Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kalem suresi'ne farklı bir bakış açısı.
Zihnimizdeki, kalbimizdeki bilgi görünmeyendir. O bilgilerin kağıda dökülmüş hâli görünendir. Kalem ise, görünen ile görünmeyen arasındaki elçi'dir. Kur'an kalemin bu özelliğini bir metafor olarak kullanıyor ve onu görünmeyen âlemin mesajını görünen âlemde, görünür hale getiren bir elçiye benzetiyor. Bizim çıkarmamız gereken ders ise şu; hepimiz birer kalemiz. Kalem nasıl içimizdeki görünmeyen bilgiyi kağıt üzerinde görünür hale getiriyorsa, müslüman da, içindeki görünmeyen imanını, hayat kitabının sayfaları üzerinde davranışları ile görünür hale getirendir. Davranışlar üzerinde etkisi olmayan iman, yazmayan kalem gibidir.
HAYAT KAYNAĞIMIZ KUR-AN... Böyle bir kitap dururken sen neye bakmakla teselli oluyorsun... Çarık yüzlülere bakmakla gâvurlara bakmakla televizyona bakmakla teselli oluyorsun yazık o gözlere... Hâlbuki o vakitlerde ne kadar Kur'ân-ı Kerîm ve diğer kitapları okuyabilirdin... Onlara bakarsın sonra da Ben Kur'ân-ı Kerîm okuyamıyorum dersin... Tabi okuyamazsın gözlerin onlara bakıyor sesi kulaklarından kalbine iniyor Onların sesinin indiği yere Kur'ân-ı Kerîm iner mi...
Reklam
Kim Rabbi İle Konuşmak Dilerse Kur’ân-ı Kerîm Okusun!
Rasûlullah Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdular: "Cebrâil Aleyhisselâm bana dedi ki: Allâhü Teâlâ sana selâm söylüyor ve buyuruyor ki: Kul benim huzurumda namaza durup "Allâhu Ekber" dediğinde onunla aramızda bulunan perdeyi kaldırırım. Kul "elhamdü" dediğinde Allâhü Teâlâ, "Hamd kime mahsustur?"
Arapça Kutsal Mıdır? Kutsal Olan Nedir?
Kutsal olan Arapça değildir, Kutsal olan Kutlu Anlamlardır, Kur'an'dır... "Kur’an’ın Arapça inmesindan hareketle dilini ve tarihini terk eden topluluklara tarihte rastlamak mümkündür. Ancak burada mantıksal hata yapılmakta, Kur’an’a atfedilmesi gereken kutsallık, Arapça’ya yapılmaktadır. Hâlbuki Kur’an’ı anlama ve yorumlamada esas olan Arapça’ya olan vukufiyet kadar, yöntem ve usul bilgisidir. Arapça bilindiğinde dinde tek bir anlama ulaşılsaydı, bugün binlerce tefsir, yorum, mezhep ve görüş ortaya çıkmazdı. Dini tercih; dilini terk etmeyi ve bir kavme itaati değil; hak ve hakikate itaati gerektirmektedir." Aygün Akyol, İbn Haldun'da Kültür ve Medeniyet Tasavvuru, Elis Yay., Ankara 2019, 124. #türkçe #türk #arap #arapça #özgür
Ne okunacak ve nasıl okunacak?..
📿Ne okunacak? İnsana ve hayata dair ne varsa her şey istisnasız okunacak. 📿Peki, nasıl okunacak? Bunun cevabını da yine hayat kitabımız Kur'an'dan öğreniyoruz: "Yaratan, insanı pıhtılaşmış kandan yaratan Rabbinin adıyla oku... "
Kur'an'ın Gölgesinde
Kur'an'ın Gölgesinde
En evvel herkesi korkutan, en korkunç tevehhüm edilen ölümün yüzüne baktım.. nur-u Kur'an ile gördüm ki: Ölümün peçesi gerçi karanlık, siyah, çirkin ise de; fakat mü'min için asıl sîması nuranîdir, güzeldir gördüm. Ve çok risalelerde bu hakikatı kat'î bir surette isbat etmişiz. Ölüm i'dam değil, firak değil, belki hayat-ı ebediyenin mukaddemesidir, mebdeidir ve vazife-i hayat külfetinden bir paydostur, bir terhistir, bir tebdil-i mekândır. Berzah âlemine göçmüş kafile-i ahbaba kavuşmaktır. Ve hâkeza bunlar gibi hakikatlar ile ölümün hakikî güzel sîmasını gördüm. Korkarak değil, belki bir cihetle müştakane mevtin yüzüne baktım. Ehl-i tarîkatça rabıta-i mevtin bir sırrını anladım.
Reklam
BU ZAMANDA "NEFİS TERBİYESİ" NASIL YAPILMALIDIR?
❛❛ Nefis terbiyesi, içimizde bulunan ve bize kötülüğü emreden nefsimizi disiplin altına almak ve etkisini azaltmak demektir. Bunu bilhassa bu zamanın insanları olarak yapabilmemiz kolay değildir. Büyük bir sabır, büyük bir cihat ruhu ile mümkündür bu. Ancak Allah'ın yardım ettiği kullarının başarabileceği bu iş için öncelikli olarak şunları
El-Hayatü'd- Dünya
Çok yanlış anlaşılan bir kavramdır Kur'an'daki "el-Hayatü'd-Dünya" kavramı. Bu kavram öte dünyayı hesaba katmayan yaşam tarzını yani "bu dünyacı hayatı" ifade eder. Kur'an'da "oyun ve eğlence" olarak nitelenen yaşam tarzı budur. Yoksa dünyanın kendisi Allah'ın bir âyetidir, Allah'ın yarattığı her şey gibi insanı Allah'a götüren işaret taşlarıdır. Hayat da, Allah'ın insana lütfettiği en büyük nimetlerden birisidir. "Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver." Allah'ın bize öğrettiği bir duadır. (Bakara sûresi, 2/201. âyet)
Tarih boyunca iffetini koruyan erkek ve kadınlar toplumların en erdemli insanı olarak kabul edilmiştir. Kur'ân kadınlar içinde iffetli bir hayat sürenleri "feta-yiğit" olarak vasıflamıştır. Hz. Meryem, Hz. Hacer iffetli kadınların reisidir. Hz. Yûsuf fetaların şahıdır.
Lütfi Bergen
Lütfi Bergen
A. Bergüząr

A. Bergüząr

@berguzaar
·
06 Eylül 2021 07:37
Senin iffet haberin bana ulaştı, bu sebeple sana olan rağbetim arttı...
Sayfa 223
Dinden Soğutan Dindarlık Krizi Bir dindarlık düşünün ki; partisinde, vakfında, derneğinde ve dergâhında büyük bir mücahit gibi görünüyor ama evine döndüğünde ahlaksız bir insana dönüşüyor. Nezaketsizliği, kırıcılığı, kabalığı, merhametsizliği kendi eşini ve çocuklarını bile kendisinden uzaklaştırıyor. Dışarıdaki o mücahitten evdekilerin payına
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.