum.
2021 35. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2021 22:30
Aslında güzel kitap fakat böylesine üzerinde titizlikle çalışılmış bir konu, rafine bir üslupla ve daha az karmaşık bir akış ile yazılabilirdi. Bu kadar puan kırmamın sebebi bu oldu. Ara vermeden okunması gereken bir kitap bana kalırsa. Yazar olay akışını bir oradan bir buradan tutup getirmiş. Fakat konunun hem gerçek olması hem de çözüme kavuşmamış olması ile oldukça ilgi çekici. Yine de sırf konusu bakımından okunmaya değer bir kitap.
Polisiye
2022 379. kitabı
Tarih ; 30 Ocak 1975... Olay ; İzmir-İstanbul seferini yapan 345 sayılı Türk Hava Yolları uçağı Marmara Denizi'nde sularına gömülüyor... Havaalanında son iniş anında kesilen elektrikten dolayı 345 sayılı uçak son anda bir tur daha atmak zorunda kalıyor. Çok kısa bir an aslında. Fakat çok büyük bir felakete yol açan kısa bir süre bu. Çünkü kırk iki kişi ile birlikte Marmara Deniz "inde kayboluyor uçak. O karanlıkta ve yeterli ekipmanın olmamasından dolayı yeri bir türlü tespit edilemiyor. Ancak ertesi günü birkaç parçası denizde bulunsada nokta atışı burada diyemiyor kimse. Ve olaydan kırk yıl sonra tekrar gündeme geliyor bu durum. Çünkü ortada dönen zarf ve kaset var. Bu kasetlerden biri Hakan Geda 'nin da dikkatini çekiyor. Bir ucu Kıbrıs Barış Harekatı'na ve Avrupa Hun İmparatorluğu 'na kadar uzanıyor bu olay. Yine akıcı macera dolu bir eserdi. Okurken zaman zaman İnternete bu olayla ilgili yazılara baktım. Yazarın anlatımı ve kalemi çok iyi
2019 19. kitabı
Okunma: 29 Mart 2019 11:08
Türk Havacılık tarihinin en bilinmeyene yapılan uçuşu #uçuş345 30 Ocak 1975... THY 345 sefer sayılı yolcu uçağı 42 yolcusuyla birlikte İzmir'den hareket ediyor. Uçak İstanbul'a kadar normal bir sefer yapıyor, tam inişe geçeceği sırada kuleden anons yapılıyor: "Pist ışıkları genel bir elektrik arızası yapmıştır...” . . Kaptan pilot tekrar yükselip inişe geçeceğini söylüyor. Marmara denizi üzerinde tur atmaya başlıyor. Ardından, uçağın kuleyle irtibatı kesiliyor ve bilinmeyen bir nedenle Marmara Denizi'nin karanlık sularına gömülüyor. Uçak o gün denize neden düştü, uçağın enkazının 44 yıl boyunca bulunamamasının sebebi neydi, uçakta hayatını kaybedenlerin cesetleri niçin sırra kıdem bastı? Yaşanmış trajik uçak kazası sonrası derin sularda dolaşmaya başladığımız #hakangeda ile sırları tek tek çözerken bir an olsun tempo düşmüyor ve kitabı kapattıkdan sonra bile konuyu araştırmaya devam ediyorsunuz. Konudan konuya, tarihin en ünlü hükümdarından, günümüzde yaşanan kirli oyunlara , komplo teorilerine kadar geniş bir yelpazede bilgi sahibi olmaya daha çok araştırma yapmaya engel olamıyorsunuz. ⬇️⬇️⬇️⬇️ Hayatını kaybedenlerin yakınlarından biri de uçağın pilotunun kızı Elçin İstektepe'ydi. İstektepe, pilot babası Mehmet Topçuoğlu'nu kaybettiği bu kazadan 34 yıl sonra yine benzer bir kazanın şokunu yaşadı. İstektepe, 25 Mart 2009’da Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü kazada helikopteri kullanan pilot Mustafa Kaya İstektepe'nin eşiydi.
2022 11. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 00:27
Bir uçak kazası ancak bu kadar hoş kurgulanabilirdi... Gizem... Heyecan... Aldı başını gitti ;) Teşekkürler Cenk Kayakuş ... Uçuş 345 ‘ in son sayfasından= Kitapların üstünde tek bir kişinin adı yazar, ama onlar asla tek bir kişi sayesinde ortaya çıkmazlar. Güzeldi ;)
2023 10. kitabı
30 ocak 1975 İzmir - İstanbul seferini yapan 345 sefer sayılı THY 'nin Bursa isimli uçağı Marmara Denizinde sulara gömülür. Uçakta bulunan 42 kişiden kurtulan olmadı. Yaşanmış bir olaydır. Yazarın kurgusu, karakterleri harika.. "Hakan Geda" macerası hep devam etsin diyorum başka birşey demiyorum :)
2025 7. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 11:57
Arkadasimin tavsiyesi ile basladim ama kitaplari yarim birakmayi sevmedigim icin devam etmek zorunda kaldim. Yazar cok fazla Cuneyit Arkin filmi izlemis sanirim, ozellikle kilicli dovus sahnesinde bunu dusundum. Bir de kadinlar hakkinde icten ice yorum yapip duran sig , itici bir Hakan karakteri var. Emek verilmis o yuzden biraz acimasiz olacak ama benim icin maalesef vakit kaybiydi. Kitap kalite standartim cok yukselmis sanirim, bu kitapla bunu ogrenmis oldum:) Yorumum bu kadar, keyifli okumalar.
2023 137. kitabı
30 Ocak 1975 yılında, İzmir'den gelen Türk Havayolları uçağı ile kule arasında elektrik kesintisi sebebiyle irtibat kesilir. Sonrası anlaşılır ki; Florya sahili açıklarında, Marmara sularına çakılmıştır. Dönemin imkansızlıkları nedeniyle cesetler de dahil uçağa dair hiç bir şey, çakıldıkları Marmara’nın derin sularından çıkartılamamıştır. Üzerinden kırk yıl geçmiş ve olay unutulmuştur. Günümüze gelindiğinde bu kazayla bir şekilde ilişkisi olanlara bir zarf ulaşır. Zarflardan üstünde sadece 345 yazan bir kaset çıkar. Bu olay Hakan Geda’ya kadar ulaşınca, Kıbrıs Barış Harekatına ve Avrupa Hun İmparatorluğuna kadar giden büyük bir gizemin kapıları aralanır. Türkiye'nin ilk ve tek denize düşen yolcu uçağı olan TK 345 sefer sayılı uçağı konu edinen bir roman. Yazar romanın başında, aslında böylesi kötü bir olayın kırkıncı yılında, zamanın imkansızlığı gerekçe gösterilerek çıkarılmayan yolcuların anısına yazmış olduğu bir eser olduğunu ifade ediyor. Ayrıca bu roman hazırlanırken, Türk Havacılık Kronolojisinden de yararlanılmış, pek çok araştırma yapılmış. Son sayfalarda yazarın notuyla birlikte, sivil havacılıkta meydana gelen uçak kazalarına, gizemli olaylara da değinilmiş. Macera romancılığında bir numara haline gelen Cenk Kayakuş, ortaya koyduğu Hakan Geda karakteri ile maceralarına devam ederken, kendi tarihimize ait, son derece gizemli olan bu uçak kazası ile ilgili romanı, gerçeklere dayanarak yazmış. Bugün kazanın üstünden yıllar geçmesine rağmen enkazı hala Marmara Denizi'nin suları altında, içindeki mürettebat ve yolcularla birlikte yatan bu uçak kazasını, eminim siz de benim gibi hiç duymamışsınız. Üzerinden kırk yıldan fazla bir süre geçmiş bu gizemli olaya dair mükemmel kurgusuyla birlikte, soluk kesen bir eser. Şiddetle

Cenk KayakuşYazar · 9 kitap
Cenk Kayakuş, 1986 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler mezunu olan yazar, romancılığın dışında bir reklam ajansında interaktif reklam yazarı olarak çalışıyor. Cenk, yaklaşık on yıldan beri edebiyat ile ilgileniyor ve bugüne kadar dört roman kaleme aldı. 2008 yılında piyasaya çıkan ilk romanı Av'ın ardından kendine özgü bir okur kitlesi elde eden yazar 2012 yılındaki ikinci romanı Saplantı ve hemen arkasından gelen Kara Güneş adlı romanlarıyla Türkiye'de macera romancılığına farklı bir boyut kazandırdı. Şubat ayında okurlarla buluşan dördüncü romanı Piri Reis'in Sırrı ile Osmanlı tarihinin gölgede kalmış efsanevi denizcisinin hayatındaki önemli noktaları ele alarak gerçekle kurguyu başarılı bir şekilde harmanlıyor. Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi'nde Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi dalında yüksek lisansına devam eden yazar uzun bir süredir İstanbul'da yaşıyor.