Şubat 2015
İş Bankası Kültür Yayınları
Sıralamalar

2026 3. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 22:41
"Yazma", şairin sesini bulduğu o eşsiz anlara tanıklık etmemizi sağlıyor. Şiirlerin içindeki ironi, toplumsal eleştiriyle birleştiğinde ortaya sadece bir edebiyat metni değil, bir yaşam manifestosu çıkıyor. Kendi adıma, onun dizelerini okurken kelimelerin sadece sözlük anlamlarıyla değil, taşıdıkları ruhla çarpıştığımı hissediyorum.
2024 18. kitabı
Okunma: 05 Mart 2024 22:34
Can Yücel'den okuduğum 2 veya 3.kitap, Yücel'in ilk şiirlerinden derlenmiş bu kitap. Açıkcası diğer kitaplarına nazaran bu daha az sevdiğim bir kitap oldu. Can Bey'in bazı şiirleri çok iyi bazılarıysa sanki bunu yazmasa da olurdu havasında oluyor. Elbette onun açısından o şiire yüklediği anlamı ben hissedemem . Belki de yüklediği anlamı öğrensem bana muazzam gelecek şiirler olurlar. Şiir zaten herkesin farklı farklı anladığı bir yazı türü bu yüzden bu kitap kötü demek yerine benim şiir güzellik algıma uymadı demek daha doğru olur :) puanım 4.5/10.
2021 205. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2021 15:44
Can Yücelin ilk kitabı yazma içinde el yazılarından şiirlerinden oluşan bi kitap. Eğer ilk defa okuyacaksanız önermem. Beklentinizin altında kalabilir.
2022 16. kitabı
Can Yücel'in ilk kitabı. Biraz amatörce ve özensiz yazılmış şiirler var. O yüzden beklentileri çok yüksek tutmamakta fayda var. Ama Can Yücel okumaya başlamak ve gelişimini görmek için iyi bir kitap olabilir.
2022 172. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2022 03:19
"Baktıkça çoğalır yıldızlar gecede Parmaklarınla sayılmaz; Kimi duyulur, kimi duyulmaz, Dinledikçe çoğalır gecede, Sesler gelir, Ya hızlıdan, ya yavaştan. Her şey kendi dilince konuşur; Karanlık örtse de üstünü Gecede devam eder renk Ağacın dalında, rüzgârda; Her şey kendi rengince konuşur."
2021 212. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 23:05
Can Yücel'iın ilk kitabı "Yazma"nın ilk şiirinin adı: "Kayıp Çocuk.” "Unutayım biranda her şeyi, / Nerde oturduğumu, / Bir tuhaf âdem olduğumu Can adında." diyor bu şiirinde Yücel. "Kayıp Çocuk" şiiri Can Yücel'in kişiliğinin ilk izlerini sergilediği gibi, "Yazma" da bir bakıma "kayıp" bir kitap... "Yazma" kendi yayını olarak Yücel'in 1950 yılında çıkmış. Öyküsünü Yücel, şöyle anlatıyor: "Aşağı yukarı ortaokulda, 13 yaşında filan şiir yazmaya başladım. (1926 doğumlu olduğuna göre yıl, 1939 olmalı.) Bir-iki tanesi Varlık dergisinde çıktı. Yeni yetme bir şair olarak sağda-solda bir-iki tanesi de yayımlanmıştır. Ondan sonra Ingiltere'ye gittim. Burayla ilişki koptu. Bu yüzden şiir yayımlamadım. Babam 'Bastıralım bunları' dedi. Benim hiç elim değmedi kitaba. Şiirleri babama yolladım, o da özenmiş. Bedri Rahmi Bey den rica etmiş kapağını. Kitap çıktı. Bana da iki—üç tane geldi. Babam kitabı çıkarmaya himmet etmiş, fakat satışına himmet etmemiş. Kitap hâlâ durur bende. Bu yüzden kitap hiç satmadı değil, satışa vermedi babam."
·43 syf.·
2019 34. kitabı
Hep söylemişimdir; şiir evrenseldir ve şiirde hiçbir zaman doruk noktası, zirve yoktur. Ve şiirin hiçbir zaman nirvanasına ulaşamazsınız.. Ek olarak; şiir, size bir şey vermez; siz, şiirden bir şeyler alırsınız.. Kitap hakkında çok da fazla yapılacak bir yorum yok aslında. Onca şiir arasında sadece bir kaç tane şiiri beğendim. Beğendiklerimin hepsi de şiirin tamamı değil; bir kaç parçası. Beklentimin çok çok altında bir kitap. Can Yücel çok değerli, çok kıymetli bir şair olmasına ve çok güzel yazmasına rağmen; okuduğum şiirlerinden, beklentimi karşılamayan ne kadar şiir varsa adeta buraya bilerek gelmişler gibi. Tavsiye edip etmeme konusuna değinmiyorum. Dediğim gibi; şiir size bir şey vermez; siz, şiirden bir şeyler alırsınız. İsteyen istediğini alsın, buyurun a dostlar.. "Nefeslerle sürüp giden yaşamamız Bir su kenarına gelir durur; Ekmekten, şaraptan öte nimetler vardır; Yürünmez öyle hep, bazen susulur." Saygıyla anıyorum..
2023 78. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2023 01:17
Oldukça kısa, bir oturuşta biten bir şiir kitabı. Şairin ilk şiirleri olduğu belirtiliyor giriş kısmında. Günü boş geçmemek açısından faydalı bir okuma oldu benim için.
2024 25. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 21:57
Herkese selamlar, Yine bir şiir kitabı bitirdim. Bu kez Can Yücel’den bir eser okudum. Eserimiz gayet rahat okunabilen, akıcı bir dille yazılmış, içinde birkaç sayfalık şiirlerin bulunduğu bir eser. Ayrıca kısa olması da hemen okuyup bitirmeye yarıyor. Ben genel olarak okurken keyif aldım ama bazı şiirlerde canım sıkıldı, belki de modumdan dolayıdır. Okumak isteyen arkadaşlarıma tavsiye ediyorum her ne kadar bazı şiirlerde canım sıkılsa da. Genel itibarıyla beğendiğim bir eser olduğunu bir kez söyleyerek herkese bol kitaplı, kahveli/çaylı günler diliyorum.
YazmaCan Yücel · İş Bankası Kültür Yayınları · 2024686 okunma
2024 85. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2024 00:16
Selam. Şiir türüne çok vâkıf bir insan değilim yeni yeni bu türü de okumak istiyorum. Can Yücel'den okuduğum ilk kitap Yazma. Kitap şairimizin 1946-1950 yılları arasında kaleme aldığı şiirlerinden oluşuyor. Şiirde duygunun ön plana çıkmasını seviyorum ben. Ama bu kitap aşk üzerine yazılmış şiirlerden oluşmuyor. Sevdiğim şiirleri var ama sevmediklerim de oldu. Bakalım diğer kitaplarına da şans vereceğim...Keyifli okumalar diliyorum herkese.
Şiir
YazmaCan Yücel · İş Bankası Kültür Yayınları · 2024686 okunma

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.