Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Duygusal İhmal ve Kronik Yalnızlık

Yalnızlık Psikolojisi

Zehra Erol
Büyük bir oranda yalnızlığımızı en çok hissettiğimiz anlar yakın ilişkilerin yokluğu ve yakın ilişkilerdeki sorunların açığa çıktığı zamanlardır. Yaşadığımız yakın ilişkilerdeki hayal kırıklıkları bize yalnızlığımızı hatırlatan deneyimlerdir. Çocuklukta tekrar eden hayal kırıklıkları ve yeterli desteği görememek, kişinin ileride yalnızlıkla ilgili yaşayacağı sorunlara da zemin hazırlar. Toplumumuzda yaygın bir tutum olan “iyi çocuk gibi davran” yaklaşımı çocukların duygularını geri plana iten, “doğru” davranmanın ne hissettiğinden önemli olduğunu vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımla büyümek, duygularınızla olan temasınızı zayıflatacağı, bunun sonucunda da çocuk yakın ilişki kurma konusu zorluk yaşamaya başlar. Yalnızlık kişinin bireysel özelliklerine, sosyal yaşamına, bulunduğu ortam veya kültürün etkisine göre şekillense de aslında “en çok yaşamınızdan memnuniyetinizle bağlantılıdır”. Yaşamınızdan genel anlamda memnunsanız; olayların yarattığı üzüntü, mutsuzluk, sıkıntı veya zaman zaman hissedilen yalnızlık sizi çok fazla örselemez. Hayattaki en büyük yalnızlık, yaşamla aranızda bir anlamlı bir bağın olmaması, yaşamınızdan ve kendinizden memnun olmamanızdır. Sosyal izolasyon, kişinin tek başına geçirdiği zamanın artmasıyla birlikte anlamlı, derin ilişkilerden uzaklaşma, yüzeysel, kısa süreli temasların olmasıyla gerçekleşir. Sosyal izolasyon tek başına olmaktan farklıdır. Tek başına olma durumunda bir seçim vardır. Kişinin kendine zaman ayırması, hedefleri için çaba harcaması, isteklerini gerçekleştirmesi gibi olumlu süreçler işin içine girer. Oysa sosyal izolasyonda kişi günlerce evde kalır, tanıdık ve arkadaşlarıyla temas etmekten kaçınır. Tek başına olmasının getirdiği üretkenlikten, sosyal ilişkilerden tecrit edilmeyle birlikte zarar görmeye başlar. Sürecin uzamasıyla birlikte insanlarla olan duygusal temas azalır, bir süre sonra tekrar insanların arasına girildiğinde kişi nasıl tepki vereceğini bilemez hale gelir. Özellikle yeterli ilgi gösterilmeyen bir ailede büyüyen kişilerde değersizlik, önemsizlik ve ilişkinin bir parçası gibi hissetmeme duyguları gelişebilir. İlgi yoksunluğu nedeniyle, ileriki yaşlarda kendisine gösterilen ilgiyi kabul edebilmekle ilgili zorluklar açığa çıkar. Kişi, kendisine ilgi gösterildiğinde, bu alışık olmadığı bir yoğunluk ve sıklıkta ise kafa karışıklığı yaşar, nasıl tepki göstereceğini bilemeyebilir ve kaygılanır. Bu da olağan tepkiler göstermesini engeller. Örneğin, bazı kişilere gösterilen ilgi o kadar ağır gelir ki, hemen kendisi de bir şeyler yaparak karşılık vermek ister.
Yazar:
Zehra Erol
Zehra Erol
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: 1 Eylül 2018Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786050828740Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın göze çarpan ismine bakınca sanki yalnız kalanların psikolojisi nasıl olur gibisinden algılansa da altında göze çarpmayan kısmı asıl içeriğini oluşturuyor. Kitap çocuklukta yaşanılan duygusal ihmal ve duygusal istismarla ilgili. Kitapta şu kısmı çok sevdim. Benim de insanlara anlatmak isteyip sakalım olmadığı için bi türlü kabul ettiremediğim şeyi şöyle ifade ediyor: “Tek başına olmak kendi isteğimiz dışında gerçekleştiğinde yalnızlık hissettirir” Ben de böyle düşünüyorum. Toplumda tek başına olan insanları yalnız olarak nitelendirsek de aslında yalnızlık yaşamda anlamlı gerçek bir ilişkimizin olmamasıdır. Bu yüzden aslında eş dost aile olarak eğer anlamlı ilişkilere sahip değilseniz yalnızsınız. İnsanlar tek başına olmayı kendileri seçtiklerinde yalnızlık hissetmezler hatta bu bireysel uğraşlar, dinlenmek, kendimizi geliştirmek, iç dünyamıza yönelmek için gereklidir.
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık PsikolojisiZehra Erol · Timaş Yayınları · 2018138 okunma
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Herkese Selammmm Psikoloji kitapları okumayı sever misiniz ? Ben gerçekten çok severim. Bu kitapta sevdiğim kitaplardan biri oldu. #yalnizlikpsikolojisi uzman psikolog #zehraerol tarafından yazılmış. İşinin ehli biri olunca bence gözü kapalı alınmalı. Kitap yedi bölümden oluşuyor. Bu bölümlerden yalnızlığın tanımından, nedenlerinden, kişinin tercihlerinden, ailede yaşanan sorunların ilerki dönemlerde çocuklar üzerindeki etkisinden danışmanlarının ismini vermeden bir kaç örnek ile konuları pekiştirmiş. Yalnızlığı her boyutu ile ele alan psikolog, kişinin yalnızlığı nasıl dönüştüreceğinden ve diğer duygular ile birlikte kullanılınca insan ne gibi hünerler katacağından da dem vuruyor. Sorumluluk nedir bilmeyen anne ve babalar.. Çocuklarıyla küçük yaşta ilgilenmeyen anne baba, kendi yanlış düşüncelerinden etkilenerek çocuklara uyguladıkları ceza biçimleri ilerleyen dönemlerde çocuğu kendi iç dünyasında yalnızlığa sürüklüyor. Bu da geri kalan hayatında hep bir eksiklik hissetmesine neden oluyor. Kitap benim nezdimde başucu kitabı olma özelliği taşıyor. Herkese tavsiye ediyorum. Elinizden düşürmeden, not alarak keyif içinde okuyacağınız güzel bir eser.
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık PsikolojisiZehra Erol · Timaş Yayınları · 2018138 okunma
144 syf.
4/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Uzman Psikolog olan yazar hemen hepimizin sıklıkla yaşadığı 'Yalnızlık' duygusunu incelemeye çalışmış. Psikoloji öğrencilerine ve bu alanda kaynak arayan kitap severlere önerilebilir. Psikoloji ve yalnızlık konusu öncelik alanınıza girmiyorsa kitap ilginizi çekmeyebilir.
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık PsikolojisiZehra Erol · Timaş Yayınları · 2018138 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
uzman psikolog tarafindan yazilmis cok guzel bir kitap,yalnizlik ve ozellikle duygusal ihmal hakkinda egitici bilgiler ve ornekler verilmis.tavsiye ederim.
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık PsikolojisiZehra Erol · Timaş Yayınları · 2018138 okunma
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
Bahsedilen tüm yalnızlık türlerini şu veya bu zamanda o veya bu gerekçeyle yaşadığımızı öğreniyoruz. Bilmediğim bir şeyi öğretti diyemem ancak bu kitabı okuduğunuzda tekrar ile bilgiyi kalıcı hale getirebilirsiniz garantisi var.
Yalnızlık Psikolojisi
Yalnızlık PsikolojisiZehra Erol · Timaş Yayınları · 2018138 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.