Yılanlarla Dans

Horacio Castellanos Moya
2015
Jaguar Kitap

2021 136. kitabı
Horacio Castellanos Moya, Honduras’ta doğmuş, El Salvador’da büyümüş bir yazar. Yılanlarla Dans adlı kısa romanında da uzun yıllar yaşadığı, tüm diğer Latin Amerika ülkeleri gibi sömürü, iç savaş ve toplumsal yozlaşmadan nasibini almış El Salvador’da geçen bir hikaye anlatıyor. İşsiz bir sosyoloji mezunu gencin, sokakta, arabasının içinde kendine birkaç yılanla beraber bir hayat kurmuş bir evsizle yolunun kesişmesiyle başlıyor hikaye. Sonrasında da olaylar baş döndürücü bir hızda gerçekleşiyor ve bir yandan büyülü gerçekçilikle harmanlanmış, harika bir polisiye okurken diğer yandan uyuşturucu ticaretinden, devletin kokuşmuş kurumlarına, politikacılardan onların maşası olmuş medyaya, tüm aksaklıkların muhteşem bir kara mizahla eleştirisini okuyorsunuz. Tüm bunlar kurgu içine öyle güzel yerleştirilmiş ki kitap akıp gidiyor, tempo hiç düşmüyor, her sayfayı merakla çeviriyorsunuz. Bir solukta okunan, akıcı; ama aynı zamanda mitolojik göndermeleri ve politika, sosyoloji, din ve kültürle harmanlanmış alt metniyle doyurucu bir novella. Çok sevdim. Latin Amerika edebiyatından hoşlananlara mutlaka tavsiye ederim.
Yılanlara Fısıldayan Adam
2025 21. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2025 23:09
+18 ögeler ve olumsuz örnek içermektedir. Öncelikle şu söyleyeyim ki sıradışı bir kitapla karşı karşıyayız. Bir araçta dört yılanla şehri gezerek peşinde bir çok ölüm bırakan bir çılgının hiçbir amaç içermeyen ancak polisler tarafından birçok anlam yüklenen üç günlük olaylar dizisine şahit oluyoruz. Yılanlarla konuşan, sevişen, onları yönlendirebilen bir karakter var karşımızda. Kitap çok akıcı. Cümleler ve sayfalar, elinizin altından akıp gidiyor. Sade yormayan bir dili var. Kitapla ilgili eleştirilerime gelince; 1. Eser polisiye olmasına rağmen gizem ögesi hiç yok. İlk bölümde tüm olaylar anlatılıyor. Sonra ikinci bölümde polisler devreye girip çözmeye çalışıyor. Ama biz okurlar her şeyi zaten bildiğimiz için aynı olayları iki defa okumaktan öteye gidemiyoruz. Bu iki bölüm yer değiştirseydi soluksuz okunacak bir eser ortaya çıkardı. 2. Raslantılar çok var. Kahramanımız kendince bir şeyin ardından geziniyor. Ancak raslantısal olaylar polislerin olayı çok farklı yorumlamasına sebep oluyor. 3. Farklı olacam diye yılanla sevişmek nedir arkadaş ya! Sayfalarca yılanlarla sevişmesini ballandira ballandıra anlatıyor. Daha önce yazarın Tiksinti adlı eserini okumuş ve hayran kalmıştım. Hatta 10 puan verip çevremdeki birçok kişiye tavsiye etmiştim. Ama bu kitap okurken akıp gitse de bitince geriye tortusu bile kalmadı desem yeridir.
Yılanlarla DansHoracio Castellanos Moya · Jaguar Kitap · 2015174 okunma
Sert ve müthiş akıcı bir kitap..
2022 131. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2022 23:54
El Salvador, on yıldan fazla süren bir iç savaşın ardından barışa geri dönerken işsiz bir sosyolog olan Eduardo Sosa’dan daha önemli işleri vardı kuşkusuz. Ama yapacak işi olmayan Sosa’nın kız kardeşinin dairesinin karşısına park etmiş eski bir sarı Chevrolet'te yaşayan evsiz bir adama kafayı takmak için oldukça bol zamanı vardı. Sadece birkaç sayfa sonra Sosa artık sarı Chevrolet'in ve içindeki dört dişi yılanın yeni efendisi. Ve artık El Salvador’un düşünecek daha önemli bir işi yok. Toplumun kıyısında kalmış, sosyal anlamda dışlanmış bir karakterin yozlaşmış devlet kurumlarından, siyasi bağnazlıktan, bağımlı medya kuruluşlarından, suçun asıl timsali haline gelmiş polis teşkilatından öcünü almasının hikayesini okuyoruz. Kesintisiz şiddet ve gerilimle komedinin ayırt edilemez biçimde bir arada olduğu bir anlatıya gerçeküstü öğeler sırt veriyor. Moya da, madem ki gerçeğin üstüne çıktık, tepinelim burda, aşağıdaki her şeyin maskesi düşene kadar tepinelim diye düşünüyor zahir. Sanki aşılamaz hiçbir duvar, önemli hiçbir kavram kalmamış gibi yazıyor. Dilini okuyanı bile rahatsız edecek kadar kışkırtıcı olsun diye tembihleyerek yazıyor. Ahlak, hassasiyet, sağduyu, herbiri küçük parçalara bölünüp gaddarca zehirli yılanların önüne atılıyor sanki. Ve bu hatırına çiğ tavuk yenecek bir absürtlükle taçlandırılıyor ki, benim edebiyatta en sevdiğim şeydir kendisi. Bu kitaba kesintiye uğramayacak bir zaman diliminde başlamanızı öneririm. Çünkü nabzının hızlı atışı saniye bile durmayan bir kitap. Elinizden bırakamıyorsunuz. Bununla birlikte, kitabı bitirdikten sonra hızı hiç düşmeyen bir gerilimin beni yorgun düşürdüğünü itiraf etmeliyim. Ve polisiye türüne elimi aslında niye uzatmadığımı bir kez daha bilince çıkardığımı..Ama işte Horacio Castellanos Moya’nın dünyada Emel diye
2022 15. kitabı
Moya, cehennemi anımsatan hesaplaşmalara, yozlaşmaya ve baskıya maruz kalan yaşamlara, yaşamın doğasında var olan istikrarsızlıklar ve kırılganlığa dikkat çekmek istemiş. Bunu öyle tuhaf ve eğlenceli şekilde anlatıyor ki politik, polisiye, mitolojik bir çok daldan enstantane sunmanın yanında vermek istediği mesajları müthiş absürt bir mizahla karıştırıyor. İşsiz bir sosyolog, dört yılanla bir arabada yaşayan, evsiz tuhaf bir adamla tanışıyor. Sonra adamın yerini alıp, yılanlarla arkadaş oluyor ve birbirlerini öldürücü bir öfkeyle güdülüyorlar. O kadar ölümcül ki herhangi bir düşmanı hemen yenebilir ve saniyeler içinde düzinelercesini öldürebilirler. Bu şekilde tüm şehri sadece kendilerinin hakim olabilecekleri çılgın bir paniğe sürüklüyorlar. Yılanlarla Dans, polis, ordu, politikacılar, basın ve sıradan insanların paranoyası ve kitlesel histerisi de dahil olmak üzere toplumun çeşitli unsurlarını hicivli bir şekilde ele alıyor. Oldukça keyifli konusu, merak uyandırıp okumaya devam etmeyi sağlayacak garip bir kitap. Basit bir üslupla yazılmış siyasi bir alegori de denebilir. Basit dediğime bakmayın aslında ilgi çekiciliği bu vurucu hikayenin su gibi akan üslubu sanıyorum. İlker Özünlü çevirisiyle
2023 18. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2023 21:56
Bazı kitaplar var okuru, kurgusu ile avucunun içine alır. Bu kitap kısa ama etkisi çok büyük. Latin Amerika yazarları hiç şaşırtmıyor beni. Hayalgücü çok farklı olan yazarın bizden çok farklı bir yazım tekniği var ve büyülü olguları hiç sırıtmadan kurgu içine işliyor. Kitap tanıtım yazısı aslında kitabı özetleyen bir anlatıma sahip, işsiz sosyolog kitabın ilk sayfalarında beklenmedik şeyler yapıyor ve kurgu yokuş aşağı gidiyor. El Salvador, şu an bizim yaşadığımız ülkeden çok farklı gelmedi bana. Sistemin çürümüşlüğü ve basın-medya ikilisinin nasıl yönetildiğini gözler önüne seriyor. Yazarın kalemi açık ve akıcı. Ancak bir okur olarak uyarmak isterim her yaştan okuyucuya uygun olmayabilir. Çeviri şahane olan kitaplardan biriydi. Mutlaka bir şans verin.
2021 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 21:06
Moya'nın değişik bir beyni olduğunu Tiksinti eseriyle anlamıştım, bununla emin oldum.Bu kısacık kitap çok akıcı başlayınca bitirmeden kalkamıyor insan.Bircok listeye girmiş bir eser.Ben çok severek okudum.Sosyoloji mezunu,işsiz ve kişilik bozukluğu olan genç bir adamın sarı bir Chevrolet'te yaşayan Don Jacinto Bustillo'ya dönüşmesinin ardından konuşan dört yılanı ile beraber şehri tam bir kaos,kargaşa ve cinayetlere boğmasının öyküsü. Gerçeküstü unsurlar mevcut.Bence yazar şehri o hale getirerek iç savaştan yeni çıkmış ülkenin siyasi atmosferine gönderme yapmış.Latin edebiyatı sevenlere,farklı bir eser arayanlara ...İyi kitap.
Hepimiz Eduardo Sosa Olabiliriz
2022 17. kitabı
Yılanlarla rüyamda bile dans ettim. Evet bu kitabı okuduğum iki gün içinde yılanlar tarafından ısırıldığım bir rüya dahi gördüm. Bu da ne kadar etkilendiğimi gösteriyor sanırım. Kitabı okurken uzun süredir büyülü gerçekçilik akımına ait bir kitap okumadığımı ve özlediğimi farkettim. Kitapta dört bölüm bulunuyor. Bunlardan ilk bölümde anlatıcı, sosyoloji mezunu işsiz genç Eduardo Sosa, sarı Chevrolet’sinde yaşayan Jacinto Bustillo’ya merakla yaklaşır ve iletişim kurmaya çalışırken bir dizi tesadüf sonucu onun yerini alır. Bu tesadüf anlarını okurken şaşırdım ve roman gayet stabil giderken ivmesinin bir anda arttığını farkettim. Jacinto Bustillo sadece hayatı mahvolmuş bir dilenci değildir. Zira o hiç kimsenin bilmediği 'yılanların efendisi'dir. Birden bire, Eduardo da Bustillo’nun kimliğini alır ve arabasında yaşayan dört dişi yılanın yeni efendisi olur. Bu yılanlar ile şehirde dehşet saçmaya başlar. Bu dehşet bazen Jacinto Bustillo'dan miras kişisel nedenlerden kaynaklanmakta bazen de yeni Jacinto Bustillo'nun güç sarhoşluğundan kaynaklanmaktadır. İkinci bölümde, üçüncü tekil anlatıcıya geçilir ve ilk bölümde anlatılanlar bir de polislerin bakış açısından anlatılır. Polisler bu dehşetin nedenini ararken; olayı türlü teoriden bir nedene indirgemeye çalışırlar. Kitabın üçüncü bölümü ise, olan biteni araştıran ve anlamaya çalışan Rita isimli bir gazeteci ve yer aldığı gazete merkeze alınarak anlatılır. Kitabın son bölümünde ise sözü yine Sosa alır ve roman boyunca atılan düğümlerin çoğu çözüme kavuşturulur. Toplumsal açıdan değerlendirildiğinde kitaptan çok fazla çıkarım yapılabilmektedir. Zira büyülü gerçekçilik romanlarında asıl yapılan da bu toplum ve devlet eleştirisidir. Bildiğimiz üzere Latin Amerika kanlı bir coğrafyadır. Geçmişinde nice savaş, darbe, katliamı
Roman
Horacio Castellanos Moya- Yılanlarla Dans
2021 20. kitabı
Yazar, sosyoloji mezunu meraklı ve davranış bozukluğu yaşayan bir genç olan Eduardo'nun, sarı Chevroletinde yılanlarıyla gizemli bir şekilde yaşayan Don Jacinto Bustillo'ya dönüşümü ve bu dönüşümle birlikte ülkede yaşanan kaos ortamını bizlere sunmuş. Akıcılığı ve tasvirleri sayesinde kendinizi bu olağanüstü hikayenin içinde bulabilirsiniz. Bence okunmaya değer, ama yine de siz bilirsiniz.
Kitap tavsiyesi (!)
Kitap tavsiyesi (!) Bu kitabı okumayın Olur da bu kitap raflarda karşınıza çıkar merak edip okumak isterseniz benim düştüğüm hataya düşmemeniz için birkaç kısa not düşüyüm: 50 sayfa boyunca belki normalleşir diye okumak için direndim ama başaramadım. * Anlamsız bir şekilde işlenen cinayetler, * Konuşan yılanlar * Yılanların karşısına çıkan herkesi ısırması, * Kurgusu olmayan anlamsız bir hikaye... * Kitapta altı çizilebilecek, önemli tek bir cümle bile yok * Tek iyi yanı çevirisi çok iyiydi, cümleler su gibi akıp gidiyor, tek bir anlamsız ifade yoktu.
2021 15. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2021 15:13
Sürükleyici ve dili akıcı bir kitaptı fakat konusu bakımından beklentimin altında bir kitap oldu. Yazarın herkesçe beğenilen bir kitabından başlamak daha mantıklı bir karar olurdu diye düşündüm. Çünkü bu kitaptan sonra bir süre aynı yazardan kitap okumayabilirim. Belki de bana hitap etmemiştir. Şansını denemek isteyen okuyabilir.

Horacio Castellanos MoyaYazar · 3 kitap
1957’de Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da Honduraslı bir anne ile El Salvadorlu bir babanın çocuğu olarak doğdu. Ailesi dört yaşındayken El Salvador’a göçtü. İlk ve ortaöğrenimini Marist Keşişler’in okulunda tamamladı. El Salvador Üniversitesi’nde bir süre edebiyat öğrenimi gördü. 1979’da El Salvador’u terk ederek York Üniversitesi’nde öğrenim görmek üzere Kanada’ya gitti. Bir yıl sonra Kosta Rika’ya taşındı. 1981-1992 arasında Meksika’da editörlük ve gazetecilik yaptı. 1988’de ilk romanı La diáspora’yı (Diaspora) yayımladı. 1992’de El Salvador’a döndü. 1996’da Yılanlarla Dans (çev. İlker Özünlü, Jaguar) romanını yayımladı. 1997’de yayımladığı Tiksinti romanından sonra ölüm tehditleri alması üzerine ülkeyi terk etti ve bir daha dönmedi. Sonraki yıllarda Guatemala, Meksika ve İspanya’da gazetecilik yaptı. 2000’de Aynadaki Dişi Şeytan (çev. Ayşegül Yurdaçalış, Sel) romanını yayımladı. 2002-2004 arası Frankfurt’ta, 2006-2008 arası Pittsburg’da misafir yazar olarak kaldı. 2014 yılında Manuel Rojas İber-Amerika Anlatı Ödülü’nü aldı. Son yıllarda Iowa Üniversitesi’nde yazarlık dersleri veriyor. Öne çıkan diğer romanları: Insensatez (Saçmalık, 2004), Tirana memoria (Zorba Hafıza, 2008), El sueño del retorno (Dönüş Hayali, 2013).