d

Doğru iletişim

1 üye
çocuklarınızla yaşları kaç olursa konuşmaktan vazgeçmeyin. Yapmasını istemediğiniz davranışlar hakkında, hakkında mutlu olduğunuz günlerde mutluluğunuz, hatta üzgün olduğunuz günlerde üzüntünüz hakkında basit anlayabileceği bir şekilde konuşun. Emin olun sizi anlayacaklar. Birdenbire olmasa da zamanla uygun tepkiler vermeye başlayacaklar. *Çocuklara işaret zamiri (o bu şu) ile hitap edip onları ötekileştirmeyin!!!
"İnsan gibi konuş, insan gibi otur, insan gibi ye" cümleleri çocuğa kendisini değersiz hissettirir. Değersizlik hissiyle geçen çocukluk yıllarından sonra insan kolonları eksik bir bina gibi ayakta durur.
Reklam
Çocukluğumuzdan itibaren okumayı, yazmayı ve matematiği öğrendik, ama iletişim ya da sorun çözme ile ilgili hiç ders almadık...
David Burns
David Burns
Doğru iletişim kurmayacaksan,hiç başlama
İletişim kurmak nasıl önemliyse, konuşmayı ne zaman bırakacağınızı bilmek de bir o kadar önemlidir. Dönüp dolaşıp neticeye varamayacağınızı anladığınızda ya da muhatabınız sizi yanlış anlamaya kararlı olduğunda konuşmayı bırakmak bir kendi değerini bilme meselesidir” Dr Lepera
Anne baba, kavga ve şiddeti bir yöntem olarak benimserse, sürekli gerilim ve sözlü ya da fiziksel şiddet evde bir iletişim tarzı olarak benimsenirse, çocuk bundan olumsuz etkilenir. Bununla birlikte, "Aman çocuğumuz, kavga ettiğimizi görmesin, bağırmayalım bundan kötü etkilenir" düşüncesiyle fazla korumacı bir yaklaşım benimsemek de doğru değildir. Çocuğun, kavga ve gerilimden sonra, anne babasının yeniden barıştığını görmesi, hayatın gerçeklerini öğrenmesi bakımından önemlidir. Nasihatlerden ziyade yaşadıklarından etkilenen çocuk, anne babanın barışmasından uzlaşmayı öğrenir. Zaten doğru olan da, ona nasihat vermekten çok model olmaktır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Aile içinde şiddet; sorun çözme, hak arama aracı olarak kullanıldığında öğrenilmiş bir davranışa ve alışkanlığa dönüşür. Anne baba şiddet uygulama eğilimindeyse, çocuk (5-6 yaşında veya daha büyükse) bunu doğal kabul eder ve ailesinden öğrendiği bu doğal çözüm yöntemi'ni ileride uygulamaya başlar. Çünkü hayatı tanımayan çocuk, iyi-kötü, doğru-yanlış gibi kavramları çevresini gözlemleyerek öğrenir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.