Gece Uykusuzluğunun Yaratıcı Gücü

Sleepless: Unleashing the Subversive Power of the Night Self
Orijinal Dil:
İngilizce

2025 9. kitabı
Annabel Abbs’in Uykusuz: Gece Uykusuzluğunun Yaratıcı Gücü kitabı,uykusuzluğu bir problemden çok,bir keşif alanı olarak gören ve onu hayatın karanlık saatlerine anlam katan bir olguya dönüştüren etkileyici bir kitap. Abbs,kişisel kayıpları ve travmaları üzerinden,uykusuz geçen gecelerin nasıl dönüştürücü bir güç haline gelebildiğini çarpıcı bir dille aktarmış biz okurlara. Kitabın en ilgi çekici yanlarından biri,bireysel bir deneyimi evrensel bir hikayeye dönüştürme yeteneği kesinlikle. Gece Benliği kavramı,yalnızlık ve karanlıkla barışmaya çalışan herkes için yeni bir bakış açısı sunuyor. Özellikle,yazarın uykusuzluğun insanı sadece yoran bir süreç değil,aynı zamanda hayal gücünü tetikleyen bir alan olduğuna dair verdiği örnekler,hem bilimsel hem de duygusal bir bağ kurmayı başarıyor. Lee Krasner gibi yaratıcı isimlerin hikayelerine yer vermesi ve uykusuzluğu yaratıcılıkla ilişkilendirmesi,kitabın temel felsefesini de güçlendirmiş diyebilirim. Abbs,kendi yaşamındaki kayıpların ve gece karanlığında yüzleşmek zorunda kaldığı hislerin yalnızca bir “yük” olmadığını,aynı zamanda bir yeniden inşa sürecine nasıl dönüştüğünü samimiyetle anlatıyor. Özellikle “Gece Benliği” adlı ilk bölüm,yazarın kayıplarının ardından hayata tutunma çabasını derin bir samimiyetle ortaya koyuyor. Babasının ölümüyle başlayan bu uykusuz geceler,karanlık saatlerde düşüncelerle yüzleşmenin zorluğu kadar,kişinin kendisiyle barışmasına da alan yaratıyor. “Pervasız” ve “Değişken” gibi diğer bölümler ise yazarın sadece kendi deneyimlerini değil,doğayla,sanatla ve insan varoluşunun sınırlarıyla olan bağlantısını araştırıyor. Özellikle Sussex sahilinde geçen yürüyüşler,denizle ve karanlıkla olan ilişkiyi sorgularken bizleri geceye dair yeni bir düşünce biçimine davet ediyor. Abbs, bu sahnelerde
2025 238. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2025 00:00
"UYKUSUZ" "Gelgelelim korkularımızla barışmayı başaramazsak, gecenin birçok niteliği kaybolur, sınırsız dehşetimiz tarafından varoluşun dışına itilir. Ve gecenin kendi hakikatleri varsa, eğer bir parçamız onun karmaşık iç manzarasında var oluyorsa, korkumuzla dost olmaktan başka seçeneğimiz yoktur. Yoksa Gece Benliğimizi nasıl tamamen özgürleştirebiliriz?" Gecenin karanlığı sizi de korkutuyor mu? Yoksa uykusuz kaldığınız saatlerde kendinizi çaresiz mi hissediyorsunuz? Bazı geceler vardır ki, uyku bizden kaçar. Döner dururuz, gözlerimizi kapatsak da zihnimiz susmaz. Çoğu insan için uykusuzluk huzursuzluk ve yorgunluk anlamına gelirken, Annabel Abbs için bu durum bambaşka bir kapıyı aralıyor. 2020 kışı, Annabel Abbs için ardı ardına gelen kayıplarla doluymuş. Üvey babası, öz babası ve en son sevgili köpeği... Bu acılar onu uyuyamaz hale getirmiş. Ancak bu hüzünlü hikâye beklenmedik bir şekilde dönüşmüş. Abbs, uykusuz gecelerin aslında bir ceza değil, bir armağan olduğunu fark etmiş. Gecenin sessizliğinde, kalabalıktan uzak o saatlerde başka bir benlikle tanışıyor: 'Gece Benliği.' Abbs’in ifadesiyle bu, yalnızca karanlıkta ortaya çıkan gizemli bir benlik. Yaratıcılığın, özgürlüğün ve düşüncenin sonsuz sınırlarının keşfedilebildiği bir alan. Böylece uykusuzluk artık bir eksiklik değil; üretkenliğin, farkındalığın ve ilhamın kaynağına dönüşüyor. Kitabın ilk bölümü olan Gece Benliği, Abbs’in babasının ölümünden sonraki uykusuz gecelerini ve hayata tutunma çabasını derin bir samimiyetle anlatıyor. Karanlık saatlerde düşüncelerle yüzleşmenin zorluklarını, aynı zamanda kişinin kendisiyle barışmasına açtığı alanı gözler önüne seriyor. Pervasız ve Değişken gibi bölümler ise yazarın sadece kendi deneyimlerini değil, doğayla, sanatla ve insan varoluşunun sınırlarıyla olan
2025 13. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 18:59
UYKUSUZ . Hepimizin günlerce uykusuz kaldığı bir gündü bundan tam iki sene öncesi... Sonrası tam bir kabus, unutulmayan acılar ve yas. O felaket gecenin ardından çoğumuz uykusuzluk ile boğuştuk; bazılarımız hala boğuşuyor eminim. Kabullenmesi zor, hatta imkansız bir şeydi yaşanılanlar... İşte bu kitapta da, karakterimiz pandemi zamanı ailesi ile bir noel yemeği planlarken, babasının ani ölüm haberi ile şoka girmişti. Kayıplarla tetiklenen ve yas tutma süreci ile de ilişkili olan #uykusuzluk yaşamaktaydı bilinçsizce. Geceleri dirençli, becerikli kişiliğinden kaçıp kendi üzüntüsüyle kimseyi etkilemeden yas tutarak var olabiliyordu. Ve bu varoluşları sırasında #gecebenliği ni keşfetti. Bu keşfini yaşarken de bizleri hem kendi sorgulamasına hem de baykuş yazarlarımıza ulaştırdı. İşte bu kitap, karanlığa ve uykusuzluğa doğru bir yolculuk hakkında. Ve bu iki basit kelime, görüyoruz ki korktuğumuz ve nefret ettiğimiz her şeyle dolu. Gece benliğimiz, güçlü bir teselli ve hayalgücü, şifa ve umut aracı. Uykusuzluğun eşlik ettiği kaygıyı ortadan kaldırmaya, neden uyumadığımızı anlayıp sonrasında da bununla başarımızı ortaya çıkaracak bir girişime yönelten bir okuma. Uykusuzluk nedeniyle yaşanılan fiziksel ve zihinsel yorgunluğu okuyucuya aktarırken, geçmişte uykusuzluk çekmiş sanatçıların, yazarların, düşünürlerin hikâyeleriyle iç içe geçen anlatımı kitabı kurgusal eser olmaktan çıkarıp aynı zamanda bir araştırma kitabı olduğunu da gösteriyor. Laura Cereta'dan Virginia Woolf' a, Katherine Mansfield' den Rosamond Lehmann' a, Louise Bourgeois, Sylvia Plath, Joan Mitchell ve daha niceleri... Özellikle kadınların bu konuda yaşadığı zorlukları ön plana çıkarıyor, ki uykusuzluk konusunda kadınlar sıklıkla küçümsenmiş veya tıbbi olarak yanlış yorumlanmış zamanında. Bu da romanın
2025 55. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 19:10
Uykusuzluk, sizin için neyi ifade ediyor? Gecenin sessizliği, ya da bu sessizlikte oluşan içsel karmaşanın gürültüsü… Yazarımızın ele aldığı bu ‘uykusuzluk’ konusunu hepimizin bildiği isimlerle desteklemesi, olumsuzlukların sonunda açacak güneşin sabahı beklemek zorunda olmaması, aslında bazen de uykusuzluğun negatif bir durum olmadığını, hatta günün aymasına gerek kalmadan kişilerin verimlerini artırıp yeni bir boyuta geçtiklerini görüyoruz. Hepimizin tanıdığı isimlerin bu uykusuzlukla nasıl başa çıktığını, bu uykusuzluk durumunu nasıl fırsata çevirdiğini görüyoruz. “Gece Benliği” kavramını derinlemesine ele alıyor yazarımız. Kişilerin bu olaya farklı pencerelerden bakması, kendilerine özgü uykusuzluk kişiliklerini keşfetmelerini okuyup epey notlar çıkardım. Gecenin karanlık dakikaları hatta saatleri bir bilinmezlik değil, harita misali insana yön verebilir. Tüm başlıklarını incelerken birbirinden güzel notlar çıkardım tabii ki. Denizin, ormanın, suyun, gökyüzünün ya da yazmanın farklı yaratıcıklarını gözler önüne sermiş yazar. Okurken düşündüren, farklı kişiliklerle örneklendirilen bu konuyu kesinlikle okumalısınız.

Annabel AbbsYazar · 2 kitap
Annabel Abbs, Galler ve Sussex'te, Dorset, Bristol ve Hereford'da büyüdü. East Anglia Üniversitesi'nden İngiliz Edebiyatı ve Kingston Üniversitesi'nden Pazarlama Yüksek Lisans derecesine sahiptir. On beş yıl boyunca bir danışmanlık yaparak, dört çocuğunu yetiştirmek için kariyerine ara verdi ve ilk aşkına, edebiyesine geri dönmeden önce. İlk romanı The Joyce Girl, Yeni Yazı İçin 2015 Impress Ödülü ve 2015 Spotlight First Roman Ödülü'nü kazandı ve 2015 Caledonia Roman Ödülü ve 2015 Bath Roman Ödülü için uzun süredir yer aldı. Kısa hikayeleri ve gazeteciliği, Mslexia, The Guardian, The Irish Times, Weekend Australian Review, Elle, Yazar ve Huffington Post gibi çeşitli yerlerde ortaya çıktı. Ağustos 2015 ve Mayıs 2016 tarihlerinde Daily Telegraph'da yer alan kaleandcocoa.com Yazılı Dergisi, Sussex Life, Next NZ ve Female First adlı kitabında profillendirildi.