Zaman Risalesi

Yaşar Değirmenci

2023 12. kitabı
İncelememe kitapta Ahmet Selim'den yer verilen bir alıntıyla başlamak isterim; "Fırsatlar gökyüzündeki irili ufaklı yıldızların sayısıncadır, sonsuzdur. Ama başını kaldırıp bakmazsan, onların ışığını gözlerinden beynine ve yüreğine yansıtan tefekkür şuuruyla nurlanmayı bilmezsen, dar mekanların kör edici sahte ışıkları yalnızca karanlığını ve şaşkınlığını arttırır." Adından da anlaşılacağı üzere kitap bütününde konumuz "Zaman". Ama zamana farklı açılardan bakılarak yaklaşılmış. Örnek vermem gerekirse, din üzerinden de bilimsel açıdan da teknoloji bazında da günlük hayatın her anında da görebildiğimiz örneklerle açıklanmış bir "Zaman" kavramı yani. Yaklaştığı konuları, "Zaman"a farketmediğim açılardan bakabilmiş olmayı, (kitabın da amacı olduğu üzere) "Zaman"a dair farkındalığımın arttığı güzel bir kitaptı. Fakat benim de tam şu an "Zaman, Zaman, Zaman" diye yaptığım şekilde tüm kitap kelime olarak tekrarlamak değilse ve bölüm bölüm anlatılmışsa bile sıktığı zamanlar da olmadı desem yalan olur :) Bu yüzden araya başka kitaplar sıkıştırdığım, zaman zaman ara verip tekrar devam ettiğim oldu (Bu tamamen kitap kaynaklı diyemeyiz tabiki) Elbette kitabın ana konusu bu olduğu için böyle ama yine de belirteyim istedim. Faydaları olacağını, farkındalığınızı arttıracağını düşündüğümü de söylemeliyim :) Keyifli okumalar.
Zaman RisalesiYaşar Değirmenci · Tahlil Yayınları · 2017644 okunma
2020 2. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 00:00
Basit ve sade dili olan, hızlı ilerleyen bir kitap. İlk defa zamanın iyi değerlendirilmesiyle ilgili bir kitap okuyorsanız sizin için çok faydalı olacaktır. Ancak daha öncesinde bu tarz kitaplar okuduysanız, özellikle Ali Fuat Başgil'in Gençlerle Başbaşa kitabını, bu kitap size çok farklı şeyler söylemeyecek.
Eğitim
Zaman RisalesiYaşar Değirmenci · Tahlil Yayınları · 2017644 okunma
Zaman konusunda problem yaşıyorsanız muhakkak okumanız gerekiyor!
2021 17. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2021 22:02
Kitap henüz bitti. Zaman konusunda kendime çeki düzen vermeye başladım. Fakat etkisi ne kadar sürer bilmiyorum. Temennim uzun süre etkisinde kalmak. Kitap sürükleyici, açık ve anlaşılır. Kolaylıkla okunabilecek bir kitap. Etkilendiğim çokça yer oldu. Bir kaç alıntı ile kitabın içeriğini az çok tanıtmak istiyorum. Batı dünyasında kitap bir insanın ihtiyaç listesinin 18. sırasında bulunmaktadır. Türkiye’de ise ihtiyaç listesinde kitap 222. sırada yer almaktadır. Türkiye’de bir yılda yapılan ilmi araştırma sayısı 368’dir. Japonya’da 23.630 Rusya’da 25.313 Almanya’da 26.168 İngiltere’de 42.338 ABD’de 204.632’ dir. Fransız Shene Ferguson’un Tespitine göre kumarbaz milletle sıralamasında Japonya’dan sonra Türkiye ikinci sırada. İsrafta dünya birincisi, alkolde dünya üçüncüsü, sigarada dünya dördüncüsüdür. TV kanalları ve basının bir bölümü bu gidişatın itici gücüdür. Öğrencilere okuma sevgisi, okuma arzusu vermeyen, “vaktin değerlendirilmesi”ni önemsemeyen eğitim camiasının bu meselede ihmal ve sorumluluğu vardır. Çok az konuşan bir toplum olduk. Bugün artık sadece evlerde ‘yemekte ne var? Çocukların imtihanı nasıl geçmiş? Telefon faturası geldi mi?’ Gibi kısa konuşmalar yapılıyor. Yemek yenildikten sonra hanım hemen mutfağa girmekte erkek vakit kaybetmeden televizyonun başına geçmektedir. Doktorlar, aile fertlerinin konuşup dertleşmediği ailelerde, ailede bulunması gereken sıcak münasebetlerin de olmadığını, bunun da aile fertlerinde depresyonlara sebep olduğunu ifade etmektedirler. Son zamanlarda kendi kültürümüze, aile yapımıza, milli ve dini değerlerimize sahip çıkan programların mevcudiyeti çeşitli TV kanallarının eğitici-öğretici yayınYayınlar yapması insanımızı biraz olsun rahatlatmaktadır. Tv’nin insanları etkileme gücü üzerinde psikologların yaptığı
Hayat
Zaman Yolcusuna SöyleneceklerYaşar Değirmenci · Siyer Yayınları · 2023644 okunma
2020 19. kitabı
İnsanları doğru dürüst bir hayat yaşamaktan alıkoyan şey, zaman yokluğu değil, zaman israfıdır. Zamansızlıktan şikayet edenlerin çoğu, zamanı iyi kullanmasını bilmeyenlerdir. İlim ve teknikle insan ne yaparsa yapsın, neyi bulursa bulsun, hangi aleti ortaya koyarsa koysun yine de zamanın, hayatın ve ölümün sırrını ilahi hakikatlerde arayacak ve orada bulmaya çalışacaktır. Takvimin, saatin icadı ve kullanılmasının esas sebeplerinden biri de zamanı değerlendirmektir. İnsanın saadeti zamanı yönetmesiyle, felaketi ise zamanı kaybetmesiyle ilgilidir. Dünya erken uyananlarındır. ... - Zamansızlık hepimizin şikayeti değil mi? Çoğumuz günün yetmediğinden ve hemen akşam olmasından şikayet ederiz. Halbu ki bakıldığında yaptığımız pekte bir şey yoktur. Zaman üzerine söylenecek o kadar kelime varken bir o kadar da kelime eksik kalır. Bilinmeyenin mefhumudur Zaman. Kitabı o kadar çok sevdim ki nasıl bittiğini bile anlamış değilim. Yazar ile ilk defa bu kitapla tanıştım ama son olmayacak çünkü başka eseleri de varmış. Bir müslümanın 24 saatinin nasıl olmasından tutun birçok âlim ve bilginlerin sözlerine değinen bir eser. En çokta bize Kur'anın ve Hadislerin ışığında zamanın nasıl değerlendirmesinden bahsediyor. Kitabı okudukça zamanın gerçekten büyük bir sır olduğunu hakiki mânâda anlayabiliyorsunuz. Birgün Nurullah Genç abimizin şu sözünü duyduğumda mest olmuştum. " Vaktinin kıymetini bilen bir insandan bir saatini alsanız o kişi kalan 23 saati muhakkak ki faydalı geçirir. Ama vaktinin kıymetini bilmeyen bir kişiye 3 saatte verseniz o yine ona yetmez." Yani herşey zamanı iyi kavramakla ve boş bir gün geçirmekle alakalı. İçinizden anne olanların haklı isyanını duyuyorum. Annelik kutsal ve zor bir mesele. Ama iman varsa yani inanç varsa imkanda vardır. Bu kadim kural asla
2020 9. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 12:25
Zamanın kıymetini anlama konusunda insanı kendine getirecek bir eser. İçinde çokça başka yazarlardan sözler, alıntılar ve şiirler var. Kitabın içinde tekrar eden yerler beni sıksada, zaman konusunda tavsiyeye ihtiyaç duyanların okuması onlara çok şey katacaktır.
2018 9. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2018 21:31
An itibariyle kitabı bitirmiş bulunmaktayım ... Duyduk duymadık demeyin :)) Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere zaman ve değerlendirmesinden bahsediyor .. Zamanımızın rüzgar gibi gittiği bu zamanda okunması gereken bir kitap .. Okunmasını tavsiye ederim ... Hayırlı ramazanlar .. ,
Din
Zaman Yolcusuna SöyleneceklerYaşar Değirmenci · Tahlil Yayınları · 2017644 okunma
2016 22. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2016 11:28
İnsan ömrünün sermayesidir zaman. Zamanı idrak edebilmek, ancak zamanın sahibiyle mümkündür. Yani insan Halıkıyla, Yaratıcı'sıyla irtibatta olabildiği nispette zamanı fark eder. Zaman Allah'la bilinir. Ancak bizler fanilik şuurunu henüz kavrayamadığımızdan mıdır bilinmez pek önemli görmeyiz geçen zamanı. Fakat Müslüman bilmelidir ki matbaada basılan paranın hesabı kadar kadere yazılan ömrün de hesabı yapılmalıdır.
Din
Gerçekten Zamanımız Yok Mu?
2023 3. kitabı
Bugünlerde insanlar artık birçok şeyi kitaplardan öğrenir oldu. Onlardan biri de zamanı nasıl doğru kullanabilirsinizin cevabı. Bu konuya hem İslami hem de Batılı tarazda değinen Yaşar Değirmenci, okuyucularına kitabıyla bir ışık tutuyor. İnsanoğlu çok acelecidir. Zamanın kendine yetmediğinden hep şikâyet eder durur. Oysa zamanı kullanmayı bilmediği için zaman kendisine yetmez. Gününü planlamadan öğlen vakti başlatan bir insana zaman nasıl yetebilir ki? Geceyi gündüz, gündüzü ise gece gibi kullanan bir insan nasıl sağlıklı olabilir ki? Nasıl zamanı sağlıklı olarak planlayabilir ki? İnsan kendine bakmadan suçu zamana ne kadarda kolay atabiliyor… Dönse kendine baksa, yaşantısına baksa, plan yapsa zaman kendisine yetecektir oysa. Zamanın nasıl planlanacağı konusunda bize yardımcı olacak olan bir kaynak niteliği taşıyan ve Yaşar Değirmenci’ye ait olan Zaman Yolcusuna Söylenecekler kitabı çıktığı dönem çokça tirat elde etti. Birçok okuyucu ya göre zamanın planlaması konusunda kendilerine çokça yardımcı oldu. Âlimlerin ve ünlü düşünürlerinde sözlerini içinde barındıran kitap bir yol gösterici niteliğinde. Kitabın ön sözünde Mary Roberts’ten yaptığı “insanları doğru dürüst bir hayat yaşamaktan alıkoyan şey, zaman yokluğu değil, zaman israfıdır “ alıntısıyla başlayan Değirmenci, zamanın kıymetini sadece yapılacak önemli işleri olanlarının bileceğini aktarıyor. Zaman Nedir? Zamanın tanımı hakkında farklı paradigmalar var. Kimisi zaman harekettir derken, hareketler dursa zaman ne olur, işlemeye devam eder mi? diye soranlarda olmuş. Zamanın hayatın kendisi olduğunu söyleyen Değirmenci “zamanı boşa geçirmek, aslında hayatı boşa geçirmektir” diyor. Zamanın Çeşitleri Objektif, Sübjektif, İktisatta, İşletmede, Sosyolojik açıdan zamanı ele alan Değirmenci bu alanlarda zamanın ne
Araştırma - İnceleme - Mitolojiler
2021 13. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2021 00:32
Her geçen gün elimizden hızla akıp gidiyor zaman. Bazen bunu da şunu da yapayım derken zamanı o kadar kötü kullanıyoruz ki her ikisini de yapamadan kalıyoruz. Ve çoğu zaman boşa vakit harcıyoruz. Herşeyin israfı olduğu gibi zamanın da israfı vardır. Kitapta yazarımız Amerikalı romancı Mary Roberts 'in bir sözünü paylaşmış diyor ki ; " İnsanları doğru dürüst bir hayat yaşamaktan alıkoyan şey zaman yokluğu değil zaman israfıdır." Gerçekten çok doğru buldum bu sözü. Kitapta yazarımız zamanın her anına vurgu yapmış gerçekten. Nasıl az zaman israf edilir, zamanı planlı kullanmak ve daha faydalı hale getirmek ile ilgili hem kendi görüşlerini hemde bir çok önemli kişilerin görüşlerini bizlerle paylaşmış. Ve ben kitabı okuduktan sonra geçen boş geçen zamanlarımı daha iyi tespit ettim. Kesinlikle tavsiye ederim çok istifade ettiğim bir kitap oldu arkadaşlar.Kitap üstüne saatlerce yazabilir ve konuşabilirim inanın kısaca mutlaka okuyun. Rabbim zamanın kıymetini bilmeyi nasip etsin inşallah.
2021 3. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2021 19:37
Zamanı daha iyi kavrayabilmemiz için okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum ne kadar boş şeylere zaman verdiğimizi ve neye ne kadar zaman harcadığımızı kavratan bir kitap...