Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lucretius Carus

Lucretius CarusEvrenin Yapısı yazarı
Yazar
8.6/10
54 Kişi
196
Okunma
108
Beğeni
6,7bin
Görüntülenme

Hakkında

Lukretius (Titus Lucretius Carus), MÖ 95 - MÖ 55 yılları arasında yaşamış Romalı şair ve filozoftur. Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de, bu ünlü şairin sözlerine rastlanabilir. « İnsanlar yaşatarak yaşar birbirini ve hayat meşalesini birbirine devreder koşucular gibi. » Altı kitaptan oluşan De rerum natura (Doğa Üzerine) adlı eserinde Epikür'ün öğretisini açıklamaya çalışan Lukretius maddenin sakınımı yasası da açıkça ifade ediliyordu, 1. hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı ve 2. hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı Varlığı madde ve boşluk olmak üzere iki parçaya ayırarak, bunlardan maddenin atomlardan meydana geldiğini öne sürmüştür. Lukretius, daha sonra cismi de, bileşik ve basit diye, ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere, şeylere karşılık gelirler; buna karşın, basit cisimler atomlardır. Atomun varoluşunu öne sürdüğü için, maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius, bir yandan da atomların şekil ve ağırlıkları olduğunu, fakat renk, ses, koku ve tat gibi ikincil niteliklere sahip olmadığını iddia etmiştir. Maddenin temel yapı taşı olan atomların sınırlı türlere sahip olduğunu, fakat sınırsız sayıda olduklarını iddia etmiştir. İnsan da, bir beden ve ruhtan oluşmuştur ama aynı maddeden ya da atomlardan meydana gelmiştir. Fakat ruhu oluşturan atomların bedendeki atomlardan daha ince bir yapıya sahip olduğunu ifade etmiştir. Roma dünyasının Stoacılık'la tanışmasına yardımcı olmuştur. Evren konusunda da Aristoteles evrenin sınırlı, küre biçiminde olmayıp, merkezi olmayan olarak tasarlamasına karşın, Lucretius, evrenin sınırsız, küre biçiminde olduğunu savunmuştur. Lucretius’un evreninde, her biri canlılar gibi doğan, büyüyen ve ölen Dünya’lar vardır. Ontoloji konusunda, "Beden ve ruh, birlikte doğar ve birlikte ölürler, yani beden öldüğünde, ruh da ölecektir. O halde, öldükten sonra dirilme inancı yanlıştır" der. Epistemoloji de "Duyum, yani hissetme, duyumu oluşturan nesnelerden çıkan atomların duyu organlarına ulaşmasıyla gerçekleşir. Tat alma, görme, koklama, işitme gibi duyumlar, farklı atomların farklı alıcılar tarafından algılanması ile meydana gelir. Canlılar, zamanla, değişim ve evrimleşmeye uğrayarak, basitten karmaşıklığa doğru giderler" gibi düşünceleri vardır. Türkçede Lukretius - Evrenin Yapısı, Çeviri: Tomris Uyar, Turgut Uyar, İyi Şeyler Yayıncılık - Varlığın Yapısı, Çeviri: İsmet Zeki Eyüboğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Klasikleri
Tam adı:
Titus Lucretius Carus
Unvan:
Romalı şair ve filozof

Okurlar

108 okur beğendi.
196 okur okudu.
10 okur okuyor.
375 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nasılsa değişmiyor yaşamımızın çerçevesi Ve yeni bir tat sunmuyor doğa Yaşamakta direnenlere. Ne değerli oluyor Elde edemediklerimiz Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama Ama gelecek ne getirirmiş, orasını bilmiyoruz.
Sayfa 126Kitabı okudu
Boşuna değildir toprağın ana diye anılması. Bağrından fışkıranlar yine ona döner sonunda!
Reklam
Ruhumuz ölümsüz olsaydı gerçekten, ölüm anında azalmazdı algılama yetisi. Zindandan kurtulmuşcasına sevinirdi can, Yılan derisinden sıyrılır gibi atardı giysisini.
Sayfa 109Kitabı okudu
Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, yıllar önce kapamışsın gözlerini !...
Norgunk
Biraz çabayla kavrayacaksın ilk doğruları: Her biri ışık tutacak öbürüne. Şaşırtamayacak yolunu gece -doğanın gizlerini kavrarsan- Gerçekler aydınlatacak gerçekleri kesinlikle.
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar
Evrenin Yapısı
“Ah kaygıların, ah bulanan ruhun! Kaçma çabasında herkes bulunduğu yerden, sanki yer değiştirmekle yük atabilecekmiş gibi.”
Lucretius Carus
Lucretius Carus
Reklam
+1 Yaşım...
Bir insana değerini veren, yine kendisidir.
Lucretius Carus
Lucretius Carus

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
268 syf.
9/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Romalı Hawking
Lucretius, Denemeler'i (Montaigne) okurken not aldığım isimler arasındaydı. M.Ö. 95-55 yılları civarında doğduğu tahmin edilen Romalı Lucretius'un 6 kitaptan oluşmuş bu eseri Turgut Uyar ve Tomris Uyar tarafından dilimize kazandırılmış. Eserle ilgili en önemli konu zamanının çok ötesinde olmasıyken yine bir diğer konu günümüz için de zamanın çok gerisinde kalması. Ancak dünyaya bilim çerçevesinden bakan Romalı bir şairin 2000 yıl önce atomlar, atomların devinimleri, maddelerin oluşumu ve yapıları, evrenin oluşumu, evrenin oluşumunda tanrının rolü, doğa, insan bedeni ve ruhu gibi konularda dönemi için oldukça aydın görüşlerini incelemek adına güzel bir eser. Yanıldığı birçok konuya rağmen hakikate ulaştığı veya yaklaştığı birçok konunun olması da yine etkileyici. Son olarak Lucretius'un eseriyle ilgili kendi ifadeleri hoşuma gitti kitapta onu da yazmak istedim: Evet, amaçsız değil benim şiirim Hekimler, hintyağı verdiklerinde önce nasıl Şöyle bir sıvarlar çanağın ağzını duru balla. Acı yudumu yutar çocuk, kapılıp balın tadına. Kandırılmış olur, ama aldatılmış sayılmaz Yeniden kavuştuğuna göre sağlığına. Bizim öğreti de acı geliyor ilk kez tadana Ve çoğunluk tatmaya hiç yanaşmıyor. Onu şiirin büyülü sesiyle sunmam bundandır, Musalar'ın tadına doyulmaz balıyla sıvamam. İstiyorum ki dizelerim üstünde düşünürken Duyularına öyle bir sezgi gelsin ki, Evrenin yaradılışını çözebil, işleyişini kavra Ve anla harmanını kaldırdığın ekinin değerini.
Evrenin Yapısı
Evrenin YapısıLucretius Carus · Norgunk Yayıncılık · 2023143 okunma
330 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Milattan onceki zamanlarda yasayan ozan felsefeyi siirle harmanlayip bize bilimsel (kendince) olarak sunuyor. Aslinda pekcok yeri abes (tabi suan icin bunu soyluyoruz, o zaman icin cok onemli bilgiler) olmakla beraber gunumuze yakin bilimsel cikarimlar yapmis ozanimiz. Illada okunmasi gerekir diyemem fakat tercihler arasina alinabilir. Keyifli okumalar...:)
Doğanın Evrimi
Doğanın EvrimiLucretius Carus · Arya Yayıncılık · 2011143 okunma
268 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Tarihi metinleri okumak ilginç hissettiriyor, özellikle de ortaçağ öncesi metinler. Lucretius'un bu kitabı Roma döneminde ve sonrasında ses getirmiş bir eser. Maalesef ki Lucretius hayattayken değeri bilinmemiş, buna üzüldüm çünkü yazarın zihin yapısına, zekasına hayran kalmamak elde değil, milattan önceden bahsediyoruz, bunlar bilimin şuan geldiği noktadan çok uzak tarihler, halk dünyanın yuvarlak olduğunu bile bilmiyorken bazı insanların merak edip, gözlem yapıp bilim kitapları yazması çok değerli. Aslında antik bir bilim kitabı ama şiirsel bir dille yazılmış. Yazarın bahsi geçen tarihlerde atom, dokular ve evren hakkında detaylıca konuşması heyecan verici. Ayrıca ölüm, tanrı ve dinler hakkındaki yorumları, uhrevi şeylerin insanın beyninde oluşturduğu şeyler olduğunu ifade etmesi o dönemin koşullarında düşünürsek cesur bir hareket. İlişkili yazarlar ve kitaplar:
Marcus Tullius Cicero
Marcus Tullius Cicero
Seneca
Seneca
Ölüme Övgü
Ölüme Övgü
Dostluk Üzerine
Dostluk Üzerine
Tanrısal Öngörü
Tanrısal Öngörü
Evrenin Yapısı
Evrenin YapısıLucretius Carus · Norgunk Yayıncılık · 2023143 okunma