Ekim 2020
1964
Büyük Doğu Yayınları

2006 39. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2006 00:00
Necip Fazıl kısakürek bu eseri Ahşap konakta, devirler arası farklılaşmayı ve bu farklılaşmanın getirdiği renkleri, görüşleri ve çizgileri anlatmaktadır. Her bir katı başka yapıda olan konağın içinde ise 3 farklı neslin rengiyle, çizgisiyle, ruhuyla, haliyle, tavrıyla birlikte örnekleri yaşamaktadır. Aslında yaşamaktan çok çatışmaktadır. En üst katta oturanlar din, iman, ahlak çizgisinde yaşayanlar, orta kat birbirine menfaat bağı ile bağlı, kumar ile morfin müptelası, en altta olanlar ise şuursuz, çapsız, dinsiz, şahsiyetsiz tiplerden oluşmaktadır. Eski kuşak yeni kuşak çatışmasını yine ustaca anlatmıştır.
Üstadım
2020 24. kitabı
AHŞAP KONAK ..... NECİP FAZIL KISAKÜREK ..... *Siz asıl konağın mânâsına bakın! Üçüncü katta, elleri titreyen illetli büyükbabam ve ve kalp hastası büyükannem... Bu kat namaz ve niyaz katı...İkinci katta annem ve eksilmeyen misafirleri bu katta kumar ,morfin vesaire katı... Bizim katta benim ve kız kardeşimin çerçevesi...Dans,içki,başıboşluk rezalet katı... Düşünün siz ,zaman boyunca değişen nesiller ahşap konakta nasıl yuvarlanmış? *Hepsi yarım asra sığan üç nesil ,yeni deyimle üç kuşak... Alt katta yirmibeşlikler, orta katta ellikler, üst katta da yetmişbeşlikler... Katlar alçaldıkça yükselenin inişe bakın siz! *Bildiğim şu sen enjeksiyonu yaptıktan bir an sonra annenin kalbi duruverecek... Ne zehir, ne yara, ne iz ,ne alamet... * Öz vatanımda, yalnız plastik görünüşe, dış bağlı bir turist miyim ben? *Toprağın altı ,bana gelinlik bir oda görünüyor. uykumuz gelse artık ;çekilesek yatak odamıza. *Durdurmaya çalıştığınız hayat akarken, vaaz vermeye kalkmanız dan belli. Zaman edebiyatla durdurulamaz. ..... "Ahşap Konak"kuşak çatışması, ahlaksızlık ile mücadeleyi anlatan fevkalâde bir tiyatro eseri Eserde batı'ya karşı duyulan hayranlık ve onu taklit etme isteğinin manasız olduğunu ve bizleri edeben çökerttiğini sahip olmamız gerekenin aslında İslamiyet ve milli şuur,ahlak olduğunu belirtmekte. Ahşap Konak çok beğendim. Zaten Üstad'in kaleminden olup da güzel olmaması imkansız.
2021 13. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 01:06
Hayatımda ilk defa Necip Fazıl okuyorum. Aslında işin doğrusu bu kitap benim ödevimdi. Necip Fazıl’a karşı aşırı ön yargım vardı. Sevemiyorum her ne hikmetse. Ama bu eser bende büyük bir kırılma yaşattı. Ön yargımı yerle bir etti. Eser üzerinde konuşacak olursam; eser tiyatro bir metinden oluşmaktadır. Olay örgüsü daima meraka dayalı, şaşırtıcı unsurlar bulunduran bir eserdi. Konusu gerçekten muhteşemdi. Dili bana göre fazla ağır değildi, gayet okunabilecek bir tarzda hazırlanmış bir eser. Konusuna ne desem bilemiyorum gerek kitap gerekse yazarı beni oldukça şaşırttı. Ön yargılarımın bir ödev sayesinde kırılması harika :D Çünkü ben Necip Fazıl okumayı asla düşünmüyordum, şimdi ise diğer eserlerini okusam mı diye düşünmekteyim. :D Kitabı konusu açısından öneriyorum. Aile içi olumsuzluklar çok güzel işlenmiş. Biraz da Doğu Batı çatışması sezdim konağın içindeki hal tavırlarına göre tasarlanmış bir eserdir. Pişman olacağınız bir kitap değil. Ön yargılarımızın kırılması ve bolca okumak dileğiyle... :D
Ahşap Konak
2020 1. kitabı
Kuşaklar arası, batılılaşma saikiyle yaşanan çatışmayı ve kargaşayı fevkalede şekilde anlatan.neleri kaybettiğimizi ne hale düştüğümüzü içler acısı halimizi yüzümüze bir tokat gibi çarpan bir eser olarak zihnimde yer edindi.
2021 60. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 11:46
Kuşak farkı arasında yaşanan, eski ve yeni arasında keskin bir tartışma. Bir tarafta yeni ile hayata giren legal hale gelen durumlar ile övünen, geriden kalan adetlerle alay eden yeni kuşak. Batıdan gelen her şeyi kabul eden gençler, sorulduğunda -başörtü batıdan gelse kabul eder miydin? - kesinlikle ederdim. Diyen bir yeni nesil. Sırf batıdan geldi diye her şey güzel kabul ederken, diğer tarafta eskinin adetlerini yaşamaya devam eden, doğru olanların eskiden kalma olanlardan geldiğini direnen eski kuşak arasında yaşanan bir konak kavgasını çok ustaca bir anlatısı olmuş.
2025 30. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 18:19
Ahşap Konak, Türk şair, romancı, oyun yazarı olan Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı 111 sayfadan oluşan, 1960 İhtilalinden sonra girdiği hapishanede yazdığı ikinci piyesi, üç Perdelik tiyatro oyunudur. Eserin tamamlandığı tarih: Eylül 1960, Balmumcu Garnizonudur. Vak'a yirminci asrın ikinci yarısını başlarında İstanbul'da geçer. Ahşap Konak, giderek yozlaşan ve ahlakî değerlerinden uzaklaşan bir toplumu, çekirdeğinden gösteren bir temsildir. Ahşap Konak, her katında üç neslin ayrı ayrı fakat birarada ve aralarındaki korkunç anlayış ve yaşayış uçurumu içinde yaşadığı bir mekânı temsil ederken, zaman boyutunda, 1950 sonrası Türk cemiyetinin tezatlar içindeki içler acısı halini sembolize etmektedir.
Tiyatro
2021 19. kitabı
Ahşap Konak | Necip Fazıl KISAKÜREK . Satır Çizgileri; . Bir yere gideceğiz ki, fabrika bacalarıyla mezar taşlarının başbaşa verdiği nokta... Yaşadıklarını sananlarla, öldükleri sanılanların sınır çizgisi... . Zaman, sırası gelene değil, hakkını verene râm olan karı... . Karanlığı ne kadar kazsan altı karanlıktır. . Utanmayana, karşı koyulmaz. . Kitap Yorumu; Üstadın kitapları okumak başka bir keyif oluyor. Allah rahmeti ile muamele eylesin. Piyes veya tiyatro adına ne derseniz siz artık bir konakta geçen bir aile dramı dram demek sanırım yerini bulur içinde bin bir türlü hilecilik, samimiyetsizlik ve aile nesillerin geçişlerinde ki tavır ve yaklaşımı ele alan bir eser olmuş desem sanırım yerini bulur. Çok severek okudum. Sonunu o kadar gaddar beklemiyordum lakin yorumu yazınca üstadı göz önüne alınca sanırım olur dedim. Çok kısa bir izah edeyim büyükler konağı kime bırakacak diye düşünmüyorlar Ken birileri bana kalır sana kalır hesapları yapıp olaylar örgüsü başlar ve gel gör çümbüşü merakla okudum şahsen gerçekten tiyatro seyreder gibi her perde her kapanış açılış ayrı bir heycan ve keyifti. Kitapla Kalın!
İnsan ve Duygular
2022 7. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2022 02:04
Herkeseee Selamlaaar Toplumun ahlaki değerlerinin azalmaya yüz tutmuş olması, buna duyarsız nesillerin yetişmesi ve kuşak catışmasını anlatan tiyatro eseri. Daha kitabın 15.sayfasında kendini anlatıyor. Siz asıl konağın mânâsına bakın! Üçüncü katta, elleri titreyen illetli büyükbabam ve ve kalp hastası büyükannem... Bu kat namaz ve niyaz katı...İkinci katta annem ve eksilmeyen misafirleri bu katta kumar ,morfin vesaire katı... Bizim katta benim ve kız kardeşimin çerçevesi...Dans,içki,başıboşluk rezalet katı... Düşünün siz ,zaman boyunca değişen nesiller ahşap konakta nasıl yuvarlanmış? En üst katta Recai Efendi ile Hanım Efendi bulunmakta, gençlere ne kadar nasihatleri, gerçekleri, hakikati anlatsalarda haykırsalar da anlaşılmadı. Recai Efendi gençlere, "başörtü batıdan gelse kabul eder misiniz?" diye sorduğunda gençlerin "Tabiki efendim yeterki moda olsun." demeleri gençler olarak hakikati düşünen beynimiz için gıda saymak yerine daha düşünmeden taklitlerden dolayı ilerleyememekteyiz bile. Allah'a teslim olanlar için kuşak çatışması yoktur daima her mekan ve zamanda islâm kardeşliği vardır. Yazım hataları için kusura bakmayın. Hayırlı okumalarr
Nesiller Arası Çatışmaya Doğu-Batı Ekseninden Bakış : Ahşap Konak
2022 162. kitabı
Ahşap konak, devirler arası farklılaşmayı ve bu farklılaşmanın getirdiği renkleri, görüşleri ve çizgileri vermektedir. Her bir katı başka yapıda olan konağın içinde ise 3 farklı neslin rengiyle, çizgisiyle, ruhuyla, haliyle, tavrıyla birlikte örnekleri yaşamaktadır. Aslında yaşamaktan çok çatışmaktadır. En üst katta oturanlar din, iman, ahlak çizgisinde yaşayanlar, orta kat birbirine menfaat bağı ile bağlı, kumar ile morfin müptelası, en altta olanlar ise şuursuz, çapsız, dinsiz, şahsiyetsiz tiplerdir. Zıt kutupların birlikte yaşadığı muhitte nesiller arası çözülüş ve kopuş da vuku bulmuş, cinnetin, buhranın hüküm sürdüğü bir aile ve cemiyet hayatı başlamıştır. Yeni nesli dehşetler içinde takip eden 75’lik Recai, sorunun kökenini bilmekte, her çarpıklığın tahlilini yapmakta, çilesiz, fikirsiz kafalar tarafından anlaşılamayacağını bilse de tenkitlerini savurmaktadır. Bu bataklığın içinde en büyük mesnedi, yaveri, yoldaşı, gönüldaşı ve umudu, cinsinin çürüğünü görebilecek sağlam öz’e malik olan torunu Yüksel’dir. Yüksel, bu sefil, rezil, şeni, münkir bahçede boy attığı halde varlığının, hayatının muhasebesini yapabilecek, yeni iman gençliğinin ilk basamağı olabilecek kabiliyettedir. Kitaptaki olay örgüsü, Yüksel’in, tahsilini sürdürmekte olduğu akademinin mimarî şubesinde kendisine imtihan vazifesi olarak verilen bir ahşap konak maketi üzerinde nesilleri tahlil eden fikir akışı ile başlar. Gayri insani bir yaşamın içindeki ilk katın karakterlerinden olan şair ve futbolcu, cemiyete yayılan sığ ve basit sanat anlayışı ile sadece iptidai bir spor heyecanı duymak için patates yığınları gibi stadyumlara yığılan ruhsuz, fikirsiz, çilesiz insan kümelerinin; kardeşi olan Aysel ve arkadaşları da cinsi yönünü öne çıkarmanın ötesine geçemeyen, kadınlık özünü bilmeyen, anlamayan ve
2019 171. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2019 11:49
Kitap üç kuşak çatışmasını anlatıyor. Olaylar ismindende anladığınız gibi anı ve hatıralarını içinde biriktiren Recai beyin üç katlı Ahşap konağında gerçekleşiyor. Kitap; aslında her ailenin yaşaması kaçınılmaz olan miras davasında bir tarafta hatıralara muhafız diğer tarafta mirasyedi torunlar arasında birazda aile büyüklerinin tepkileriyle gerçekleşen bir çatışmayı konu alıyor. Spoiler vermicem ama Recai bey ve kitap olayları bundan çarpıcı bitiremezdi. Üstad’ın her kitabında olduğu gibi bundada tavsiye etmeden geçemeyeceğim.. Keyifli okumalar..

Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.