Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Bülent Ecevit'in "Atatürk ve çağdaşı liderler" kıyaslaması:
"Stalin de kendi yetiştirdiği kuşaklarca lanetlenmiştir. Mussolini'nin, Hitler'in yapıtları ve düşünceleri daha kendi yaşamları ve iktidarları sırasında göçüp gitmiştir. Şimdi Mao'nun ardından aynı şey olmaktadır. Fakat Atatürk, her geçen gün büyüklüğü daha iyi anlaşılarak bütün yapıtlarıyla yaşamaktadır."
Sayfa 17 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Türk tarih tezi
Atatürk'ün geliştirdiği Türk Tarih Tezi'ne göre, uygarlıkların temeli doğal nedenlerle Orta Asya'daki anayurtlarından dünyaya yayılmak zorunda kalan Türkler tarafından atılmıştı. Türkler gittikleri her yere ulusal kültürlerini de götürmüşlerdi ve yüksek Türk kültürünün etkisi altında kalan kültürler gelişip yükselmişti.
Sayfa 28 - İnkılap YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilişsel Devrim'den bu yana, Sapiens böyle bir günlük ikilikle yaşıyor. Bir tarafta nehirlerin, aslanların ve ağaçların nesnel gerçekliği; öte yanda tanrıların, milletlerin ve şirketlerin hayali gerçekliği. Zaman geçtikçe hayali gerçeklik daha da güçlendi; öyle ki bugün nehirlerin, aslanların ve ağaçların yaşamı hayali varlıklar olan tanrılar, milletler ve şirketlerin insafına kalmış durumdadır.
Geçmişe özlem duymamızın sebebi.
Toplumsal bir varlık olarak insanın evrimi, tehlikeli bir biçimde, teknolojik ilerlemenin gerisinde kalmış mıdır? Eski otoriteler zayıflar, eskiden önemli olan şeyler kaybolur, tutkuların ve kızgınlıkların keskin çatışması arasında yeni düzen ortaya çıkar. Şu anda böyle bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum.
Uygurlıkların Doğuş, Yükseliş ve Çöküş Teorisi
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
'le
Karl Marx
Karl Marx
'ın dört ya da üç uygarlığı, Toynbee'nin 21 uygarlığı uygarlıkların doğuş, yükseliş ve çöküşten geçen bir hayat döngüleri olduğu teorisi türünden tasarımların kendi içlerinde hiçbir anlamları yoktur.
Reklam
"Çağdaş tarih sanki ardından gelecek bir tarih yokmuş gibi, zamanın tam olgunluğunun izlerini taşıyor gibi görünmekte." Thomas Arnold
Yazılı tarihin başlangıcından bu yana insanda ortaya çıkmış ölçülebilir hiçbir biyolojik değişiklik bilinmemektedir.
Bir düşünün, doğumumuzdan önceki geçmiş sonsuz hayatın bizi nasıl ilgilendirmeyeceğini. Bu, ölümümüzden sonraki gelecek zamanı görmemiz için doğanın tuttuğu bir aynadır.
Lucretius Carus
Lucretius Carus
Bir tarih yorumu için duyulan ihtiyaç öylesine derin köklüdür ki, geçmiş üstüne yapıcı bir bakışa sahip olmadıkça, ya gizemciliğe* ya da kinikliğe** düşeriz. Powicke
Reklam
"Tarihte nedensellik ilişkilerinin araştırılması, değer yargılarına başvurmaksızın imkânsızdır."
Friedrich Meinecke
Friedrich Meinecke
Rastlantısal nedenler genelleştirilemezler; bunlar kelimenin tam anlamıyla benzersiz oldukları için, kendilerinden ders çıkarılamaz ve bir sonuca götürmezler.
Tarihte Raslantısallık
Bütün tarihi süreç, tarihî yasanın raslantısalın içinde ayrılmış şeklidir. Biyoloji diliyle, tarihî yasanın raslantıların doğal ayıklanmasıyla gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Lev Troçki
Lev Troçki
Tarihî olayların tepesinde değil de, çukurunda bulunan bir topluluk ya da ulusta tarihte şansın ya da raslantının rolünü vurgulayan teoriler egemen olacaktır. Sınav sonuçlarının hep şansa bağlı olduğu görüşü, düşük not alanlar arasında her zaman yaygın olacaktır.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.