Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

m

Mimari

Standartlar monotonluk getirir mi?
Osmanlı topolojik yaklaşımı, bunun evlere uygulanması sonunda ortaya çıkan akıl almaz çeşitlilik, pencereler hep birbirinin aynı olsa bile her evin tamamen müstakil bir şahsiyet olması, her sokağın tamamen şahsi bir hüviyete sahip bulunması, Türk-Osmanlı şehir çözümlemesinin müthiş bir katkısıdır insanlığa. Standartlar düzeni doğru kurulduğu takdirde Osmanlı-Türk şehrinde olduğu gibi objektif âlemin kısıtlanmış ve steril bir görüntü kazanması önlenir, maddi ve manevi âlem arasındaki karşıtlık ortadan kaldırılmış olur.
Sayfa 213 - TimaşKitabı okuyor
Mimarlık yaşamla bütünleşik, yaşamı kapsayan bir olgudur, anlamlı olabilmesi yaşam koşullarına ve ortamına yaptığı katkıya, yüklediği değerlere bağlıdır ve mimarın gerçek fonksiyonu yaşamın yorumlanmasıdır.
Reklam
Geleneksel şehirlerimizde mahalle bir aidiyeti temsil etmektedir.
Apartmanın; oturanı değil satanı memnun eden kar düşüncesiyle üretilmesi, insana layık bir yapı biçimi olmaması, temel insan haklarını hiçe sayması, bilhassa yaşlı ve çocukların hiçbir ihtiyacını gözetmemesi, yüksekliği ile insanı önemsizleştirmesi, insanı tabiattan koparması, insanı nesneleştirmesi, çevreye verdiği zararlar, orada oturacak insanlara nasıl yaşamaları gerektiğini dikte eden tahakkümcü karakteri, insanın başta mahremiyet gibi kutsal değerlerinin hiç birini dikkate almaması...
Geç dönem Roma ve Bizans sanatçıları sanki binaları hiç 'in natura' görmemiş, nesneleri sadece oyuncak benzeri düz­lemsel kesitler olarak algılamışlardı. Oranlar konusu da aynı şekilde pek ilgilendirmiyordu onları ve zamanla bu ilgi daha da azaldı! Figürler ile bu figürler için tasarlanmış binaların büyüklükleri arasında gerçeğe uygun düşen oranlar yoktu ke­sinlikle.
Ülkenin sorunu mimarlıktan çok planlamadadır. Bölgesel, kentsel planlama ve kentsel tasarım yokluğunda... Ve bu alandaki kargaşada.
Sayfa 15
Reklam
"İnsanlar kentleri yaratırlar, kentler de gelecek kuşakları..." Kısacası kent, kendisini ve uygarlığı üreten ortamdır ; mimarlık onun biçimlendiricisidir.
Sayfa 12 - YEM Yayın
İngiliz siyaset adamı Sir W. Churchill'in "Biz binalarımızı biçimlendiririz sonra da onlar bizi biçimlendirir" sözü ünlüdür.
Sayfa 12 - YEM Yayınevi
329 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.