Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Demokrasinin ünlü meselesinin üzerinde durduk: "Hürriyeti yok etme hürriyeti olur mu?"... "Evet" cevabının verildiği yerde, demokrasinin gerçek anlamı yürürlüktedir; demokrasi, ahâlinin iradesiyle, demokrasiyi iptâl edebilir... Ahâlinin irâdesine rağmen belirli güç odaklarının buna mâni olması, adı demokrasi de olsa, onun daha baştan demokrasi olmadığının ispatıdır... Demokrasinin şu veya bu şekilde kendini savunmaya dair geliştirdiği bütün tedbirler, neticede hürriyetlerin zedelenmesi ve birilerinin ahâliye rağmen kendi iradelerini üstün kılmasıdır; bunun yanında, "onları sistem içinde eritiriz" veya "onlara bu şansı verirsek rejimi yıkarlar" hesabı içinde birtakım hileli tavırlarla birilerinin birileri hakkında tayin edici mevkide bulunmaları, hem demokrasinin ve hem de eşitliğin palavradan ibaret olduğunu gösterici bir delildir... Cevap "hayır" olduğu zaman ise, zaten ortada ne demokrasi ve ne de hürriyet sözkonusudur.
Sayfa 162
96 syf.
·
Puan vermedi
Önce Hayvan Çifliği, sonra 1984.
Öncelikle kitapı okuduktan sonra 1984'ü okumanız önemle tavsiye edilir. Kitap, Sovyet devrimini hicvetmek amacıyla yazılmıştır. George Orwell, gerek 1984'de, gerek Hayvan Çiftliğinde, insanları çok iyi gözlemlemiş ve kitaplarına çok iyi işlemiş. ------Spoiler içerir------ Kitap, hayvanların çiftlik sahibi olan Bay Jones'e isyan edip
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Yapı Kredi Yayınları · 2021247,6bin okunma
Reklam
Netice şudur: Batı'nın demokrasiyi dayatması, herkesin eşit olarak haklardan istifade edeceği bir dünya bütünlüğü için değil, George Orwell'in ünlü eseri "Domuzlar Diktatoryası"nda geçtiği gibi, "hepimiz eşitiz ama, bazılarımız biraz daha eşit" anlayışı çerçevesinde bir düzene boyun eğdirme zorbalığıdır.
"Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikelidir."
John F. Kennedy
John F. Kennedy
Demokrasi, senin üstünde otoriteye sahip olan hiç kimseye güvenmediğin bir sistemdir! Fazla güvenmek iyi değildir.
Sayfa 215Kitabı okudu
İnsanlık tarihinin en büyük ayıbı, hâlâ, demokrasiden daha iyi ve daha adil bir sistem bulamamış olmasıdır.
Reklam
Kitap okuyanların geleceğini, kitap okumayanlar etkiliyor.
Demokrasi... Platon ( Eflatun )
Demokrasi anlayışı:Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. Demokrasi despotluğa dönüşür.Demokrasinin esas prensibi, halkın hakimiyetidir. Ama milletin idarecilerini iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu temin edilemezse demokrasi, otokrasiye dönüşebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.
303 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.