Hayvan Çiftliği

George Orwell

Cahilliği üretmek, yönetmenin en tehlikeli yoludur.
2025 42. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 21:41
Orwell’in dünyasında en tehlikeli şey “bilgisizlik” değil, “sorgusuzluk.” Çünkü bazen insanlar her şeyi bilir ama korkudan ya da konforundan dolayı sessiz kalır. O sessizlik — Hayvan Çiftliği’nin gerçek felaketidir. Kimi zaman da o sessizliğe, “Ben ne anlarım ki?” duygusu eşlik eder. İşte tam o noktada, güç sahipleri mutlak hâkimiyet kurar.
Alıntı
Bir Başyapıt
2021 7. kitabı
George Orwell Sovyet Devrimi'nin hicvet etmek amacıyla yazmıştır. Ancak bu keşke siyasi taşlama okunduğu her ülkede her yeni nesil ile birlikte yeni bir anlam kazandı. Evrensel bir niteliğe kavuşmuştur yayınladığı tarihten bugüne milyonlarca okurla buluşan ve geçtiğimiz yüzyılın hem de günümüzün en etkili romanlarından Biri haline gelmiştir. George Orwell'in okuduğum ilk kitabı olmakla birlikte En çok beğendiğim kitabı olabilir gerçekten hayatın işleyişini ne kadar çıkarlarla dolu olduğundan bu kadar net bahseden bir kitap olduğunu söyleyebilirim. İncelemenin devamı için 1kitapayraci.blogspot.com/2021/09/bir-hic...
İnsan
Hayvan Çiftliği üzerine bazı incelemeler
2023 4. kitabı
Hayvan tiplemeleri ile siyasi dengeyi oldukça güzel betimlemiş. Çıkarlarin değil ortak kararlarin önemi üzerine durmuş. Verdiği mesaj oldukça başarılı..
"Meeee"
2026 14. kitabı
İnsan okudukça yakından manzaralar görüyor ve yüzüne de ekşi bir gülümseme koydurmuyor değil . Nedense kitapta en çok koyunların işlenişini sevdim.Aslında çokta basit işleri, ne emredilirse onu ezberleyip "koyun" gibi onu söylemek ve durumlar ne halde olursa olsun bunu tekrar etmek. Şüpheye vakit ayıramadan köleliğe razı gelmek...
Hayvan Çiftliği
Puan vermedi·96 syf.·
2022 92. kitabı
Hayvan Çiftliği kitabında eleştiri ustalığını konuşturan George Orwell ,hayvanlar üzerinden insanlığı ve yönetimi eleştirmiştir. Konusuna geldiğimizde, bir çiftlikte yaşayan hayvanlar kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler.Amaçları daha eşitlikçi,adaletli bir toplum oluşturmaktır Aralarında en akıllı olan domuzlar,kısa sürede önder bir takım oluştururlar ve devrimide yolundan saptırırlar.Ne yazıktır insanlardan daha baskıcı,daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur ve zulmün kendisi haline gelmişlerdir.
2022 9. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2022 21:56
“ Penceredeki hayvanlar gözlerini domuzlardan insanlara, insanlardan domuzlara çevirip durdular, son bir defa önce domuzlara sonra insanlara baktılar ama artık insanı domuzdan domuzu insandan ayırmanın imkanı yoktu” Sözleriyle kapanışı yapmış yazar.Kitabın özeti niteliğinde bence bu sözler. Kitap, bir çiftlikte yaşayan hayvanların, kendilerini sömüren insanlara başkaldırısını anlatıyor. Daha eşitlikçi bir toplum yaratmak için başlattıkları devrim, bir süre sonra eskiyi aratacak daha baskıcı ve daha acımasız diktatörlük haline geliyor. Sinir krizleri geçirerek okudum kitabı. Neden mi ?Çünkü her şey tanıdık geldi ve nasıl olabiliyor ya nasıl bu kadar kör olabiliyorlar ve susuyorlar dedim .Sonra durdum sakinleştim şaşırmamam gerektiğine bir kere daha ikna ettim kendimi :) Sinir olmam dışında çok beğendim. O kadar güzel anlatım tarzı vardı ki yazarın diğer kitabı için şimdiden heyecanlıyım. Kesinlikle okumanız gerektiğini düşündüğüm kitaplar arasında :) George Orwell
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Yapı Kredi Yayınları · 2021296,6bin okunma
Bu benim ilk incelemem :) spoiler içerebilir.
2025 4. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 11:13
“Hayvan Çiftliği’ni bitirince en çok şunu fark ettim: Gerçekler sessizce değişiyor. Domuzların kuralları adım adım, kimsenin anlamayacağı kadar küçük oynamalarla değiştirmesi, bana çok tanıdık bir düzeni hatırlattı. Bir kelime ekliyorlar, bir cümleyi biraz yumuşatıyorlar ve herkes sanki başından beri öyleymiş gibi kabulleniyor. Eşitlik sözü verip herkesin iyiliğini düşündüklerini söylemeleri güzel başlıyor ama zamanla aynı sözlerin başka bir anlama dönüştüğünü görüyorsun. En sonunda bir bakıyorsun, eşitlik hâlâ var ama bazıları daha ‘eşit’. Hayvanların bu değişimi fark ettikçe susması, bazen unutması, bazen de inanmayı tercih etmesi çok tanıdık geldi. Kitap aslında bir masal anlatmıyor; masalı kullanarak gerçeğin ne kadar kolay eğilip bükülebileceğini gösteriyor. Bugünü düşününce insan ister istemez kendini o çiftlikte hissediyor.”
2025 19. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 16:14
Bu kitabı lise birinci sınıfta bir kere daha okumuştum ancak yeterli bilgi birikimim olmadığı için doğru yorumlayamadığımı düşünerek tekrar okudum kitap çok fazla üstü örtülü mesajı içeriyor hayvanlar birleşip mevcut rejimi yıkıp insanları def ettikten sonra başta ‘eşitlik’ üzerine bütün hayvanların eşit olması üzerine yeni bir düzen kuruyorlar ancak zamanla bazı hayvanların ‘daha eşit’ olması tüm düzeni bozuyor ve gitgide her şey daha kötüye gidiyor bazı hayvanlar eğitim alıyor kendini geliştiriyor okuma yazma öğreniyor onlar birazcık daha uyanıyorlar ama hepsi çok fazla çalıştırıldığı için düşünmeye bile vakitleri kalmıyor ve her şey çok daha kötüye gidiyor en başta kurdukları yedi kuralı sürekli değiştiriyorlar ve en son mevcut kuralları bütünüyle kimse bilmediği için herkes kafasından bir şeyler uyduruyor ve bu da hukuk sisteminin sürekli değiştirilmesinin ülkeye verdiği zarar olarak yorumlanabilir ve sonunda her şey herkes işine geldiği gibi ( tüm ihtidarlar) davrandigi için her şey daha da kötüye gidiyor şu anki gündemde bu kitabı okuyarak çok yorumlamak mümkün ancak kitap fabl türünde yazıldığı için her döneme uygun olarak yorumlamak da mümkün her siyasi durumda ve yaşta farklı yorum olabilecek bir kitap.
·96 syf.·
2022 3. kitabı
Okumayı ertelediğim ve ön yargı ile yaklaştığım kitaplardan biriydi Hayvan Çiftliği. Neyse ki çok zorlanmadan okumayı tamamladım. Mesajı oldukça net ileten, kitabın daha başından sonunu anlayabileceğiniz bir eser. Emekçinin her daim umut verilerek sömürüldüğü, yöneticilerin her daim karlı çıktığı düzeni bilmeyenimiz yoktur. Kitap 90 sayfa civarında olmasına rağmen daha yarısında yeter artık dedim. Vaad edilen umut, kabullenişler, çırpınışlar beni çok sinirlendirdi. Görmek, farkında olmak oldukça zor bir eylem sanırım. Duyduklarımıza sorgulamadan inanmak da bir o kadar kolay. Üzerine çok konuşulmuş, kitap metninden daha fazla yorumlamalar yapılmışyır. Söylenecek her şey benden önce söylenmiştir muhakkak. Öyle işte, inanmadan önce sorgulamayı öğrensek mükemmel olacak.
2025 27. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 13:49
Anlamak isteyene,kafa yorana çok şey anlatan bir kitaptı neden bu kadar çok tavsiye edildiğini bir kez daha anladım okuyun okutturun.Kitapta geçen şöyle bir söz vardı "Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir."

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.