Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yine ibn Ömerden
"Biz uzun bir zaman yaşadık. Bizden herhangi birimiz, Kur'an'dan evvel imanı elde ederdi. Muhammed (s.a.v.)' e Kur'an'dan bir sûre nazil oluyordu. Biz onun helâlini, haramını, emrini, yasağını ve onun neresinde durmak gerekiyorsa onu öğreniyorduk. Sonra bazı kişiler gördük ki, onlar imandan evvel Kur'an'ı elde ederler. Kur'an'ı başlangıcından sonuna kadar okuduğu halde, kendisine hangi âyet emrediyor, hangi âyet kendisini sakındırmaktadır bunları bilmediği gibi nerede duracağını da bilmemektedir. Adeta çürük hurmaları savurduğu gibi âyetleri savurup geçer."
Abdullah bin Ömer ise, Kur'an okumaktaki gayenin, Kur'an'ı anlamak olduğunu belirterek şöyle ihtarda bulunur; "Kur'an'ı üç günden az bir zamanda okuyan mânâsını kavrayamaz."
Reklam
müsteşrikler ve onlar gibi düşünenler, Kur’ân’ın tarihî kıssalarının Tevrât’tan alındığını iddia etmektedirler. Şimdi bu mesnetsiz kabulün yanlışlığını ortaya koymaya çalışalılm: Bilindiği gibi Kur’ân’da Âd ve Semûd kavminin kıssaları anlatılmaktadır. Halbuki bu kıssalar Tevrât’ta geçmemektedir. Ayrıca Kur’ân’da anlatılan kıssaların bazı
İnsan maddî hayatında; her anda havaya, her vakit suya, her zaman ve her gün gıdaya, her hafta ziyaya muhtaçtır. Bunların tekerrürü haddizatında tekerrür olmayıp ihtiyaçların tekerrürü içindir. Kezalik insan hayat-ı ruhiyesi cihetiyle Kur'an'da zikredilen bütün nevilere muhtaçtır. Bazı nevilere her anda muhtaçtır. "Hüvallah" gibi. Çünkü ruh bunun ile nefes alıyor. Bazı nevilere her vakit, bazılarına her zaman muhtaçtır. İşte hayat-ı kalbiyenin ihtiyaçlarına binaen Kur'an tekrarlar yapıyor. Mesela "Bismillah" hava-i nesîmî gibi kalbi ve ruhu tatmin ettiğinden kesret-i ihtiyaca binaen Kur'an'da çok tekrar edilmiştir.
Kainata hayat veren binlerce rahmet çeşmesi, sürekli akar durur da insan yine susuzluktan kurtulamaz..
Sayfa 238
Dr. Toshihiko Izutsu, şöyle der: "-İslam'dan önceki Araplar arasında bulunan Allah kavramı, mahiyet itibarıyla İslam'ın Allah kavramına şaşırtacak derece yakındır. O kadar yakındır ki, Kur'an; bazen böyle doğru bir Tanrı anlayışının kâfirleri neden yeni gerçeği kabule sevketmediğine şaşar. (...) (Ayetlerin açıklamalarında) görülüyor ki, Allah, İslam'dan önceki Araplanın zihninde, 'dünyanın yaratıcısı', 'yağmuru indiren', 'yeryüzünde bulunan herşeye hayat veren varlık olarak bilinmektedir." Yalnız Kur'an'ın onlardan yakındığı tek taraf, Allah'ı göklerin ve yerin yaratıcısı bildikten sonra, yalnız O'na ibadet edebileceğini, O'ndan başkasına tapılamayacağını bilmemeleri, bu sonuca varmamalarıdır. Kur'an bunu şu cümlelerle ifade eder: 'O halde nasıl (doğrudan) döndü- rüyorlar' (Ankebūt, ayet: 63.). (Kur'an'da Allah ve Insan, çev. Doç. Dr. Süleyman Ateş, Ankara, 1975, Ilahiyat yay. s. 96.)
Reklam
Saffat Suresi
Mekke'de indirilmiş olup 182 ayettir. Adını birinci ayetin ilk kelimesinden almıştır. Kelime "sıra sıra dizilenler" anlamındadır. Sure tevhid ve ahiret inancı konularını anlatmaktadır. Surede konu ile ilgili olarak geçmiş peygamberlerden bazılarının kıssaları da yer almaktadır.
Sayfa 280 - Cilt 4Kitabı okuyor
YâSîn Suresinin Özeti
Surenin içeriği hatırlanacak olursa surenin , içeriğine uygun muhteşem bir ayetle son bulduğu görülecektir : "her şeyin egemenliği elinde olanı, her türlü eksiklikten tenzih ederiz. Ve siz O'na döndürüleceksiniz."
Sayfa 279 - Cilt 4Kitabı okuyor
Kur'an'ın dili olan kimseleri uyarmak için indirildiği açık bir şekilde ifade edildiği halde günümüzde Müslümanların büyük bir çoğunluğu ölülere sevap göndermek için Kur'an okumakta ve okuyanların kendileri de o okuduklarından öğüt almamaktadır. Çünkü okuduklarının anlamını bilmiyorlar. Onların hali bir şey duymayan ölülerin haline benzemektedir.
Sayfa 275 - Cilt 4Kitabı okuyor
Yasin suresi
Mekke'de indirilmiş olup 83 ayettir. İsmini ilk ayeti olan Yasin harflerinden almıştır. Kur'an'ın yüceliği , peygamberlik görevinin sınırları ve ölümden sonra diriliş surenin başlıca konularıdır.
Sayfa 258 - Cilt 4Kitabı okuyor
Reklam
Sebe suresi
Mekke'de indirilmiş olup 54 ayettir. Adını kabile veya bölge adı olan ve 15. ayette geçen SEBE kelimesinden almıştır. Mekki surelerin temel konuları olan tevhid ahiret ve peygamberlik bu surenin merkez konularını teşkil etmektedir. Hazreti Davut ve Hz Süleyman kıssaları da surede yer almaktadır.
Sayfa 209 - Cilt 4Kitabı okuyor
Goethe için geçerli düstur şudur: feragata evet, fakat bu dünyada dolu dolu bir hayat yaşamak için; bu dünyada düşmanca bir tavırla şehvetin öldürülmesine hayır. Bu onun tabiat dindarlığıyla alakalıdır. Bununla birlikte o asla İslam tasavvufunun çevresinden kopmaz. Goethe, dünyayı reddetmeyen Allah aşkı için bizzat Müslümanların amme şahidi, sufi ve şair Hafız'a istinat etmektedir. Kur'an'da müteaddit defalar öte dünyadan, kâfirler için cehennem cezalarından ve inananlar için cennet mükafatlarından bahsediliyorsa, o zaman insanlar bu Mukaddes Kitap'ta daha bu dünyada, daha doğrusu tabiatta, Allah'ın müessiriyetini fark etme, buna sevinme ve buradan kendi menfaatini temin etme yönünde teşvik edileceklerdir.
Ebû Hüreyre (r) diyor ki: "Ölen kişi kabrine defnolunduğu zaman, sâlih amelleri gelip çevresini kuşatırlar. Baş tarafından kendisine âzâp gelecek olursa, hemen okuduğu Kur'ân devreye girer ve kendisini engeller. Eğer ayak tarafından gelirse, namazda ayakta durması, kıyâmı bu azabı engeller. Şayet elleri tarafından gelirse, iki eli şöyle der, 'Allah'a yemin ederim ki, benimle elini uzatıp sadaka verirdi. Dolayısıyla benim tarafımdan size geçit yok. Eğer ağız kısmından azâb gelirse, hemen Allah'ı zikretmesi ve orucu devreye girer. Nitekim namaz ve sabrı da şöyle bir kenarda durup beklerler ve derler ki: 'Eğer ben herhangi bir yerde azâbın gireceği bir boşluk sezersem, derhal orayı kapatmak için bekliyorum."
Lokman Suresi
Mekke'de indirilmiştir. 27-29. ayetlerinin Medine'de indirildiği rivayet edilir.34 ayettir.Adını, lokmana verilen hikmeti konu edinen 12. ayetten almaktadır. Sure Allah peygamberlik ve ölümden sonra dirilişten söz eder.
Sayfa 137 - Cilt 4Kitabı okuyor
Kul, Allah'a hakkıyla kul olamamanın sıkıntısını ve "saparak" Allah'tan başkalarına kul olmanın korkusunu her zaman duymalıdır. Bu ise hidâyeti kolaylaştıran, artıran önemli bir durumdur.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.