m

Mimari

15 üye
Takip
293 syf.
6/10 puan verdi
Modern şehir planlaması konusunda önemli fikirler geliştirmiş ve şehircilik teorisinin temel taşlarını atmıştır. Le Corbusier, modernist mimarlık akımının en tanınmış figürlerinden biridir ve bu kitap, onun şehircilik anlayışını, özellikle sanayileşme, özgürleşmiş mekanlar ve toplumsal düzen üzerine olan görüşlerini yansıtır. Le Corbusier’in şehircilik anlayışı, o dönemdeki kentleşme sorunlarına karşı bir çözüm arayışıydı. Şehirleri daha daha düzenli, verimli ve hijyenik hale getirmeyi amaçlayan bir vizyon sundu. Şehri sadece bireysel ihtiyaçları karşılamak için değil, aynı zamanda toplumsal refahı artıracak şekilde yeniden tasarlamayı savundu. Sonuç olarak, modern şehir planlamasına dair devrimci bir yaklaşım sunar. Onun önerdiği düzenli, sağlıklı, işlevsel ve estetik şehirler, 20. yüzyılın şehirleşme anlayışında derin etkiler bırakmış, şehirlerin tasarımını daha fonksiyonel bir hale getirmiştir. Fiziksel düzenin, toplumsal refahı artırabileceğini savunarak, kentleşme sürecinde büyük bir vizyon ortaya koymuştur.
Şehircilik
ŞehircilikLe Corbusier · Daimon · 20148 okunma
“Eğer insanlar mimarın onlar için tasarladığı evde yaşayamıyorlarsa o evin güzelliği hiçbir önem taşımaz; yaşamadan yoksun bir mekân olarak korkunç bir çirkinliğe dönüşür. İlgilenilmeyen ve bakımsız kalan ev, amaçlanandan çok farklı bir şey haline gelir.Gerçekten de, başarılı mimarinin kanıtlarından biri, yapının, mimarın amaçladığı gibi kullanılmasıdır.”
Sayfa 15·Kitabı okuyor
Reklam
Pencere, dışarıda nereyi görmek istiyorsanız orayı görmek üzere açılmıştır. Dıştan görülmek istemediğiniz yerde açılmaz. Örneğin bu nedenle, odanın bütün bir cephesi sağır kalabilir. Yalnız çıkma yanlarında, sokağı derinlemesine görecek gibi pencere açılır. Çünkü daracık sokakta cepheye pencere koysanız, karşı komşunun içine bakarsınız; yada o sizin içinize bakar. Kısacası pencere, evin dıştan görünüşüne göre açılmaz; içteki yaşama göre açılır. Yalnız başına bu bile, Türk evinde çözümün, içten başladığının kanıtıdır.
Sayfa 128·Kitabı okudu
Çürüyen şehirler, gerileyen ekonomiler ve büyüyen sosyal dertler hep beraber gezerler. Bu bileşim tesadüf eseri değildir.
Sayfa 18·Kitabı okuyor
Korumanın ana amacı fiziksel ve kültürel mirasın, sonraki nesillere aktarılmasıdır. Bunun en temel nedeni ise; fiziksel çevrenin korunan öğelerinin, günümüzün hızla değişen dünyasında kişilerin ve toplumların kimliklerini belirleyen düşünsel ve duygusal ipuçlarını ve yabancılaşmaya karşı tutunacak değerleri sağlamasıdır.
Sayfa 20·Kitabı okudu
Reklam
289 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.