Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Gerçi doğa çoğu zaman fesatlıkları Güzel bir duvarın ardına gizler. Ama sanırım senin için dışın bir, Kalbin de yüzün kadar temiz.
Sayfa 5
ABDÜLHAMÎD- (Osmanlı Yahudisine) Soydaşlarınıza deyiniz ki; 34'üncü Türk Padişahı İkinci Abdülhamîd, Tunus'tan Van Gölüne ve Balkanlardan Yemen'e kadar uzanan imparatorluğuna bir o kadar ilâve edilse bile, Yahudilere, Filistinde veya vatanın herhangi bir köşesinde kurabiye miktarı toprak vermez.
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
"Şair Evlenmesi" Tanzimat döneminin önemli yazarlarından biri olan İbrahim Şinâsî tarafından 1860 yılında yazılmış, batılı anlamdaki ilk Türk tiyatro eseri. Görücü usulü evliliğin yarattığı bir trajediyi, 9 perdede okuyucuya sunan yazar; dönemin gerçekliğinden gelen hikaye ve karakterleri birerbir aktarmıştır. Sancılı hayatının (özellikle son yılları) getirdiği acıyla birlikte bulunduğu konum, Türk edebiyatına yön vermiş ve yeniliklerin önünü açmıştır. Bu bağlamda yazarın mutlaka okunup değerinin bilinmesi gerekiyor. Kısa olduğu için alıp okumanızı tavsiye ederim. Devamındaki makaleleri de mutlaka okuyunuz.
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesiİbrahim Şinasi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201816bin okunma
DERVİŞ - Kışın portakal, baharda kayısı, yazın incir, güzün nar veren bir ağaçtan sözedilmişti. KOCA - Bunların hepsini tek bir ağaç mı veriyor? DERVİŞ - Evet, tek bir ağaç. KOCA - Bir ağaçta bunca çelişki... Mümkün mü bu? Olabilir mi? Açıkça ilân ediyorum Memur Bey, bu adam şaka yapıyor... Böyle bir ağaç nerede bulunabilir? DERVİŞ - İstediğiniz yerde... belki sizin ağacınız bu türdendir. KOCA - Şu benim ağacım mı? Bu portakal ağacı böyle bir şey yapabilir mi? DERVİŞ - Bilmiyor musun? Sana trende söylemedim mi? KOCA - Şaka yaptığınızı... alay ettiğinizi düşünmüştüm... DERVİŞ - Şaka ve alay bilmem ben... KOCA - Benim şu ağacım, bütün bu değişik meyvaları değişik mevsimlerde verebilir mi? DERVİŞ - Eğer bildiğin gübreyle gübrelersen... KOCA - Hangi gübreden sözediyorsun? DERVİŞ - Eğer bir insan bedenini bu ağacın altına gömersen, onun bütün çelişkileri ağacı da besler...
Yeryüzü YayınlarıKitabı okudu
Binlerce kez beter olsun gece senin ışığın yoksa.
Ah, eline giydiği eldiven olaydım da Dokunaydım yanağına.
Reklam
Gözleri gökte olsaydı, yıldızlar da onun yüzünde, Utandırırdı yıldızları yanaklarının parlaklığı.
Ama sevgi güç verir, zamansa imkân Büyük engellerde bulur büyük hazzı insan.
Reklam
DEDEKTİF - Kelimeleri değiştirip kendine uyduruyorsun... KOCA - Kelimeler kendileri gelip benim ağzıma uyuyorlar.
Sayfa 43 - Yeryüzü YayınlarıKitabı okudu
Önsözden
Evrende insanın konumu tuhaftır: Sürekli konuşmak, sormak, cevap almak ister insan. Sorularına evrenden bir karşılık gelmezse, o zaman vay o evrenin hâline! Kimi zaman Albert Camus olan, değişik ülkelerde ve değişik dillerde ayrı isimler alan bu adam için evren, acı alayların en acısıdır. Evrenden, anlamlandırabileceği açık bir cevap alamadığında ya evreni veya kendi kendini yok etmeye yatkın bir eğilimdedir o zaman. Ama evren yalnızca onun gözünde varlığını yitirmiştir. Gerçekte ise her şeyi söylemesine rağmen hiçbir şey söylemiyor gibi bir görünüm altında sürekli olarak varlığını devam ettirmektedir. (1981 baskısı)
Sayfa 9 - Yeryüzü YayınlarıKitabı okudu
-Allaha inanıyor musun? -Yalnız ona inanıyorum!
Sayfa 94 - Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
134 syf.
9/10 puan verdi
Geç okunan kitaplarda bugün.. Nobel ödülü sahibi İrlandalı yazar Samuel Beckett'in 1952 yılında yayımladığı en meşhur eserlerinden biri. Egzistansiyalizm'in önemli örneklerinden birini kaleme almış, yer yer Camus ve Sartre etkisini hissetmemek mümkün değil. Eser "Vladimir" ve "Estragon" adlı iki arkadaşın bir yol kenarında "Godot" adlı birini beklemelerini konu alıyor.. Bolca sorgulatıcı ve düşündürten bir eser, iki perdeden oluşuyor ve içerisinde üç karakter daha var ve bunlarda okuyucuya garip gelmekte. Ben okurken farklı duygular hissettim. Beckett'in varoluşçu bir temayı bu kadar evrensel yazabileceğini düşünememiştim. Zira Godot her birimiz için farklı bir şeyi temsil ediyor olabilir.. Mutlaka okunmalı.
Godot'yu Beklerken
Godot'yu BeklerkenSamuel Beckett · Kabalcı Yayınları · 20218bin okunma
Aşk duyarlı bir şey mi ki? Öyle kaba, öyle hoyrattır ki acıtır diken gibi.
320 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.