Witcher Evreni

The World of the Witcher
Ciltli

Witcher Evreni İncelemesi: Evladiyelik Bir Derleme
2020 10. kitabı
Hatırlıyorum da, bundan birkaç yıl evvel sevdiğimiz eserlerle ilgili yurtdışında basılan koleksiyonluk çalışmalara hep uzaktan bakardık. Bizim ülkemizde hiç yayınlanmazdı çünkü böyle şeyler. Eğer illaki koleksiyonunuza katmak istiyorsanız parayı bastırıp İngilizcesini almak zorundaydınız. Aksi hâlde iç çekip resimlerine bakmaktan öteye gidemezdiniz. Neyse ki bu durum artık kısmen değişti. İllüstrasyonlu ve ciltli, özel baskılara eskisine nazaran daha sık rastlar olduk bugünlerde. İşte onlardan biri de CDPR ve Dark Horse’un ortaklaşa hazırladığı “Witcher Evreni” (The World Of The Witcher)… Pegasus Yayınları tarafından aslına sadık olarak büyük boy, kuşe (parlak) kâğıtlı, sert kapaklı ve renkli olarak basılan bu eser, hem kitaplara hem de oyunlara konu olan dünyayı neredeyse bütün yönleriyle ele alıyor. Tarih, coğrafya, ırklar, krallıklar, şehirler, savaşlar, büyü ve din sistemi gibi pek çok konu var içerisinde. Bunlara ek olarak Witcherların yaratımı ve tarihçesi ile Rivyalı Geralt’ın hayat hikâyesi de detaylı olarak anlatılıyor. Hem de sevdiğimiz karakterlerin ağzından… Başlamadan önce Witcher Evreni derlemesinin hem bütün kitapların hem de tüm oyunların konusunu kapsadığını tekrar hatırlatmakta yarar var. Yani çok büyük bir sürprizbozan (spoiler) kuyusu kendisi. Dolayısıyla temkinli yaklaşmakta, en azından son bölümü okumamakta fayda var. Ama siz de benim gibi kitapları ve oyunları en az bir kez bitirdiyseniz o zaman sayfaları arasında büyük bir keyifle kaybolacağınız bir çalışma var karşınızda demektir. M. İhsan Tatari İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/witche...
2021 14. kitabı
Eğer Witcher serisine hayransanız arada sırada okumaktan kendinizi alıkoyamayanlardansanız, kesinlikle almalısınız. Evrenin detayları Sapkowski'nin yarattığı dünyayı daha detaylı ve yakından incelemenizi sağlıyor. Kitap yazarken en büyük hayranım Sapkowski'ydi. Bu cildin o yüzden bende bambaşka önemi var. Hayran olduğum kişiden ilham alıp geleceğimi şekillendirdiğim gün almıştım. On sekiz yaşımda roman yazmama sebep verdi. Cesaret güzeldir, üstüne gelişim de gösterince mucizelere şahit olabilirsiniz.
2020 1. kitabı
”Kader kılıcı çift ağızlıdır.” Ne kadar Rivyalı Geraltın maceralarını okumayı oldukça keyifli bulsam da bu kitapta hayal kırıklığı yaşamadım dersem yalan söylemiş olurum. Okumaya başlamadan önce bu serinin yazarının George R.R Martin ve J.R.R Tolkien gibi yazım tarzını çok beğendiğim yazarlarla karşılaştırıldığını bildiğim için ister istemez beklentim çok yüksekti. Ve maalesef witcher serisi bu beklentimi tam olarak karşılayamadı. Kötü bir seri miydi? Hayır. Ama kesinlikle karşılaştırıldığı serilerle yarışamayacak bir seriydi. Bu şekilde düşünmemin en temel sebebi maceradan maceraya koşan bu kitap serisi bi karakteri benimsemenize çok fazla izin vermiyordu. Olaylar güzeldi ama bir canavarı,bir dostu o bölüm tanıyor ve o bölüm ona veda ediyordunuz. Bunun dışında diyaloglarıyla olsun olaylarıyla olsun keyifli bi kitaptı. 7/10
2024 2. kitabı
Oyunlarını saatlerce büyük zevkle oynamış biri olarak bu kitabı da aynı şekilde okuyup bitirdim. Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere evrene ait birçok bilgi yer alıyor. Büyüler, dinler, canavarlar... Bu kadar detaylı bilgi yer alması eğer evrene karşı çok büyük bir ilginiz yok ise sizi sıkabilir. Kitabda en sevdiğim kısımlar kesinlikle çizimler oldu. Sırf bu yüzden bile alınabilecek bir kitap. Kitabın son bölümünde ise Geralt of Rivia'nın öyküsünü anlatıyor. Geralt'ın Yennefer ile olan aşkı, Ciri'yi bulmak için girdiği serüvenleri ve çok daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.
·184 syf.·
2024 143. kitabı
Normalde bu tarz kitapları vakit kaybı olarak görürdüm sevdiğim bir tarz değil ama dizisini izledikten sonra kesinlikle kitaba şans verilmeli diye düşündüm 11 serilik bir kitap dizi olmadan önce gamerlar tarafından keşfedilerek oyunlaştırılan kitap şimdilerde dizisi ile daha yoğun bir ilgi çekiyor. Kitabın yayın hakları ülkemizde Pegasus Yayıncılık tarafından alınarak 8 kitaplık bir seri olarak basıldı. Son Dilek (Lehçe Orjinal isim: “Ostatnie życzenie“ İlk olarak 1993’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Kader Kılıcı (Lehçe Orjinal isim: “Miecz Przeznaczenia“ İlk olarak 1992’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Elflerin Kanı (Lehçe Orjinal isim: “Krew Elfów“ İlk olarak 1994’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Nefret Çağı (Lehçe Orjinal isim: “Czas Pogardy“ İlk olarak 1995’de Polonya’da, 2018 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Ateşle İmtihan (Lehçe Orjinal isim: “Chrzest Ognia“ İlk olarak 1996’da Polonya’da, 2018 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Kırlangıç Kulesi (Lehçe Orjinal isim: “Wieża Jaskółki“ İlk olarak 1997’de Polonya’da, 2019 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Gölün Hanımı (Lehçe Orjinal isim: “Pani Jeziora” İlk olarak 1999’da Polonya’da, 2020 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.) Fırtına Mevsimi (Lehçe Orjinal isim: “Sezon Burz” İlk olarak 2013’te Polonya’da, 2023 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
·184 syf.·
2021 2. kitabı
Serinin oyunlarını oynamamış veya en azından tv dizisini izlememiş olanlar için yabancı bir dünya olacaktır. Kimileri Geralt ile Ged (LeGuin) arasında bağlantı kurmaya çalışsa da, Witcher'ların dünyası kesinlikle daha renkli, daha heyecanlı ve çok daha tehlikeli.
Puan vermedi·184 syf.·
2025 157. kitabı
Bunu okurken “iyi ki bu evreni seviyorum” dedim. Witcher dünyasının perde arkasına bakıyormuşsun hissi veriyor. Canavarların kökenleri, karakterlerin arka planları, siyasi dengeler… Hepsi kısa kısa ama çok keyifli anlatılmış. Oyunları ya da kitapları seviyorsan, bu kitap evrene daha bilinçli bakmanı sağlıyor. Yeni bir hikâye anlatmıyor ama bildiğin şeyleri daha derin hissettiriyor; tam bir Witcher nerd’ü kitabı diyebilirim. Witcher Evreni’ni okurken sanki bütün bu tarihsel bilgileri Dandelion karşıma oturmuş da kendi yorumlarını katarak anlatıyormuş gibi hissettim; hem ciddi bilgiler alıyorsun hem de o hafif alaycı, sıcak anlatım sayesinde kitap asla kuru bir ansiklopediye dönüşmüyor.

Andrzej SapkowskiYazar · 11 kitap
Sapkowski, Łódź Üniversitesi'nde ekonomi okudu ve yazıya geçmeden önce, bir dış ticaret şirketi için kıdemli bir satış temsilcisi olarak çalıştı. Edebi kariyerine özellikle bilimkurgu çevirmen olarak başladı. Polonyalı bilimkurgu ve fantezi dergisi Fantastyka tarafından bir yarışmaya girmek için ilk kısa öyküsünü, "The Witcher" ("Wiedźmin", ayrıca "The Hexer" ya da "Yazım denetçisini" tercüme etti) yazdığını söylüyor. Pazarlama konusunda uzman olan [citation needed], nasıl satılacağını bildiğini söylüyor ve gerçekten de 3.lük ödülünü kazandı. Hikaye 1986 yılında Fantastyka'da yayınlandı ve okuyucular ve eleştirmenler tarafından büyük ölçüde başarılı oldu. Sapkowski, "Witcher" dünyasına dayanan ve üç kısa öykü ve beş roman koleksiyonundan oluşan bir masal masası yarattı. Bu devir ve diğer pek çok eseri onu 1990'lı yıllarda Polonya'da en tanınmış fantezi yazarlarından biri yapmıştır. "The Witcher" ın ana karakteri, çocukluktan beri canavarları avlamak ve yok etmek için eğitilmiş mutant bir avcı olan Geralt'tır. Geralt, ahlaki açıdan belirsiz bir evrende varolduğu halde kendi tutarlı etik kurallarını korumayı başarır. Aynı zamanda alaycı ve asil olan Geralt, Raymond Chandler'in imza karakteri Philip Marlowe ile kıyaslandı. Bu maceraların yapıldığı dünya, Slav mitolojisinden büyük ölçüde etkileniyor. Sapkowski, kısa öyküler "Mniejsze zło" ("Lesser Evil") (1990), "Miecz przeznaczenia" ("Kılıç Kuşu") (1992) ve "Wux po bombie" ("In") kısa öykülerinde üç olmak üzere beş Zajdel Ödülü kazandı. Bir Bomba Krater ") (1993) ve ikisi romanlar için Krew elfów (Elfler Kan) (1994) ve Narrenturm (2002). Aynı zamanda 2003'te The Last Wish için en iyi antoloji olan Ignotus Ödülü'nü ve aynı yıl en iyi yabancı kısa öykü olan Muzykanci'yi (Müzisyenler) kazanmıştır. 2003 yılında Roman Narrenturm için Polonya'nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Nike Ödülü'ne aday gösterildi. Sapkowski, 1997'de, uluslararası başarı için güçlü umutları olan sanatçılara yıllık olarak verilen prestijli Polityka'nın Pasaport ödülünü kazandı. 2008 yılından beri Łódź şehrinden onur vatandaşı oldu. 2012 yılında Sapkowski, Kültür Başarı Madalyası - Gloria Artis'e layık görüldü.