Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
airfry'a Ayfer diyen amcamın ellerinden öperim 🇹🇷🌹
Gülücük, öpücük, karardı, sarardı (ses olayları)
GÜLÜCÜK Bu kelimede hangi ses olayı var? Önce ekine ve köküne ayıralım. Gül-ü-cük diye mi ayıracağız? Eyleme küçültme eki getirilir mi? Örneği yok bunun. Olmadı bu. Azıcık, daracık gibi örneklerde kelimenin kökü isim. Gülücük kelimesinin kökü eylemdir. Haydi, tekrar düşünelim. Gül - ü (ş) - cük şeklinde olabilir mi? Kelimeye -üş eki (isim-fiil) getirilmiş. Sonra küçültme eki gelmiş. Dolayısıyla -ş ünsüzü düşmüş. Burada ünsüz düşmesi örneği vardır. ÖPÜCÜK Üstteki "gülücük" örneğinde olduğu gibi bu kelimede de ünsüz düşmesi vardır. Öp-üş-cük şeklinde ekine ve köküne ayırırsak yine -ş ünsüzünün düştüğü gözüküyor. SARARDI Bu kelimede hangi ses olayı var? Sarı bir renk adı. Kökü sarıdır. Ekine ve köküne ayıralım. Sarı-ar-dı şeklinde olur. Renk adı yapım eki alıyor ve isimden fiil yapılıyor. Türetilirken ünlü düşmesi söz konusudur. (-a ünlüsü düşmüş) KARARDI Üstteki "sarardı" örneğinde olduğu gibi bu kelimede de türetme sırasında ünlü düşmesi vardır. Kara-ar-dı şeklinde ekine ve köküne ayırırız. Üstteki örnekle aynı şekilde -a ünlüsü düşmüş.
Reklam
1. tekil şahıs 2. tekil şahıs 3. tekil şahıs. Bu üç farklı şahıs kullanımın işleyişini gösteren,anlatan kitaplar var mı? Önerilerinizi bekliyorum.
LEFFÜNEŞİR
NEŞİR 1- (eskimiş) Yayma, dağıtma, saçma. 2- (eskimiş) Yayım. Neşredilmek, neşretmek, neşrolunmak ve leffüneşir bitişik yazılır. Bu paylaşımda "leffüneşir" hakkında bilgi aktarayım. Leffüneşir, bir sözde iki veya daha çok ismi zikrettikten sonra arkasından onlarla ilgili sıfat veya fiilleri sıralama şeklindeki edebî sanattır. Leff
Üniversite yıllarımda, kelime dağarcığımı geliştirmek için bir Excel sayfasında açık oturum programlarında kullanılan anlamını bilmediğim kelimeleri not ederdim. Dağarcığımı oldukça geliştirmişti: nerde o eski günler!
"Aynen aynen" bir ikileme olmaktan çıkmış, millî bir refleks hâline dönüşmüştür.
Reklam
Pangram Nedir? Dilin alfabesindeki tüm harfleri içeren, belli bir anlam ifade eden cümlelere verilen addır "Pijamalı hasta, yağız şoföre çabucak güvendi." cümlesi alfabemizdeki tüm harfleri içeren pangramdır.
Bilen biri beni de bilgilendirsin lütfen?..
Ben hep yanlış yazıyorlar sanıyordum. Meğerse yürek çarpıntısı anlamına gelen bir kelimeymiş helecan... E peki heyecan? 🤔
"Oğlum yalan yere yemin etme ki günlerin eksilmesin. Yalancının günleri eksilir.." Ermeni harfli Kıpçak Türkçesi eseri #algışbitig Hikmetli Hikar'ın Hikayesi
Reklam
İletiler
Başkasına ait olan sözleri yazarken tırnak içinde belirtmeli.
Her şeyden önce Türkçe okumayı, yazmayı, konuşmayı öğrenin. Ana dilinize saygı gösterin, onu doğru ve düzgün kullanın. Kendi ana dili hakkında bilgi sahibi olmayan yani "Türkçe bilmeyen" biriyle nasıl iletişim kurulabilir.
"Dil, bir milletin ortak malıdır. Dilin bozulması ile millet çözülmeye başlar. Bu yüzden milli dil üstüne daha da hassasiyet göstermek gerekir. Dilin yozlaşması, kültüründe yozlaşmasına neden olur."
Öz Türkçecilik
Dil çok ehemmiyetli bir konudur. Onu kaybetmek millet için ölümdür. Türk’ü savaş alanlarında alt edemeyenlerin torunları, bugün, dilimizi bozmak suretiyle zafer kazanmak hevesinde ve yolundadırlar. İşte “Öz Türkçecilik!”, bu tuzağın adıdır. Türk’ü, dilini kaybettirmek suretiyle manevi ölüme yoludur. -
Nejdet Sançar
Nejdet Sançar
315 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.