Yan Değiniler

Ağustos 1999
Altıkırkbeş Basın Yayın

2022 71. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2022 00:36
Wittgenstein'ın yazdığı makale ve diğer yazılarda, sayfa kenarlarına karaladığı notların derlenmesiyle oluşan güzide kitap. Sonlarına doğru bir de fotoğraf albümü vardır ki, çok güzeldir. Wittgenstein'ı araştırırken ve okuduğum bu kısa kitabıyla aslında doğrunun bir varış noktası değil süreç olduğunu anlıyorum. Yani kesin bir varış noktasına değil o yolun üzerinde olmak mesele. Ona '' modern zamanların çileci, kavgacı ve doğrucu dervişi “ demelerindeki sebep ise doğruya, anlama olan yolculuğundaki izlediği metodla ilgili. Yalnız bu metodu uygularken de insanın karşısında zorlu bir düşman vardır. Kimdir o düşman? Elbette kendisi.
1000k
Yan DeğinilerLudwig Wittgenstein · Altıkırkbeş Basın Yayın · 1999215 okunma
Modern zamanların çileci, kavgacı ve doğrucu dervişi
·112 syf.·
2020 58. kitabı
Ludwig Wittgenstein... Avusturya Viyana'da doğmuş filozof, matematikçi. Avusturya'nın bereketine bakın: Stefan Zweig, Sigmund Freud, Rilke, Thomas Bernhard, Elias Canetti, Robert Musil... Coğrafyanın kadere olan etkisinin en çekici hali. Peki kimdir bu adam? Onu felsefe dünyasında önemli kılan ne? Neyi savunur, neyi destekler? Öncelikle hayatından başlar isek, varlıklı bir ailenin içinde doğan sekiz çocuğun en küçüğü. (Çok çocuklu ailelerin içinde yetişmek daima zor olmuştur. İlgisizlik, yalnızlık ya da tam tersi kalabalıklık hissi ruhu yormakla kalmıyor, boğulmaya da itiyor. Bu bazen intihara - ki üç kardeşi ediyor - bazen de dehaya sürüklüyor insanı) Çetin ceviz bir insan. Çoğu özyaşam öyküsünde gördüğümüz zorlukları çekmiş ancak zekası ve kimliğiyle bu zorlukların üstesinden gelmiştir. İki dünya savaşı görmüş birisi olarak Wittgenstein, insan ilişkilerinde otoriter ve inatçı olduğu kadar; aynı zamanda duyarlı ve şüpheli bir yaklaşım sergilemiştir. Hayatını değiştiren olay ise bir diğer filozof Bertrand Russell’ın kendisi ve eserleriyle tanışması ile gerçekleşti. Russell, Wittgenstein'ın dehasını fark edip onunla daha yakından ilgilenmeye karar vermiş ve devamında da Russell seviyesinde bir filozof haline gelmiştir. Birçok filozof gerçeği, hakikatı anlamak adına ömürlerini bu uğurda harcamış ve kendi doğrularını elde etmişlerdir. Wittgenstein'ın yolu bitmemek üzerine kurulu sanki. Gerçek ya da doğru sizce bir midir? Yani her bakış açısından sızan farklılıklar bizi bir olmadığı yönünde bir görüşe itse de aslında birdir. Taban ve temel anlamında birdir. Farklı pencerelerin doğruya olan etkisi yalnızca bize rehber kılınan bir türevdir. Peki doğrunun doğru olduğunu mantığımız dışında bize kim söyleyecek? Filozoflar? kanaat önderleri? Doğru, doğrudur ancak bunun
·112 syf.·
2022 126. kitabı
İlk defa bir Wittgenstein eseri inceleyeceğim için önce yazar hakkında biraz bilgi verip daha sonra kitaba geçeceğim çünkü bundan sonra Wittgenstein eseri iceleyeceksem derli toplu birer yazılarım olsun istiyorum. Benim incelemelerimin neredeyse tamamı kendim için aslında, unutmamak adına. Kendisini ilk defa lise yıllarımda felsefe dersinde isimsel olarak kitaptan okumuştum. Üniversite yıllarımda ise dil bölümü öğrencisi olarak araştırıp okuma fırsatı bulduğum, istemsiz hiçbir gerekçesi olmadığı halde sevdiğim bir yazar olmuştur. Ludwig Josef Johann Wittgeinstein, 1889 Vinaya doğumludur. Viyanalı soylu bir ailenin 8 çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya gelir. 14 yaşına kadar evde eğitim gören Ludwig bir dönem Berlin' de makine mühendisliği okur. İngiltere' de uçurtmalarla deneyler yapar ve ardından bir uçak motoru üzerine çalışır. Zamanla Bertrand Russell ve Frege okur. 1911' de Cambridge' e gider ve orada hayatını değiştiren adam Bertrand Russell ile tanışır. Ondan matematiksel mantık dersleri alır. 1913 yılında zamanın büyük bölümünü Russell ile tartışarak geçiren Ludwig Norveç' e gidip bir süre orada bir kulübede yaşar. 1. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Avusturya ordusuna yazılır. Hatta bir ara İtalyanlara esir düşer. Ünlü eseri Tractatus'u Orduda cepheden cepheye koşarken yazar. Russell da Tractatus'a bir ön söz yazar. 1919' da tekrar toplum hayatına döner, babasından kalan mirası dağıtır, aşırı sade ve tutumlu bir hayat benimser. 1919 yılından sonra felsefeye yapacağı katkıları tükettiğini düşünerek Avusturya'nın köylerinde ilkokul öğretmenliği yapar. Müziğe yeteneği olan Ludwig Viyana'da kız kardeşlerinden biri için bir köşk bile tasarlamıştır. 1929' da üniversitesitede ögretim üyeliği yapar ancak üniversite yaşamından pek hoşlanmaz. Akademik felsefe düşüncesine
2020 5. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2020 11:07
Bu kitaptan Gökhan ÖZCAN'ın köşe yazısı sayesinde haberdar oldum. Bir arkadaşım da aynı köşe yazısını okumuş ve köşe yazısında geçen bu kitabı indirmiş, sağolsun benimle de paylaştı. teşekkür ediyorum ona bir kez daha buradan, o bu teşekkürü görmeyecek ama bu teşekkür etmememi gerektirmez :) Kitaba gelecek olursak aforizmalardan oluşmuş tek oturuşta bitirilecek tatlı bir kitap. Toplam 116 sayfa yarısı Almanca zaten ve fotoğraflarda mevcut kitabın içerisinde. Yazarın farklı bakış açısı kazandıracak tespitleri var. En beğendiğim ve Gökhan ÖZCAN'ın köşe yazısında yer verdiği aforizmayı aşağıda paylaşıyorum: " Zor olan, zorluğu derinliğinden kavramaktır. Çünkü sığlığından kavranınca, işte, zorluk olarak kalır. Kökleriyle sökülüp çıkarılması gerekir; bu da şu demek: bu şeyler üzerine yeni bir biçimde düşünmeye başlamak gerek ..." Yazar varlıklı bir aileden geliyor. Babası öldükten sonra bütün servetini dağıtıp sade bir hayat yaşamaya başlıyor. Öğretmenlik, bahçıvanlık, hademelik, laboratuar asistanlığı vs birçok işte çalışıyor sonrasında. Hayatı bu tarz yaşayan insanları seviyorum. Kitapla kalın, keyifli okumalar...
2020 164. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2020 21:18
Mevzu bahis ettiğimiz kitap, Wittgenstein kozmozuna giriş rehberi olarak öngürülebilir. Haliyle, çeviren Aruoba olunca, kitabın çekiciliği de bir kat daha artıyor. Kitap, filozofun hayata ilişkin kurduğu derinlikli beislerden ( Beis sözcüğü metafizik gelebilir ) ya da kısa tümcelerden diyelim, oluşuyor ve ayrıca Wittgenstein'ın, yaşamı boyunca kendi seçtiği fotoğrafların kronolojik birer matbu sergisini de içinde barındırıyor. Bittabi şahsım için, delilikle -dahilik arasında gidip giden Wittgenstein ve benzeri filozof ve bilim adamlarının hayatları hep ilgimi celbetmiştir. Böyle insanlar, Wittgenstein'ın kendi deyişinden manipüleyle: ''Filozofların ve bilim adamlarının dili, çok dar pabuçların biçimsizleştirdiği bir dildir.'' şeklinde düşünüp, onlara ait okuyacağınız her şey, yapısöken ve anlaşılması muazzam çabalar gerektiren birer beyin emeği işi olacaktır. Keyifli ve derinlikli okumalar dilerim.
Felsefe
2024 60. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2024 16:51
Buradaki seçmede daha çok 'genel' konulardaki; ve, Türk­çe'ye iyi oturabilen tümceler yeğlenmiştir - ama, önemli bir düşünceyi aktarmak için (kimi zaman) Türkçe'yi zorlamaktan da kaçınılmamıştır. Değinilerin sıra numaraları aslında yoktur; ancak bunlar konurken kronolojik sıra büyük çapta gözetilmiş­tir. Sayfa altlarındaki 'Notlar'da, değinilerin yazılış yılı; kul­lanılan yayımda bulundukları sayfa ve bazı kısa açıklamalar, bu numaralara göre, verilmektedir.
Hayata Dair

Ludwig WittgensteinYazar · 12 kitap
Josef Johann Ludwig Wittgenstein, 26 Nisan 1889'da Viyana'da doğdu. Avusturyalı bir çelik üreticisinin oğlu, çok yetenekli sekiz kardeşin en küçüğüydü. Berlin'de iki yıl makine mühendisliği öğrenimi gördü. Daha sonra mantığa ve felsefeye yönelen Wittgenstein Birinci Dünya Savaşı'nda Avusturya ordusuna yazıldı, savaş boyunca mantık ve felsefe notları tuttu. 1919'da toplum hayatına döndükten sonra babasından miras kalan serveti dağıttı; aşırı sade ve tutumlu bir yaşam biçimini benimsedi. Öğretmenlik ve bahçıvan yamaklığı yaptı, müzikle ilgilendi. Tractatus ile felsefeye yapabileceği katkıları tükettiğini düşünen Wittgenstein ani bir kararla yeniden felsefeye yöneldi. 1929'da Cambridge Trinity College'de öğretim üyesi oldu. 1939 yılında Cambridge Üniversitesi'nde felsefe kürsüsüne atandı. Hitler'in Avusturya'yı işgal etmesinden sonra İngiliz vatandaşlığına geçti. 1944 sonbaharında kanser olduğu anlaşıldı. 29 Nisan 1951'de Cambridge'de öldü. Çağımızın en önemli düşünürlerinden biri olan Ludwig Wittgenstein, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde Anglo-Sakson felsefesini derinden etkilemiş, mantık kuramları ve daha sonra da dil felsefesiyle iki özgün felsefe sistemi oluşturmuştur. Başlıca yapıtları: Tractatus Logico-Philosophicus (1922), Philosophische Untersuchungen (1953; Felsefi Soruşturmalar),The Blue and Brown Books (1958; Mavi ve Kahverengi Kitaplar), Tagebücher 1914-16 (1961; Günlükler 1914-16), Zettel(1967; Notlar), Philosophische Grammatik (1969; Felsefi Gramer), Über Gewissheit (1970; Kesinlik Üzerine).