Parmaksız Salih

Kasım 2000
Büyük Doğu Yayınları

2019 169. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2019 11:02
Kitabı dehşet içinde okudum. Kendi tabiriyle «en canhıraş sebepleri ve neticeleriyle doktor ve ilacı olmayan hastalığı, 'kumarı' göstermek» niyetiyle yazılmış bi eser ve amacına da iyiden iyiye ulaşmış. Kaybetmek insanlar için hep yeni başlangıçlara sebep olması gerekir. Fakat aynı çukura düşmek için değil..
2022 11. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2022 23:10
Bir baba oğul hikayesi... Kumarın aileleri yıkıcı tahribatının nesilden nesile değişmeyen yönüne dikkat çekilmiş. Hikayeden bağımsız insanın nefis mücadelesi ve buna yenik düşmesi arasındaki iç çatışması okurken insanın sinirlerini geriyor. Kumardan yahutta günahtan dönmesi için çırpınan yürekle birlikte sizde mücadele ediyorsunuz içten içe. Kitabı okurken aynı zamanda bağımlılıklarımızı, doğru olmadığını bildiğimiz halde bırakamadığımız alışkanlıklarımızı yarın bizi nasıl esir aldığının örneğini görüyoruz.
2025 32. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2025 21:17
Üstadın tiyatro eserlerini ayrı bir seviyorum. Çok derin duygularla o anı yaşıyormuş gibi yazıyor. Bu eserinde de kumar belasına düşmüş namıdiğer Parmaksız Salih'in ibretlik hikayesini anlatıyor. Benim için 'Bir Adam Yaratmak' adlı eserinin yerini tutmasa da yine de çok güzeldi. Özellikle hikayenin sonundaki o vurucu olay eserin bende iz bırakmasına sebep oldu. Şaşırmayı sevenler için ekstra tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar :)
2025 40. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 00:47
Haddehaneli Salih… yani Parmaksız Salih .. Yıllar önce kumar düşkünlüğü yüzünden ailesini kaybedişi… Yıllar sonra oğlunu kumarhanede buluşu ve onu da ailesi kumar yüzünden dağılmak üzere… Salih’in oğlu için kendi canını feda edişi ve oğlunun omun babası olduğunu son nefesindeyken öğrenişi… Sürükleyici ve kumarın her türlü emici bataklık yönünü ele alan bir tiyatro eseri… 4 perdelik… Okunup kumara karşı tavır alınmasına vesile olabilecek bir kitap; okunmasını tavsiye ederim.
2020 194. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 20:41
Üstadın bir solukta okuyacağınız piyeslerinden birisi. İçeriği; kumar ve kumarın aile hayatlarını ne denli etkilediğine yönelik olmakla birlikte, piyesin kahramanlarından Parmaksız Salih'in iç hesaplaşmasını ve bir babanın gerektiği zaman çocuğu için neler yapabileceğini konu ediniyor. Çağımızın da hastalığı haline gelen kumara eleştirel anlamda güzel bir yaklaşım olmuş. Okumanızı tavsiye ederim.
2019 9. kitabı
Eser öz olarak “kaybetmek” teması içeriyor. Eserde hem kumar olarak, hem ailevi ilişkiler olarak, hem de arkadaşlık dostluk olarak bütün sosyolojik ilişkiler kaybetmek üzerine kurulmuş. Hatta küçük yaşlarda annesi ölünce oğlunu emanet ettiği, yaşlı kadıncağızın bile izini kaybediyorlar. Kısaca kumarın olduğu her ortamda kaybedilen para değil, para hariç her şey kaybedilmeye adaydır deniliyor. Aksiyon dolu ve dramatik sonla biten bir eser olmuş. Ağlattın bizi Haddehaneli Salih...
Parmaksız Salih
2023 46. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2023 23:32
İstanbul’un meşhur ve büyük kumarbazlarından Parmaksız Salih’in, denk geldiği kişi ile tepetaklak olacak yaşamını ve devası olmadığını düşündüğü bağımlılığından kurtulmayı, hayatına giren yüce bir
2021 20. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2021 19:57
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in tiyatro eserlerinden okuduğum 9. Kitabı Parmaksız Salih Bohem hayat döneminde üstadın kumarın zararını iliklerine kadar hissedip 30'lu yaşlarda bir daha elini sürmemek üzere bıraktığı daha sonrasında kumarın zararlarını en iyi bilen biri olarak kaleme aldığı eseri. Yeşilçam tadında sıcak bir kitap. Sırf para ve rahatlık uğruna insanların hayatını daraltan, deyim yerindeyse zindana çeviren insanoğlunun; yaşattıklarının kendi kanından canından birisine sirayet etmesi... Diğer yandan yıllarca görmesen, yaşadığını bilmesen dahi kan bağının inanılmaz gücü. Yer yer etkileyici. Yer yer düşündürcü. 'İlacı olmayan hastalık' diyerek adlandırılan kumarın, insan hayatını sarışını ve hastayı kendisine mahkum ettikten sonra bırakıp gidişini, giderken de insana ait her şeyi beraberinde götürüşünün tüm açıklığıyla ortaya koyuluşu.
2019 171. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2019 02:47
Kumar illetine kendini kaptıran, 5 yaşındaki çocuğunu ve ailesini terk eden Parmaksız Salih, yıllar sonra oğlunu da kendisi gibi kumar batağının pençesinde bulur. Oğlunu kurtarabilmek için verdiği büyük mücadeleyi bazen dehşet, bazen ümitle okuyacaksınız.
2017 4. kitabı
Yaptığınız işin alilenize bir yerden dokunduğunu farketmek nede güzel. Kazanma hırsının insana neler yaptırdığını inceleme fırsatı bulmak çok harikaydı...
Şiir

Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.