Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
391 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Dostoyevski’den okuduğum 7. kitap oldu. Dostoyevski kitaplarını her zaman kendi yaşantısından yola çıkarak yazıyor. Bu kitapta 4 yıllık kürek mahkumluğu zamanından etkilenerek, orda yaşadıklarını gözlemleyerek yazılmış. Rusya’da hapishanedeki insanların hayatını, ruh sağlıklarını, birbiri ile olan ilişkilerini, günlük hayatta yaptıkları aktiviteleri, hapishanede olan bazı etkinlikleri, soylulara karşı bakış açısını, Rus hukuk sistemini, yolsuzlukları, içki içmek için yapılan ticaretleri, yaşam koşullarının berbatlığını, özgür hayata olan özlemi ve daha bir çok konuyu ele almış bir eser. Romanın kurgusu ise toprak sahibi bir ailenin oğlu olan Aleksandr Petroviç Goryançikov'in kıskançlık nedeniyle karısını öldürüp kürek cezasına çarptırılmasını ve Sibirya'da on yıllık cezasını çekerken yaşadıklarıdır. Kitapta hem eleştiri hem de psikoloji türü ön planda. Her Dostoyevski kitabı gibi aslında.
Ölü Bir Evden Hatıralar
Ölü Bir Evden HatıralarFyodor Dostoyevski · İletişim Yayınları · 201714,5bin okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Konu malum; bir köye tek başına sürgün. Mesele ise bu mu emin bile değilim. Gündelik akışının içinde mevsimler geçerken, siz bir ilişki kurmaya ya da kurmamaya özen gösterirken, bir şekilde sadece var olmaya odaklanmışken -bu arada var olmak, olmak demek değildir- ne zaman biteceği belli olmayan bir sürgün hikayesi. Tamam yazar tüm hayata bir hapishane ya da sürgün yeri olarak bakma kısmında bizi tutuyor ama Pavese gözüyle ne kadar da çok hayvanlara benziyoruz. Yemek yiyoruz, üşüyoruz, yürüyoruz, yüzüyoruz, istiyoruz. Anlamsız konuşmalar yapıp bazen merhamet gösteriyor bazen avlıyor bazen de av oluyoruz. Küçük bir köyde sürgün olan bir karakter bile her şeyden elini eteğini çekmiş olsa da bir güç savaşın içine girmekten kendini alıkoyamıyor. En iyi durumda daha en kötü durumda da gücümüzü ispat etmeye çalışıyoruz.
Hapishane
HapishaneCesare Pavese · Can Yayınları · 2021209 okunma
Reklam
106 syf.
·
Puan vermedi
Hapishane edebiyatı
Bu kitabı okuyalı çok uzun süre oldu fakat hatırladığım kadarıyla bir hapishanedeki insanların hayatlarından bahsediyordu ama kitabı okurken çok etkilendiğimi hatırlıyorum hatta Bernard Malamud’un “Tamirci” kitabı ile kıyaslama yaptığımı ve bu türde okuduğum en başarılı iki kitap olduklarını söylediğimi hatırlıyorum.
Gün Ortasında Karanlık
Gün Ortasında KaranlıkSidney Kingsley · Kültür Bakanlığı Yayınları · 05 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
Julius Fuçik
Julius Fuçik
, (1903-1942) çocukluğunda tiyatro, müzik ve sanat ile ilgilenmiş, ondan sonraki dönemlerde okuma sevdası ile başlayıp yazarlık ile devam etmiştir. Babasının fabrika işçisi olması nedeniyle kendisi de babası ile bir çok defa vardiyalara gitmiş ve işçi sınıfının sıkıntılarını küçük yaşta görmüştür. Çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği bu
Darağacında Röportaj
Darağacında RöportajJulius Fuçik · Dorlion Yayınları · 2021381 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Əkbəri və minlərlə inqilab şəhidini xatırlamaq...
İnqilabın Ayətullah Xomeyni başda olmaqla İslamçı dəstələr tərəfindən oğurlanmasının ardından "İnqilab Keşikçilərinin" bu yola birgə çıxmış olduqları solçu kəsimə,kommunistlərə, sosyalistlərə qarşı zülmlərini siyasi məhbusun gözündən görmə imkanı verdi bu kitab. İran elə bir coğrafiyadır ki, keçmiş himnlərində deyildiyi kimi "Hər rəngdən,dildən olanlar bir ad, nişan altında birləşib". Kitab çoxmillətli,çox inanclı və eləcədə fərqli fərqli dünyagörüşü və siyasi baxışlara sahib milyonlarla insanın yurdunun qurtuluşu üçün verilən mübarizənin qurbanlarının gözündən inqilabın Evin həbsxanasında olan "müdafiəsini" göstərir. Əkbərin Evin həbsxanasındaki yaşamı,orda şahid olduqları,özünün və eləcə də digər məhkumların məruz qaldıqlarını oxuduqca özümü xəyanətə uğramış sol inqilabçı kəsimdən biri olaraq görür, "beləmi düşünmüşdük biz inqilabı?" sualı səhifələr irəlilədikcə daha sıx sıx beynimdə təkrarlanırdı.
Tahran 1979
Tahran 1979Behrooz Ghamari · Ayrıntı Yayınları · 202030 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Cezaevindeki Çaresiz Kadınlar
Öncelikle ön yargı kırıcı kullanacağım ve adalet sistemimizin koruyuculuğu gereği bazen insanlar tedbir amaçlı (kendileri zarar görmesin) diye de bu yolu yaşamış olabiliyor. Keza ben de bu amaçla 11 gün kaldığım bir ceza evi tecrübesi öncesinde bu kitabı okumuştum. Hani insanlar hastanelerin acillerine gitmezler ya bu kitap da sizi gitmek istemediğiniz yerde yaşanılan kısa kısa gerçeklerle buluşturuyor.
Kelepçe
KelepçeCanan Tan · Doğan Kitap Yayınları · 20163,572 okunma