Thomas Hobbes 16. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de doğdu. Hobbes’un insanlık ve politika hakkındaki görüşlerini ortaya koyduğu başlıca eseri Leviathan’dır. 1651 yılında yazılan bu kitap, İngiliz tarihinin en alışılmadık dönemlerinden birinin ürünüdür ve ülkenin cumhuriyetle yönetildiği on bir yılı kapsar… Hobbes sadece merkezi bir gücün otoritesi olmadan daha iyi yaşanacağını düşünen idealistleri değil, karşıtlarını yani kralların Tanrı’dan aldıkları güçle iktidar olduklarını, Kralların İlahi Yetkileri kuramını savunanları da eleştiriyordu… Hobbes’un düşüncesinde orijinal bir yön, toplum hayatı ile zamanının doğa bilimleri arasında kurduğu paralellikti. Hobbes’a göre devlet-hükümet olmazsa insanlar birbirlerine karşı, sürekli bir önleyici saldırganlık içinde olurdu. Çünkü kimse bir diğerinin kendilerine zarar vermeyeceğine, ellerindeki bir şeyi, mülklerini, canlarını veya özgürlüklerini almaya kalkışmayacağına emin olamazdı. Bu yüzden de en iyi savunma saldırı haline gelirdi. Buna karşı savunulan, “haklara sahip olunan bir doğal durum fikri, güvene dayalı siyasi sözleşme fikri, bunun itaati gerektirdiği, tüm bunların devletle ilişkisi, devletin hakları kadar yükümlülükleri de olduğu fikri”, günümüzdeki siyasi tablonun yapıtaşları arasında görülüyor. Hobbes’un insan doğası hakkındaki görüşünün oldukça kötümser olduğu söylenebilir… Ona göre insanlar arzuları peşinde koşar ve ortalıkta devlet olmasa herkes birbirine düşer.
İyi geceler
Ne güzel bir cümle şu "Görüşmek Üzere", hem bir ayrılığı ima ediyor, hem de tekrar buluşma arzusunu. Ne tümüyle iyimser, ne de tümüyle kötümser. İkisini de içinde barındıran bir ifade. Ne "Kendine iyi bak" gibi umutsuz, ne "Hoşçakal" gibi yalan… İYİ GECELER GÜZEL İNSANLAR…
Reklam
Kötümser, her gün var olmak için yeni nedenler icat etmek zorundadır. O, hayatın anlamının bir kurbanıdır
Sayfa 47 - Zeflin Yayınları
herkesin gittiği yer onun gitmeyeceği terazi burcunun kötümser çocuğu namuslu bıyıkları kirli siyah ah ömer haybo
Depresif, kötümser, karamsar ya da ümitsiz değil de siyahın özünün hakikatinde..
*** İyimser, sadece yüksek beklenti veya umutları olan biri olmakla kalmaz. Zira bütün müzmin kasvetine rağmen bir kötümser de belli bir konuda olumlu hisler içine girebilir. ***
Sayfa 15 - Ayrıntı yayınları, 2016, 1.baskıKitabı okuyor
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.