Yan Etkiler

Orijinal Adı:
Side Effects

2021 83. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2021 17:00
“Yan Etkiler” tam bir Woody Allen klasiği: içinde bolca delilik, alay, fantezi ve ince eleştiriler içeren bir mizah kitabı. Woody Allen’ın edebiyatta da, sinemada da nevi şahsına münhasır bir tarzı var: Çoğumuzun ya görüp kibarlık adına ses çıkarmadığımız, ya da yetiştirilme şeklimiz ve değer yargılarımız nedeniyle görmezden geldiğimiz bir çok garipliği, sansürsüz bir üslupla diline doluyor ve bodoslama, içinden geldiği gibi hicvediyor. Çoğu zaman içinde bolca alay ve fantezi içeren bu tarzın seveninden fazla nefret edeni var. Ben, seven taraftayım. Genelde çok yorgun olduğumda, ya da okuma aralarımda 1-2 hikayesini okumak beni keyiflendiriyor. Allen’ın o absürt düşünme şekli ve fütürsuzluğunu seviyorum. Her şeyle, hele hele abartılan ve hatta kutsal tabular haline getirilen karşı cinsle ilişkiler, inanç, ibadet şekilleri, teknoloji, ailenin kutsallığı, aristokrasi, sınıf atlama telaşı, abartılı giyim ve tavırlar, “Yahudi anneler” sorunsalı gibi bir çok konuda sivri dili, gamsızlığı, umursamazlığı ve o komik tiplemeleri ile hepimizle dalga geçişi beni eğlendiriyor. Özellikle iş hayatında ve politikada, “1” seviyesindeyken kılık kıyafeti, duruşu, havadan bakan tarzı ile kendisini “10” gibi satmaya çalışan tipleri her gördüğümde, arkalarından “nanik” yapan bir Woody Allen yüzü beliriveriyor gözümün önünde. Bazen, en bunaltıcı günlerime böyle neşe kattığı için kendisine bir gönül borcum var belki de… “Kalıplara girme” kaygımızı, kendimizi başkalarına beğendirmek için harcadığımız ömrümüzü ti’ye alan bu adam kendisi de kalıpların dışına çıkmaktan, iğrenç olmaktan ve eleştirilmekten hiç mi hiç rahatsız olmuyor. Ben, kendi adıma sanatçının ahlak timsali olması gerektiğini düşünen güruhtan değilim kesinlikle. Dolayısıyla özel hayatı bir çok sıra dışı skandal barındıran
2017 38. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2017 23:19
Woody Allen çok zeki bir yazar; zira yaptığı esprileri başka bir nedene bağlamam imkansız.Woody Allen'in kitaplarıyla tanışanlar, mizah kitabı okumanın, maydanoz yemek gibi faydalı olduğunun farkına varırlar.
Allen bir başka
2024 2. kitabı
"Güçlüklerle yüzleşmek yerine uyuşturucu ve seks gibi dikkat dağıtıcı şeylere yöneliyoruz. Yaşadığımız toplum, haddinden fazla hoşgörülü. Pornografi hiç böyle gemi azıya almamıştı. Filmlerde kullanılan ışık da berbat! Tanımlanmış hedefleri olmayan bir toplumuz. Sevmeyi hiç öğrenemedik." Woody Allen Yan Etkiler
·184 syf.·
2018 54. kitabı
Türk insanına pek hitap etmeyen mizaha sahip Woody Allen. Bu kitabında da alışılmışın dışında bir şey yok. Woody Ellen'ın kısa hikayeleri...
2025 13. kitabı
Woody Allen, keyifle okuduğum yazarlardan biri haline geldi. Özellikle modern dünyaya ve çarpık sisteme dair yaptığı eleştiriler, muhteşem bir zekayla biraraya geliyor. Bu kitapta, ünlü bir restaurantın yemeklerine yapılan eleştiriler, Özellikle günümüz sosyal medya dünyasında yer alan "yorum" bölümlerinde bulunan saçmalıklara zamanının ötesinden seslenen muhteşem bir eleştiri gibi olmuş... Bu açıdan bile Allen'ın zekasını oldukça takdir ettim. Woody Allen, hayatın içinde bulunan hemen her duruma mizahi yönden bakabilen ve aynı ölçüde eleştirebilen muhteşem bir deha... ... Yan etkiler, hayatla inceden inceye dalga geçenlerin, ağlanacak haline kahkahalarla gülenlerin, giderek karamsarlaşan bir dünyaya mizah merceğiyle bakmayı seçenlerin başucu kitabı.
Ütopyalar güzeldir
Puan vermedi·%10 (20/184 syf.)·
Woody Allen filmlerini çok severim. Kitabıda büyük bir umutla okumaya başladım. Maalesef 2. hikayeden sonra dayanamayıp yarıda bıraktım. Önyargılı olmamak lazım ütopyalar güzeldir evet ama sanırım benim ütopyalarım güzel, başkalarının ki değil.
2021 32. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 22:53
Kitap kısa kısa mizah yönü ağır basan hikayelerden oluşuyor. Kendi adıma uzay ve uzaydaki yaşam bölümleri gece okuduğum için korktuğumu itiraf etmeliyim. Kitap maalesef istediğim gibi ilerlemedi ve açıkçası biraz sıkıcı hissettirdi.
·184 syf.·
2014 224. kitabı
Allen'ın espiri anlayışı sizi kendisine çekiyorsa daha fazlası için Annie Hall, Manhattan, Hanna and Her Sister ve blimum Allen filmleri izlenmeli.
2017 8. kitabı
Okunma: 07 Mart 2017 00:00
Woody Alllen, sarkazmın şahikasında bir adam olduğunu bana düşündürten bir adam..Bu kitabıyla harikalar üretmiş..Murat Menteş ve Alper Kamu kitaplarını yazarken bu yazardan MÜLHEM olabililer..
2018 24. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2018 16:54
Kitap, ayrı ayrı hikayelerden oluşuyor ve -güldürürken düşündüren- gibi klişe bir tabirle tanımlanabilecek bir dolu espriyle hakiki kahkahalar attırıyor. Bu kitabı keşfettiğim için öncelikle kendime, yazdığı içinse -okuyamayacak olsa da- Woody Allen'a teşekkür ediyorum. Ben, bu sene içerisinde izlediğim herhangi bir komedi filminde bile bu denli kahkahalar atmamıştım.

Woody AllenYazar · 18 kitap
ABDli film yönetmeni, senaryo yazarı, aktör, stand-upçı, oyun yazarı, öykücü ve müzisyendir. Genellikle kendi yazdığı, yönettiği ve oynadığı film projelerinde yer alır. New Yorkda doğmuştur ve hala orada yaşamaktadır. Eserlerinde sık sık New Yorku konu edinmiştir.