Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
'Harika bir hikayem var ama anlatacak bir yol bulamıyorum..' . 1876 Ohio doğumlu Sherwood Anderson için William Faulkner şöyle diyor: 'Sherwood Anderson bizim dönemimiz Amerikan yazarlarının öncüsüdür. O, sonraki kuşaklara aktarılacak bir geleneğin, asıl değeri hiçbir zaman tam olarak bilinememiş, en önemli temsilcisidir.' Ben de kitaplığımda başka bir eseri daha bulunmasına rağmen; öykü kitabı olan Yumurta ile tanışmak istedim yazarla. Kitapta yer alan dokuz öykü de tek kelimeyle 'tuhaf'tı. Güzelliği olan bir tuhaflık bu. Bilhassa 'Yumurta' öyküsü öyle beklenmedik bir yerden dokundu ki bana.. Aniden gelen farkındalık, düşününce imkansız gelen şeylerin karşımızda belirivermesi, sıradan hayatların konuşulmayı bekleyen sırları gibi pek aşina olmadığım konulardaydı bu öyküler. Severek okudum. . Gül Alkan Oduncu çevirisi,Umut Durmuşoğlu çok beğendiğim kapak tasarımıyla~~
Yumurta
YumurtaSherwood Anderson · Vacilando Kitap · 017 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
“Hayatta yapılabilecek çok şey görüyorum ama çok az şey yapıyorum.” Tuzak Kapısı adlı öykünün karakterlerinden Hugh’un bu sözleri Anderson’ın hayatlarını istediği gibi yaşayamayan tüm karakterlerine genellenebilir. Yumurta’da dokuz öykü var. Farklı okumalara açık, kendi içene hapsolmuş sıradan insanların öyküleri. Hem kendine hem birbirine yabancılaşan insanların içsel dünyalarını, tekinsiz bir atmosferde yalın bir dille aktarıyor. İyi öyküler okuyacağımı biliyordum ama bazı öyküler benim için sürpriz oldu, çok sevdiğim öyküler arasında yerlerini aldılar. Sherwood Anderson (1876-1941), Amerikan edebiyatında yakından tanıdığımız Hemingway, Steinbeck, Faulkner gibi isimleri etkilemiş. Es geçilmemeli.
Yumurta
YumurtaSherwood Anderson · Vacilando Kitap · 017 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
“Filozofların çoğu tavuk çiftliklerinde büyümüş olmalı. Bir tavuktan çok şey umut edersin ama korkunç bir şekilde hayal kırıklığına uğrarsın. Küçük tavuklar, hayat yolculuğuna yeni çıkıyorlar, çok parlak ve uyanık görünüyorlar ama aslında korkunç derecede aptallar. İnsanlara o kadar çok benziyorlar ki, insanın hayatla ilgili yargılarını karıştırıyorlar.” Amerikan edebiyatının öncü yazarlarından Sherwood Anderson kendisinden sonra gelen Ernest Hemingway, John Steinbeck, William Faulkner gibi yazarları da etkilemiştir. Hatta kitabın arka kapağında William Faulkner’ın “Sherwood Anderson bizim dönemimiz Amerikan yazarlarının öncüsüdür. O, sonraki kuşaklara aktarılacak bir geleneğin, asıl değeri hiçbir zaman tam olarak bilinememiş, en önemli temsilcisidir.” sözü yer alıyor. Dokuz öykünün yer aldığı kitapta oldukça ilginç kurgulara şahit olacaksınız. İlk öyküde afalladım, ama sonra yazara alıştım. Beni en çok Tohumlar ve Yumurta öyküleri etkiledi. Okuduğunuza pişman olacağınızı sanmıyorum.
Yumurta
YumurtaSherwood Anderson · Vacilando Kitap · 017 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta yer alan dokuz öykünün dokuzu da beni sarstı. Sıradan insanların kendilerine yabancılaşmalarını anlatan öykülerin her biri sıra dışı kurguya sahip. Kendi yalnızlıklarının iyice içine çekilip, orada yaşayan insanların ve oradan çıkmaya çalışan insanların öyküleri sade ve dupduru bir dille aktarılıyor. Birçok yazarı etkileyen Sherwood Anderson belli bir notadaki insanları anlatsa da aslında genel bir durumu aktarıyor ; insanın kendi içindeki bocalamayı... Karakterlerin neredeyse hepsi hayatını arındırmaya çalışan , bir kabuğun içinde yaşadığını hisseden ve çoğu bu kabuktan çıkmak isteyen kişilerdir. Öykü karakterleri hayatta yapılacak çok şey olduğunu bilir , gözlemler fakat yine de çok az şey yaparlar . Hayat akıp giderken hep oldukları yerde kalanların hikâyeleri bende iz bıraktı. Kitap içinde yer alan yaşlı adamın hikâyesi olan Bunak , Tohumlar, Kardeşler ve Kahverengi Paltolu Adam öyküleri beni en çok etkileyen öykülerden oldu.
Yumurta
YumurtaSherwood Anderson · Vacilando Kitap · 017 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.