Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Evrimin Işığında İnsan

Ustaca Yaşam

Ali Demirsoy

Ustaca Yaşam Gönderileri

Ustaca Yaşam kitaplarını, Ustaca Yaşam sözleri ve alıntılarını, Ustaca Yaşam yazarlarını, Ustaca Yaşam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
440 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Ülkemizdeki hakim (dinci-milliyetçi) politik iklimin nedenlerini, bir bilim adamı titizliğiyle evrimsel-tarihsel bir yaklaşımla ele almış ve çok önemli çıkarımlara ulaşmış Ali Demirsoy. Ülkenin yıllardır içinden çıkamadığı dinci-milliyetçi sarmalın nedenlerini, gerek kendi yaşamından, gerek toplumsal-siyasal olaylardan, gerek medyadan… çeşitli mecralardan örneklerle ele alıyor. Avrupa’nın yüzyıllar önce elde edip, medeniyetin ve dünya hakimiyetinin oluşmasını sağladığı Demokrasinin, uzlaşma kültürünün bizde neden oluşamadığını ve bu gidişle oluşmasının mümkün olmadığını, nelerin değişmesi gerektiğini gerçek bir bilim adamı gözüyle örneklerle ele almış. Tavsiye ederim.
Ustaca Yaşam
Ustaca YaşamAli Demirsoy · Asi Kitap · 201862 okunma
Devlet Adamı ve bilim adamı yetiştiremeyenler er ya da geç çıkmaza sürüklenir
Reklam
İslamın şartı 5, 6.'sı kendini (haddini) bilmektir.
Matematik->Fizik->Kimya->Biyoloji-> Antropoloji-> Psikoloji->Sosyoloji->Ekoloji->Siyaset-> Teoloji Bu akış sadece soldan sağa doğru olabilir, sağdan sola doğru akışı mümkün değildir. Yani teoloji ile hiçbir bilgiye ulaşamazsınız.
"Galileo: Sorunu da çözümü de kendinde ara. Bilgeliğimiz, çok bilmek değil, bildiklerimizi organize et­mektir.
Yaşadıklarım bana bir şeyi daha öğretti: Başınıza neler gel­diğinden çok daha önemlisi, o durumda ne yapmanız gerek­tiğini bilmektir. Eğer siz tepkilerinizi denetleyemiyorsanız, bu sefer tepkileriniz sizin yaşamınızı denetlemeye başlıyor ve şunu da unutmamak gerekiyor: Gücüm-pilim bitti dedi­ğiniz anda bile birilerini aydınlatman için hala enerjinizin mevcut olduğudur.
Reklam
Cenneti tanımanın iki yolu olduğu söylenir; biri gelenek­sel anlatımla öldüğünüzde, ikincisi yaşadığınızda. Dogma­tikler, öldüklerinde cennete gitmenin yolunu ararlar, bütün çabalarını bu yönde yoğunlaştırırlar (kurbanlar, haclar, na­mazlar, oruçlar vs); bilimsel kafası olanlar ise yaşadıklarında bunu tatmak isterler. İşte, uygarlıklar arasındaki çatışmaların nedenlerinden biri de bu davranış farklılığıdır.
Türk evrimsel biyolog Ali Demirsoy'dan değerli birkaç alıntı
Uygar bir insan her şeyin değerini, uygar görünmeye ça­lışan bir insan ise onların fiyatını bilir. Kendinizi şu ya da bu şekilde sev­dirmeye kalkışmayın, yapacağınız tek şey sadece kendinizi sevilmeye bırakmaktır. Hiçbir şeyi göze almayan kişi, hiçbir şeye sahip değildir ve kendisi de bir hiçtir. Gelişme için değişme zorunludur; ancak her değişme ge­lişme değildir.
Hükümet etme sanatı, halkı devamlı meşgul edecek sorunlar yaratma sanatına dönüşmüştür. Son 50 yıldır geriye bir bakın, her sabah haberlerde halkı hop kaldırıp hop oturtacak bir uygulama piyasaya sürülüyor; biraz düşünen­ ler akşama kadar onun -kendi çıkarı açısından- yorumunu yaparak enerjisini tüketiyor;
Zira "hakiki ya­lan cehalettir". Böylece, Platon, "Bu tip şairleri, başına çelengini takıp kokular serptikten sonra, devletimizden çıkarmalıyız" der. "Bize, doğruluk, cesaret, sağduyu, itidal gibi faziletleri aşılayacak şairler ve yazarlar gereklidir" der. "Çünkü devletimizde yararlı bir işi olmayanın yeri yoktur" der. Çocukların, gelenek ve göreneklerin masallarıyla değil, iyiyi amaçlayan yurt ve ahlak bilgisiyle eğitil­mesi gerekeceğini savunur.
Reklam
Bu kadar kin, bu kadar garez, bu kadar acımasızlık, bu ka­dar nefret, bu kadar gaddarlık benim mensup olacağım top­luluk olamaz. Eğer geleneğimiz buna izi n veriyorsa, ben bu gelenekten değilim, eğer kültürümüz buna izin veriyorsa ben bu kültürden değilim; eğer milli duygularımız buna izin veriyorsa, ben bu milletten değilim. Eğer insanlık bu ise ben insan bile değilim.
440 syf.
10/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Çoxları kimi şəxsi inkişaf kitabı niyyəti ilə başladığım,amma içində bir çox mövzu haqqında səmimi, dürüst və cəsarətlə yazılmış fikirlərin olduğunu anladığım əsər oldu. Əsərdə bir çox mövzu təkamül nəzəriyyəsi ilə izah edilmişdi. Türk cəmiyyətinin hazırda olduğu vəziyyət və bunun səbəbləri də çox aydın və geniş şəkildə araşdırılmış,şəxs və cəmiyyət olaraq həyatımıza tətbiq etməli, dərs almalı olduğumuz bir çok mövzuya toxunulmuşdu. Ali Demirsoyun oxuduğum ikinci kitabıdır. Oxuduğum birinci kitabı olan
Renklerin Kökeni
Renklerin Kökeni
qədər axıcı və rəngli olmasa da, mənə çox fərqli baxış bucağı qazandıran kitab idi Ali Demirsoyun eyniadlı TEDx çıxışını da tövsiyə edirəm. Çox bəyəndiyim çıxışlarından biri idi.
Ustaca Yaşam
Ustaca YaşamAli Demirsoy · Asi Kitap · 201862 okunma
Rüzgarın yönünü .. . Değiştiremiyorsan .. . Yelkenlerini Rüzgara göre ayarla Çünkü dünya, karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir.
Gürültü patırtının ortasında sessizce, sükunetle dolaş; sessizliğin içinde huzur var. Sakın bunu unutma.
Düşün Kim üzebilir seni senden başka ? Kim doldurabilir içindeki boşluğu , sen istemezsen ? Kim mutlu edebilir seni , sen hazır değilsen ? Kim yıkar, yıpratır sen izin vermezsen ? Her şey sende başlar , sen de biter Yeter ki yürekli ol tükenme , tüketme Tükettirme içindeki yaşama sevgisini Ya çare sizsiniz ya da çaresizsiniz ( Nietszche ‘den seçmeler)
Bir defa kopya çektiği ithamı ile lise 2. sınıfta Fran­sızca dersinin bir yazılısında sıfır verilmiştir. Bunun nedeni de, bu satırların yazarının yazılı sırasında bir ya da iki Fran­sızca cümlenin çevirisini hatasız yapmış olmasıydı. Hocaya göre, benim gibi bir insanın böyle bir cümleyi hatasız yapma­sı olanaksızmış, olsa olsa bu ancak kopya çekmekle olurmuş. (Tabii çevirisinin yapılaması olanaksız olduğu varsayılan bir cümlenin bir sınavda sorulmuş olması da başka bir komedi ve eğitim ayıbı.)
216 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.