“Ve şimdi gece olduğu için ve dünya karanlıkta daha bizim, daha yakın, daha küçük kaldığı için ve bu vakitlerde topraktan ve yürekten Evimize, aşkımıza ve kendimize dair sesler geldiği için..”
Bir ulusun bağımsızlık için verdiği mücadelenin gerçek destanı, Kuvayı milliye,nin doğuşu, gerici ayaklanmaları.
Reklam
ve onlar için: zincilerlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur, denildi.
Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Kuvayi milliye'den ödenek aldığı halde, bir ara yaşanan olumsuz gelişmelerden kaygılanan Bulgaristan'a giden, bundan ötürü de Cumhuriyet kurulunca Bursa'da Mustafa Kemal Paşa'nın ayağına kapanıp kendini bağışlatan Yahya Kemal olsun, dönemin "harika genci" Behçet Kemal olsun, pek çok öbürleri gibi Çankaya Milletvekili olarak meclisteydi. Bunlar milletvekili seçilmedikleri zaman da büyükelçiliğe atanırdı. El bebe, gül bebedir hepsi. Buna karşılık Türk yazının da tek ve en güzel Kurtuluş Savaşı Destanı'nı yazan Nazım Hikmet yıllarını cezaevlerinde geçirmektedir. Birbirine zıt iki dünya ve sanat görüşünün temsilcileri olarak Yahya Kemal ve Nazım Hikmet şiirleri ile ruhlarıyla her yere girdikleri gibi enstitülere de girdi.
Sayfa 107 - Literatür yay.Kitabı okudu
— Bizim İstiklâl Marşı'nda aksıyan bir taraf var, bilmem ki, nasıl anlatsam, Akif, inanmış adam, Fakat onun, ben, inandıklarının hepsine inanmıyorum. Meselâ, bakın: «Gelecektir sana vadettiği günler Hakkın.» Hayır, gelecek günler için gökten âyet inmedi bize. Onu biz, kendimiz vadettik kendimize.
Atatürk ve Bozkurt
Prototürk olarak nitelenen Chou döneminden bu yana kurt sembolizması Türkler için daima “kurtarıcı” anlamına gelmektedir. Bu bağlamda 1. Dünya Savaşı’nın ardından büyük acılar yaşayan, topraklarını kaybeden, lidersiz kalarak dağılan Türkleri, bir millet kimliğiyle bir araya getiren, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve 1. Dünya Savaşı’nın galip
Sayfa 62 - HermesKitabı okudu
Reklam
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.