Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyaset-Politika-Tarih

Profil
Fransa'da, Devletin Dinsel İdeolojik Aygıtının tasfiyesi
16. Yüzyıldan 18. Yüzyıla kadar yaşanan tüm ideolojik mücadele, Reform hareketinin yarattıgı ilk sarsıntıdan itibaren, dine ve ruhbanlıga karşı bir mücadelede yoğunlaştıysa bu bir rastlantı degil, dinsel devletin ideolojik aygıtının egemen konumuna baglı bir olgudur. Tasfiye sornası ruhban sınıfı sivil kimliğe dayalı ola­rak oluşturuldu, Kilise'nin mallarına elkonuldu ve dinsel devle­tin ideolojik aygıtının eğemen konumunun yerini alacak yeni Devletin Ideolojik Aygıtları yaratıldı.
Bir devletin siyaseti son tahlilde eğemen sınıfın sınıf mücadelesindeki çıkarları tarafından belirlenir.
Reklam
Siyasi ve dini soyluların imgeleme yönetim ile zihnleri ele geçirmesi
İnsanlar Tanrı'ya bo­yun eğdiklerine inanırlarken gerçekte Rahipler'e ya da Despot­lar'a boyun eğsinler diye Güzel Yalanlar "yaratmışlardır"; Rahip­ler'le Despotlar bu sahtekarlıkta çoklukla müttefiktirler zaten, adı geçen kurarncıların siyasal konumuna göre ya Despotlar Ra­hipler'in ya da Rahipler Despatlar'ın hizmetindedir. Gerçek var oluş koşullannın imgesel yerdeğiştirişinin bir nedeni var demek ki: bu nedense, "halk" üstündeki egemenliklerini ve "halkı" sö­mürmeyi, insanların imgelemlerine egemen olarak zihinlerini köleleştirmek için yarattıkları çarpıtılmış bir dünya tasarımlama­sı sayesinde sağlayan bir avuç hayasız kişidir. Tanrı'ya şükürler olsun ki, imgelem (dış dünyanın kişinin zihnindeki temsilidir) bütün insanlarda ortak bir yetidir.
Devletin İdeolojik Aygıtları özerk de olsa esas ideolojide birleşirler
Egemen ideoloji, egemen sınıfın ideolojisi de, kendi içindeki tüm değişkelere rağmen ve var olduğu aygıtların birbirinden ayrı olmasına rağmen, devlet iktidarını elinde bu­lunduran egemen sınıfın ideolojisi biçiminde, yani kendi içinde­ ki çelişkilere rağmen, söz konusu sınfın devletinin ideolojisi deni­lebilecek ve denilmesi gereken ideolojik bir birlik biçiminde top­taşmış ve yoğunlaşmıştır. Birbirinden farklı Devletin İdeolojik Aygıtlarının birliği ise, bu aygıtların her birinin kendi alanında ve kendine özgü kiplikte, kendi içinde farklar, hatta çelişkiler ol­masına rağmen, devlet ideolojisi olan bir ideolojiyi gerçekleştir­meleri ile sağlanmaktadır.
Tek bir yönetim, yani ikti­dardaki sınıfın siyasal temsilcilerinin yönetimi altında örgütlen­miş-birleşmiş oldugu için, devletin baskı aygıtının organik bir bütün olduğunu söyleyebiliriz.
Parlamenter demokraside hükümet. Parlamento tarafından "seçildigi'' için, biçimsel açıdan devletin siyasal ideolojik aygıtına aitse de, gerçekte Devletin (Baskı) Aygıtına ait­tir. Ne var ki, bu "biçimsel" aidiyet "parlamenter budalalığa düşüp "seçilmiş" bir hükü­metin devlet iktidarı ve devlet aygıtlarımın üstünde olduğunu sananları aldatabilir ancak!
Reklam
Devrim Tarihi olduguna gö­re, kitlelerin de gerçekten devrimci hedeflere dogru seferber edilmesi ve yönlendirilmesi gerekir. Kitlelerin de gerçekten dev­rimci hedeflere dogru seferber edilmesi ve yönlendirilmesini ise ancak Proletarya'nın öncü Parti'si gerçekleştirebilir.
Marksist kuram'ın altın kuralı sayesinde devrim başarılı olmuştur.
Siyasal sınıf mücadelesinin; ekonomik sınıf mücadelesinin, kitlelerin maddi talepleri için verilen sendikal mücadelenin el­den geldiğince en derinlerine kök salmasını sağlamak, işte dev­rimci mücadelenin altın kuralı budur. İşçi hareketi, bu altın kuralı uluslararası işçi sınıfının adı sa­nı bilinmeyen kurbanlarını feda ettiği mücadeleler boyunca, Marksist kuramla kaynaşırken öğrenmişti. Işçi hareketi işte bu altın kurala saygılı davrandığı içindir ki, tarihteki o büyük zafer­lerini (1917 Rus Devrimi, 1949 Çin Devrimi) kazanabilmişti. Sözünü ettiğimiz altın kural önemsenmediğinde, açıkça görülebildigi gibi, gerçekten de, halk kitleleri şu ya da bu bunalım ortamını fırsat bilip "harekete geçebilirler", hatta çok güçlü bir hareket başlatabilir, daha da ileri gidip, "devrimci" bir durum içinde bulunuluyorsa, devlet iktidarını bile ele geçirebilirler. An­cak, bir aksaklık ya da başka bir nedenden dolayı, Parti, siyasal sınıf mücadelesinin ekonomik sınıf mücadelesine kök salmasını amaçlayan uzun süreli bir pratik sayesinde söz konusu kitlelere derinden bağlanmamışsa, halk kitlelerinin hareketi, iktidarın ele geçirilmesiyle sonuçlanamayacağı gibi, talihi yaver gidip devlet iktidarının ele geçirilmesiyle sonuçlansa bile, bu iktidan elinde tutamayabilecektir.
286 syf.
·
Puan vermedi
·
38 günde okudu
Bilimsel eğitim ile toplumsal eşitlik düzeyine ulaşma devrimleri
Felsefi bilim olan bilimsel ateizm, nitelik olarak yalnızca dinin reddinden, basit bir dinsizlik bildiriminden ibaret değil­dir. Marksist materyalist dünya görüşünün önemli bir yanını oluşturan bilimsel ateizm; varsıl, olumlu içeriğe, ileri bir dün­ya görüşü potansiyeline, hümanist potansiyele sahip olup, ki­şinin ve toplumun özgüçsel yaşamına bir
Bilimsel Ateizm 
Bilimsel Ateizm Kolektif · Berfin Yayınları · 201940 okunma
Özgürlük, üzerinde yazıp çizerek değil uğrunda mücadele ederek elde edilir. Özgürlük isteyen birisi, şartlar ne olursa olsun, uğruna bir duruş sergilemek zorundadır. Müzakereden hiçbir şey çıkmaz. Bizim sloganımız şudur. "Her be gerekirse gerkesin."
Sayfa 156 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Basın öyle güçlü bir imaj üretiyor ki zalimi mağdur, mağduru da zalim gösterebiliyor. Eğer dikkat etmezseniz gazeteler, mazlumlardan nefret etmenize ve zalimleri sevmenize sebep olur.
Sayfa 111 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Ben eğitimli değilim, herhangi bir alanda uzman değilim. Ama samimiyim ve samimiyetim benim referansımdır.
Sayfa 106 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Gayrimeşru şiddetin her türlüsüne karşıyım. Lakin eğer özgürlüğün savunması adına şiddete yöneliyorsa burada bir kusur yoktur. Ve diyorum ki, bir kişi insanlığın adalet arayışında ılımlı davranıyorsa (o da) bir günahkârdır.
Sayfa 102 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Hiçbir cinayeti desteklemiyorum, kimsenin ölümüne güzelleme yapmıyorum, şunu söylüyorum; beyaz kamuoyu, beyaz rehinelerin hayatlarının tehlikede olduğunu kendi basınını kullanarak abartıyor, 'rehine' demiyorlar, bütün gazeteler beyaz rehineler' yazıyor. Bu durum, bir beyaz rehinenin veya beyazın ölümüne, ten renginden dolayı, bir insanın ölümünden daha fazla önem atfettikleri izlenimini veriyor. Şunu ifade etmek zorundayım, gelişigüzel öldürmeye de ardımdan gelen insanların duygusuzca öldürülmesine de karşıyım.
Sayfa 96 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Birisine devlet ilmini öğrettiğinizde, o devlette eşit bir konum veya bölge ister yahut kendisi başlı başına bir devlet ister. Efendisiyle eşit olmayı talep eder. Sizin kadar eğitimli olan kimse size hizmet etmez.
Sayfa 35 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
126 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.